Search

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski \"Grad bombona\" kao iz bajke

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke

Turistički dragulj s istoka

Tekst: T.K.


Image: Privatna arhiva

Ako preskočimo službeni zemljopisni uvod u priču prema kojem je Hội An šarmantni gradić na obali Južnog kineskog mora, u vijetnamskoj pokrajini Kuangnamu, tada ću vam samo reći kako je Hội An jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu. Ovaj vijetnamski turistički dragulj zovu "Venecijom Istoka" i, pogađate, nezaobilazna je točka ako putujete Vijetnamom. U usporedbi s ostatkom zemlje, Hội An iskače kao drevna povijesna riznica iznimno očuvane arhitekture, autentičnog rasporeda ulica te načina života lokalnih stanovnika zbog čega izgleda kao da je zarobljen u nekom sasvim drugom vremenu. Pri tome, riječ "zarobljen" u potpunosti nosi pozitivnu konotaciju jer ovdje je vrijeme stalo u nekom ljepšem vizualnom trenutku.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 1)

Hội An je primjer izuzetno dobro očuvane trgovačke luke u jugoistočnoj Aziji koja potječe iz 15. stoljeća, a svoju je popularnost, prometnost i dinamiku kao najvažnija azijska luka njegovao sve do 19. stoljeća. Njegove zgrade i plan ulica odražavaju autohtone i međunarodne utjecaje koji su se isprepleli u stvaranju ovog jedinstvenog mjesta. Prevladavaju utjecaji Kine i Japana, ali s obzirom na stratešku važnost tog doba vidljiv je i europski utjecaj. Ovuda je nekoć prolazio put začina tako da su svoje su četvrti mudro u luci gradili Nizozemci, Kinezi, Japanci i Indijci.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 2)

Baš zbog toga Hội An je fuzija uskih pješačkih ulica, simpatičnih lokalnih i europskih restorana, kafića i šarmantnih galerija i trgovina svih vrsta. Također, kako se savio oko ušća rijeke Thu Bồn, upravo se na rijeci događa prava čarolija. Njome kolaju brodići lokalnih ribara, ali i čamci nalik onim venecijanskim koji prevoze turiste i lokalce. Jedna od najpoznatijih atrakcija je i pustiti šareni lampion niz rijeku dok sve to možete promatrati s jednog od brojnih autentičnih mostova i mostića. Voljela bih vam reći da i vi pustite lampion niz rijeku, ali u trenutku kada sam tome svjedočila počela sam razmišljati o količini otpada koji se pri tome bespotrebno stvara. Zato nemojte! Vjerujete mi u Vijetnamu o tome krenete razmišljati, htjeli vi to ili ne, obzirom na nemilosrdne količine smeća koji se ostavljaju posvuda naokolo.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 3)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 4)

Godine 1999. Hội An je primljen u prestižni UNESCO-v klub mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji. S razlogom, naravno. Grad obuhvaća dobro očuvan kompleks od 1.107 drvenih građevina, uključuje arhitektonske spomenike, drevne službene građevine nekadašnjih trgovaca i njihove privatne kuće, popularni market na otvorenome te vjerske građevine poput pagoda. Kuće su popločene, a drveni dijelovi urezani su tradicionalnim motivima dok svi ravnomjerno poredani uskim uličicama čine jedan šarmantni niz.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 5)

Vjerojatno najpoznatija građevina je fino rađen drveni Japanski most s pagodom na vrhu koji datira iz 18. stoljeća. Dobro očuvan, ali s vremenom i obnovljen najromantičnija je točka grada koja će vam se ukazati na brojnim društvenim mrežama krenete li tražiti Hoi An u bespućima interneta. Hoi An nema zračnu luku niti željezničku stanicu, a jedini način dolaska je cestom. Možete unajmiti taksi iz susjednog grada Da Nang, koji ima zračnu luku s dnevnim letovima iz većih gradova kao što su Hanoi i Ho Chi Minh dok autobusnih linija ima mnogo iz svih smjerova Vijetnama.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 6)

Što morate učiniti ako se zateknete u ovom vijetnamskom dragulju?

Unajmite bicikl i opušteno «kruzajte» gradom te zastanite u dvorištu nekog od brojnih muzeja i galerija. Kad ste već mobilni produžite do pješčane plaže na kojoj gužve nisu česte i koja je udaljena svega 5 kilometara lagane vožnje. Također, kažu da je grad poznat po šivanim odijelima po mjeri. Možda je trenutak da izradite svoje prvo custom made odijelo. Najbolji restorani koje sam kušala bili su indijski, a nakon šetnje noćnim marketom provjerite jeste li napravili koju fotku svjetlećih noćnih lampiona koji su posvuda po gradu. Ti će vam se šareni prizori vjerojatno najviše urezati u sjećanje.

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 7)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 8)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 9)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 10)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 11)

BURO. putopis: Hội An je vijetnamski "Grad bombona" kao iz bajke (фото 12)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više