Search

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu

Tekst: BURO.


Nagrađivani fotograf i videograf Goran Jović, avanturist koji je obišao neke od najnepristupačnijih kutaka svijeta, od Nepala preko Tanzanije pa sve do južnoameričkih Anda, za BURO. priča priču o jednoj od putnicima najnepoznatijih svjetskih destinacija, ledenom Grenlandu

Još 1867. Rusija je SAD-u prodala teritorij Aljaske za simboličnih 7,2 milijuna dolara, a Amerikanci su ondje zaradili neizrecivo mnogo novca u relativno kratkom periodu. Stoga ne čudi kolovoška informacija da Donald Trump ima sličan plan za Grenland. Najprije mi se učinilo da je priča dio tipične sezone kiselih krastavaca, međutim, Donald se nije šalio, a Mette Frederiksen, danski premijer, nije pod pritiskom kakav su onomad trpjeli ruski činovnici pa je pristojno rekao "ne" američkom novcu. Moram priznati da rijetko kada poželim vratiti vrijeme unatrag, ali bilo bi idealno da je ovakva "nemoralna ponuda" Grenlandu stigla mjesec dana ranije kad sam mogao tamošnje stanovništvo, uglavnom Inuite, priupitati što misle o kupnji, a ruska posada moga broda mogla je dati sjajan usporedni presjek ruske prodaje nekoć i američkog vrbovanja danas.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 1)

Vrijeme se ne može vratiti, ali tko jednom kroči na Grenland, odmah mu je kristalno jasno zašto je tako atraktivan Trumpu. Grenland je danas danski teritorij te pripada Europi iako je geografski bliži sjevernoameričkom kontinentu te je dio Arktika. Upravo u tom grmu leži zec. Procjenjuje se da 13 posto svjetskih naftnih rezervi i oko 30 posto neotkrivenih fosilnih goriva leži upravo ispod Arktika, a svi znamo da Amerikanci vole fosilna goriva jednako koliko i slobodu. Čemu ovakav uvod? I je li Trump Grenlandu učinio marketinšku uslugu ili je otok već u žarištu putničko-turističke groznice?

Goran Jović

Istina, od 2016. godine Grenland je sve češće na turističkoj karti svijeta, ali i dalje predstavlja financijski izazov običnim smrtnicima. Upravo zato dugo nije bio ni na mojoj karti. Grenland je još uvijek nepoznat teritorij kad je turizam u pitanju, a nedoumice o skupoći nisam imao budući da sam bio na Islandu te znam kako "ledene" otočne države skupo naplaćuju svoju izolaciju. Zašto sam se ipak odlučio otići? Ulogu su odigrala dva faktora: dogovor za suradnju s Danielom Kordanom, cijenjenim fotografom i voditeljem foto radionica, koji je zapečaćen s nekoliko čašica alkohola. Tjedan dana kasnije planirao sam put na Grenland!

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 2)

Krenimo ispočetka, Grenland je putnicima namjernicima najdostupniji zrakom, a to nije nimalo jeftin sport. Naravno, ima i skupljih destinacija, ali Grenland je ipak europski teritorij pa se cijena čini nezahvalnom. Itinerar prema Grenlandu uključivao je letove od Splita do Reykavika pa do Ilulissata po cijeni od 600 eura, a put natrag po istoj ruti ispao je duplo jeftiniji. Doista, nekada treba imati više sreće nego pameti. Grenland je, logično, prostorno izoliran unutar sebe samoga. Oko 56 000 stanovnika raspoređeno na 2.1 kilometar kvadratni prostora jamči izrazitu raštrkanost naseljenih mjesta. Tu u priču uskače Air Greenland koji pokriva sva naseljena mjesta otoka, ali nemojte se iznenaditi ako vas let od 15 minuta iziđe nevjerojatnih 400 eura.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 3)

Ako vas to nije šokiralo, trajekt koji vozi na udaljenosti sličnoj onoj između Splita i Dubrovnika iznosi oko 600 eura po osobi. Rent-a-car zaboravite osim ako ne želite biti anegdota koju lokalci prepričavaju svojim unucima. Mislim da je ovo sasvim dovoljno za prvi dojam o tarifi vašeg odmora na Grenlandu. Ako se odlučite za zračni promet, budite sigurni da let za Grenland ipak ima jedan plus. Naime, Island i Grenland ne poznaju termin pogranične kontrole pa ste pošteđeni stajanja u redovima i dosadnog pretrpavanja vaše prtljage. Ako nemate bradu i foto opremu, vjerojatno prođete brže i bolje od mene, ali što je tu je. Savjet za početnike: kad sletite u Ilulissat nastojte kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme ondje uz eventualno jedan izlet do nekog drugog naseljenog mjesta. U protivnom, do kraja odmora, novac bi se mogao otapati brže od leda i snijega pod vašim nogama.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 4)

