Search

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu

Putovanje u čudesan Nepal

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Tina Kovačićek

Na 1300 metara nadmorske visine živi, diše, postoji već stoljećima Kathmandu, glavni grad Nepala. Znate kada je najljepši? Rano ujutro, dok je planinska sumaglica još u zraku, jutarnja zima pomalo štipa obraze, orošene ulice izgledaju kao zadimljena filmska kulisa, a pri svakom pogledu nadzire se ta prepoznatljiva crvena cigla od koje su sazidani hramovi, ulice, kuće. Danas se još osjećaju posljedice razornog potresa 2015. kada je gotovo cijeli grad stradao, a s njime su stradale, osim brojnih povijesnih vrijednih hramova, i mnoge priče i uspomene na vrijeme kada je Kathamandu bio omiljena destinacija djece cvijeća koji su svoje posljednje utočište pronašli među uskim uličicama Kathmandua. Tu su mogli slobodno konzumirati hašiš i marihuanu, provodeći dane u šarmantnim čajanama, a dnevno bi trošili svega dolar do dva koliko ih je život koštao u ovom hipi raju. Baš tu, u Kathmanduu, je završila, za mnoge, najljepša priča o zapadnjačkoj ideji slobode i neopterećenosti.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 1)

Od 1950-ih pa sve do kasnih 70-ih brojni pripadnici hipi pokreta putovali su između Europe do Azije, uglavnom preko Irana, Afganistana, Pakistana pa sve do Indije. Nakon što se izgradila cesta iz Indije do Nepala 1955., otvorio se put do nove zemlje koja će postati njihova posljednja hippie stanica sreće jer su Nepal, kada se hipijevština već pomalo gasila kasnih 70-ih, napustili zadnjeg. To slavno putovanje koje je obuhvaćalo prelazak cijelog euroazijskog kontinenta zvalo se "hippie trail" odnosno u nekom slobodnijem prijevodu "put hipija". Bio je to oblik alternativnog turizma čija je osnovna ideja bila sa što manje novaca doći do Azije i tamo ostati, naravno, što duže kako se ne bi morali vraćati kući gdje su ih čekale obaveze, odgovornosti i obitelj.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 2)

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 3)

Na svakom većem stajalištu "hipijevskog puta" nalazili su se hoteli, moteli, restorani i kafići za zapadnjake koji su se međusobno umrežavali dok su putovali na istok i zapad. Putovali su busevima, automobilima, kombijima pri čemu bi često stopirali te se međusobno još više povezujući i njegujući taj otvoreni pristup stvaranja prijateljstava. Hipiji su imali tendenciju više komunicirati s lokalnim stanovništvom nego biti tradicionalni turisti, a daleko od kuće i na cesti osjećali su potpunu slobodu duha i djelovanja, onako kako se to tvrdili beatnici 50-ih godina u Americi. Putovanja su obično započinjala u europskim gardovima kao što su London, Kopenhagen, Zapadni Berlin, Pariz, Amsterdam i Milano, a brojni Amerikanci su s kompanijom Icelandic Airlines stizali do Luxembourga otkud bi tražili načine da započnu svoj roadtrip prema Aziji.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 4)

Svi putevi vodili su kroz Istanbul otkuda su se dalje planirale rute, a i danas se tamo nalaze poznati hosteli i kafići gdje bi se hipiji sastajali i dogovarali. Bila su to uglavnom backpackerska putovanja mladih ljudi, ali često bi se familije s djecom i putnici u zrelim godinama odlučili na ovaj nomadski potez. Neki bi čak privatnim hipi busom odvozili cijeli put do Azije pritom skupljajući putnike koji bi tražili prijevoz. Ti su im kombiji i busevi bili kuće na kotačima dok ne bi stigli do Indije."Put hipija" završio je nakon što su iranska revolucija i sovjetska invazija na Afganistan zatvorili put svim putnicima sa zapada.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 5)

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 6)

Da ste imali prilike prošetati uskim prašnjavim uličicama Kathmandua 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća mogli ste sresti Janis Joplin, Jimmija Hendrixa, Micka Jaggera, a kažu da je jedan od prvih slavnih posjetitelja Kathmandua bio Bob Marley. Nakon što su snimili "The White Album" u Indiji, i Beatlesi su produžili do ovog hinduističkog raja koji je u to vrijeme omogućavao slobodu razmišljanja, djelovanja i konzumiranja lakih opijata u miru. Bila je to nirvana.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 7)

Dokazi o posjetama svih ovih uzbudljivih gostiju i danas vise u obliku fotografija na zidovima brojnih malih čajana koje se nalaze u, i okolo, ulice zvane Freak Street, odmah do glavnog Durbar trga. Freak Street je bio epicenter u vrijeme kada su hipiji ovdje najviše dolazili tijekom 60-ih i 70-ih. Hašiš i marihuana bili su legalni, a nabavljali su se u malim shopovima koje je držala, ni više ni manje, nego vlada. Hipiji su ovdje uživali, kanabis je bio jeftin i lako nabavljiv, a druženja i međusobna upoznavanja inspirativna za njihov lifestyle. Opuštanje u Kathmanduu ih je distanciralo od svih političkih problema i društvenih frustracija sa zapada. Ovdje su imali direktan kontakt s fascinantnom kulturom, umjetnošću i arhitekturom, a i lokalni stanovnici su od nove vrste turizma lijepo zarađivali prilagođavajući ponudu hipijima. I danas je blizu ulice Freak Street otvoreno mjesto Snowman gdje se jedu najbolji kolači u gradu. Isprva je to bila samo čajana, no kako je konzumacija kanabisa uvijek budila želju za slatkim, Snowman je postao slavni shop s kolačima za hipije.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 8)

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 9)

Ali ranih 1970-ih vlada Nepala pokrenula je val deportacije hipija natrag u Indiju, a ta je direktiva došla od Sjedinjenih Američkih Država. Donesena su i stroga pravila odijevanja i fizičkog izgleda za turiste sa zapada čime se sloboda i opuštenost koju su toliko voljeli počela gušiti. Sredinom 70-ih zabranjena je proizvodnja i prodaja hašiša i marihuane, a nakon što je vlada nametnula takve propise hipiji su se osjećali ranjivima, a hipi pokret iz Nepala je nestao u kasnim 1970-ima. Hipi turizam brzo je zamijenjen konvencionalnijim poslovima trekkinga i kulturnog turizma.

BURO. putopis: Kathamandu, posljednje hipi utočište na svijetu (фото 10)

Danas se na spomen hipi kulture u Kathmanduu svi nasmiješe. Ulice su više manje izgledom iste, neka mjesta i dalje postoje kao što su Snowman ili hotel Sugat, ali nema tih posebnih gostiju u čajanama. No, ono što imamo da nas podsjeti na to doba je pjesma Cata Stevensa, napisana u Kathmanduu i inspirirana baš tim osjećajem.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više