Moj smještaj podrazumijevao je potpalublje ruskog jedrenjaka, a ako vi ne budete te sreće ili nesreće, hotelski smještaj zna izbiti mnogo novca iz džepa. Primjerice, prosječan hotel za jedno noćenje traži nevjerojatnih 300 eura. Gdje ima volje, ima i načina, to je uvijek misao vodilja, no na Grenlandu se nećete cjenkati do besvijesti. Uzmite što vam se čini najpovoljnije ili razmislite o spavanju u šatoru.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 5)

Kada se napokon domognete Grenlanda i raspakirate, vrijeme je za okrjepu, ali vaš novčanik mogao bi nastradati i u tom sektoru. Kava, osnovni energetski napitak, nije tako drastično skupa, samo 4 eura. Ipak, ako poželite šalicu grenlandske kave, morat ćete izdvojiti oko 12 eura. Vjerujte, za grenlandsku kavu isplati se dati cijelu šaku eura jer je neponovljivo iskustvo. Za opći dojam mogao bih je usporediti s irskom kavom, ali ovdje je naglasak definitivno na ovom "irskom" segmentu, dakle, alkohol dominira. Više o ovoj tekućoj deliciji nešto kasnije. Nakon kave, u obzir valja uzeti hranu. Ono što je važno napomenuti jest dobrobit Grenlanda za vašu prehranu. Naime, gotovo svi obroci temelje se na ribi i ribljim proizvodima što nije nelogično obzirom na mjesto gdje se nalazite. Prosječan doručak uključuje riblji finger food s malim zalogajčićima od halebuta, lososa, pastrve i škampa te se kreće oko 30 eura. Ono što bi svakako moglo razveseliti Hrvate jest činjenica da Grenlanđani iznimno cijene janjetinu i njene nutritivne vrijednosti te je redovito uvrste u dnevni jelovnik. Kad smo kod jelovnika, ručak od tri slijeda za dvije osobe u prosječnom restoranu kreće se od 50 do 70 eura. Ako ste skloni eksperimentiranju, bit će vam drago probati tuljana. Ako, pak, volite igrati na sigruno, McMeal možete uvijek naći za 10ak eura.

Sve u svemu, Grenland je oko 30 posto skuplji od Hrvatske, a cijenama smještaja i tuzemnog transporta svakako šiša i mnoge europske zemlje. Ipak, Grenland ima mnogo za ponuditi i novac koji uložite u Grenlandu, vratit će uloženo neprocjenjivim trenucima.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 6)

Zemlja vječnog leda

Da se ne lažemo, Grenland je zemlja leda. Još ga uvijek ima, ali svakodnevno pucketanje leda koji se otima svojoj srži ne obećava bezbrižnu budućnost našeg planeta. Upravo zato i zabrinjava kupac s početka ove priče koji ne vjeruje u klimatske promjene i ne vidi ih kao prijetnju zbog čega se SAD još 2017. godine povukao iz Pariškog sporazuma. Nastavimo li kao Trump zatvarati oči pred burnim promjenama klimatoloških razdoblja, Grenland kakav danas poznajemo neće više postojati. Stoga, kako bi se uvjerili u negativnu moć kojom upravljamo našim planetom, dovoljno je posjetiti Iluissat.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 7)

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 8)

Samo ime grada na grenlandskom jeziku znači "ledenjak" i odmah je jasno zašto. Okovan je ledom i sva ljepota leži upravo u tome. Tisuće pješačkih staza koje su pod zaštitom UNESCO-a dočarat će vam čistoću, ali i krhkost ovog snježnog krajolika. Poseban doživljaj donosi jedrenje u ovom okruženju. Hemingwayjski rečeno, bilo bi idealno kad bih mogao prenijeti sve što osjetila upijaju, ali ako to sami ne doživite, uvijek ćete misliti da sam vas lagao. Jedrenjak koji pluta među ledenjacima manje je napet od situacije na Titaniku, barem dok ste usidreni ili jedrite na udaljenosti od dvije njihove visine. Dočim se naviknete na okružje preplavi vas neobičan osjećaj smirenosti. Osim vas, vode i leda najednom nema više ničega. Voda je gušća i valovi su mekši, ne osjećate valjanje niti titranje. Mir. Sve do prvog pucanja leda. Krajolik se mijenja preko noći i teško je da ćete već sutra uživati u istom pogledu. Ponoćno sunce poseban je doživljaj. Dočekate li 00:45 u srpnju bilo gdje na Grenlandu, ali najidealnije na pučini, primijetit ćete da je sunce dotaknulo horizont i krenulo natrag. Dobro ste pročitali, upijate sunce 24 sata. Očekivali biste da prolazite kroz agoniju kao Al Pacino u Nesanici, ali to nije tako. S vremenom se naviknete i uživate u beskrajnom danu.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 9)

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 10)

Ribanje i ribarsko prigovaranje

Grenlandska čarolija najbolje se iskusi s brodske palube pod uvjetom da se što prije naviknete na život u kutiji šibica. Potpalublje nije prostrano pa možda u snu koji put razbijete glavu, ali mornarski kruh nije bez razloga onaj sa sedam kora. Ako vam posadu čine Rusi, ne očekujte neporočan život na moru. Alkohol je sastavni dio svih obroka, a čaša porta neizbježna. Sve to dio je "lova" na kitove. Ovog puta lovili smo ih samo fotoaparatom, ali Rodebay ilitiga Crveni zaljev ime je dobio ocrvenivši se krvlju kitova u ne tako dalekoj grenlandskoj ribolovnoj prošlosti. U grenlandskim vodama, poglavito u Disko Bayju, obitavaju grbavi kitovi, a da bi njihov podvodni ples doživjeli u punom sjaju, na pučini morate biti u 7 ujutro. Grbavi kitovi su sve do 1966. godine, kada je donesena odluka o zabrani njihova izlova, lako gubili glavu jer love na površini omamljujući jato riba snažnim udaranjem repa po površini. Međutim, ono što ih čini jedinstvenim na svijetu jest njihova pjesma. Jedini su kitovi pjevači i to mahom vrsni tenori jer mužjaci jedini pjevaju i to nevjerojatnih dvadesetak minuta. Zborsko pjevanje mužjaka nikada nije isto te svakodnevno stvaraju nove melodije, a nitko ne zna zašto uopće pjevaju. Grenlandska skupina nas je počastila i s nekoliko skokova koji inače nisu njihov forte.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 11)

Kopnene čarolije

Kopno je ipak kopno ako niste morski vuk kao ja. Prvo osvježavanje rezultiralo je kušanjem ranije spomenute grenlandske kave. Alkohol među zrnjem kave nije me iznenadio jer nekako se morate istodobno razbuditi i zagrijati. Usto, ako imate sreće da vam netko ispriča šarmantnu priču o kavi, vrijedi svakog eura. Osnovni sastojci grenlandske kave su viski, kava, likeri Kahlua i Grand Marnier te tučeno vrhnje. Količina sastojaka ozbiljno je prevagnula u korist alkohola pa ne preporučujem lutanje Grenlandom nakon više od jedne šalice ove kave. Osim nadnaravno moćnog okusa i osvježavajućeg učinka na vaše nepce i tijelo, grenlandska kava ima i osvježavajuće intrigantnu priču. Naime šuška se da kad popijete šalicu ove kave, popili ste dušu Grenlanda. Svaki sastojak ima svoje značenje. Prvi sastojak je viski i predstavlja grube dijelove zemlje: njene muškarce, lovce, ribare i okrutan krajolik. Kahlua u šalicu stiže druga i simbolizira ono lijepo: grenlandske žene, prekrasan pejzaž i životinje. Vruća kava koja slijedi predstavlja muškarca i ženu koji se stapaju u jedno tijekom mračnih hladnih polarnih noći. Tučeno vrhnje simbol je ledenjaka kojim se Grenland diči. Na koncu, završni detalj je Grand Marnier kojeg zapale prije nego preliju vašu šalicu, a njegovo gorenje nalikuje polarnoj svjetlosti. Kad jednom čujete ovakvu priču, sve vam je jasno, Grenlanđani su ludo romantični, ali i racionalni. Dvije krajnosti koje se stapaju u jedno i oduševljavaju. Upoznate li ih na ulici, priča o kavi lako se preseli i u stvarnu komunikaciju.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 12)

Grenlanđani su vječito nasmijani, ljubazno pozdravljaju čak i strance, ali u komunikaciji "jedan na jedan" nisu baš raspoloženi za potpuno otvaranje. Komunikaciju otežava i nepoznavanje bilo kojeg drugog jezika osim grenlandskog ili danskog. Stoga, oboružajte se strpljenjem, prevoditelj u ruke, engleski na danski pa danski na grenlandski i do kraja dana možda izvučete barem jednu zanimljivu informaciju. Meni se posrećilo pa sam saznao da su kuće raznobojne jer pod snijegom i ledom nekako ih valja razlikovati. Kopno ima jednu veliku manu koju, iskreno, nisam očekivao. Prije puta oboružajte se repelentima jer unatoč vječitom ledu, komarci imaju siguran dom na Grenlandu. Za razliku od Islanda koji ne poznaje termin insekt, Grenland se može pohvaliti upornim i mnogobrojnim krvopijama.

Grenland, da ili ne?

Nakon svakog putovanja razmišljam isplati li se vratiti na tu istu destinaciju. Kad je Grenland u pitanju, odgovor je definitivno potvrdan. Unatoč visokim cijenama, za razliku od drugih ledenih područja, Grenland je Europljanima relativno blizu i spada u lako dostupna područja. Krajolik Grenlanda pruža nezaboravno iskustvo i sam po sebi je dostatan mamac za posjetu, sve drugo samo je veliki bonus. Ipak, imajte na umu izoliranost tog područja, vremenske uvjete na vašoj destinaciji i ako ne idete u ljetnom periodu, dozvolite si neobvezan plan puta jer se mnogo toga može promijeniti od večeri do jutra. Ljeto je svakako najsigurniji period jer vam jamči da niste jedini znatiželjnici na otoku.

BURO. putopis: Grenland, zemlja vječnog snijega i leda, gdje kitovi pjevaju, a kava je najbolja na svijetu (фото 13)

Leave a comment

više