Search

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu

Berlinska moda à la bon ton

BURO.


Image: privatni album

Prošli je mjesec bio rezerviran za putovanje u Berlin. A povod je bio berlinski sajam mode Premium na koji smo krenuli s ekipom iz zagrebačkog gallery & concept storea bon ton

Iako vam za odlazak u Berlin i ne treba poseban povod, ovog smo ga puta imali i bio je modni. S bon ton ekipom u smjeru Berlina povela nas je potraga za novim kolekcijama koje ćete već na proljeće moći vidjeti u velikim izlozima Dežmanove 5. Naše odredište bio je Premium, međunarodni sajam visoke mode i premium brendova, kako i samo ime nalaže. Sa sigurnošću možemo reći je da je Berlin od 19. do 23. siječnja živio modu.

Berlinski je tjedan mode organiziran kao nekoliko različito usmjerenih sajmova koji se održavaju paralelno, uz glavni događaj Berlin Fashion Week. Posjetili smo Premium, međunarodni sajam mode posvećen premium brendovima koji je nastao 2003. godine. Uz Premium održavalo se toliko sajmova da ni uz mogućnost multipliciranja ne bismo sve stigli posjetiti - izdvajamo Seek, posvećen suvremenoj i uličnoj modi koji se održavao u klupskom prostoru Arena Berlin, Show&Order smještenom u staroj elektrani, industrijskom prostoru na dva kata sagrađenom 1960-ih za potrebe grijanja istočnog Berlina te Panorama, posvećen avangardnoj i premium modi te lifestyle proizvodima.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 1)

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 2)

Premium izdanje jesen/zima 2015./16. s 1000 internacionalnih brendova, 1800 predstavljenih kolekcija te 60.000 posjetitelja vodeći je modni sajam u Berlinu za zastupnike iz cijeloga svijeta, vođen motom "kvaliteta ispred kvantitete". Premium je prezentirao poslovni svijet mode u punom svjetlu - odjeli nabave robnih kuća, zastupnici veliki i mali, novinari, blogeri te ostali znatiželjnici dolaze pogledati, opipati i odabrati kolekcije koje će prezentirati svojim strankama. Sami smo svjedočili mnogim rukovanjima u znak sklopljenog posla, ozarenim, no i umornim licima na kraju intenzivna dana.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 3)

Popisom izlagača, od kojih za određenu većinu nismo nikad čuli, prednjačili su Skandinavci, Talijani, Britanci, Nijemci te njujorški brendovi. Stoga, u gallery & concept storeu bon ton očekujte pomno odabrane kolekcije nakita, kožnih torbi i jakni, pastelnih boja te štošta drugoga što trenutno ne smijemo otkriti. No, ipak imamo dopuštenje objaviti ekskluzivu: brend Marina Hoermanseder čije kreacije na koncertima nose Lady Gaga, Rihanna i ostala holivudska krema, na proljeće će ekskluzivno biti dostupna u zagrebačkom Bon Tonu. Neke od istaknutih kolekcija koje smo zamijetili jesu slavni Zadig&Voltaire, Hoss Intropia, španjolski brend čiji je lookbook za proljeće/ljeto 2015. napravljen u suradnji s Anom Kraš te pravocrtni, a ipak sexy Humanoid.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 4)

Lociran u poznatoj četvrti Kreuzberg, Premium je pokazao poznatu njemačku organiziranost (osim enormnih redova za taksije nakon zatvaranja sajma) i ponudio zabavu posjetiteljima uz pokoju čašu šampanjca, after partyje, "tajne" partyje, poklon vrećice na svakome koraku. Održano predavanje o budućnosti mode predlaže apstraktni print, grafičke 3D valove u kontrastu s romantičnom ljepotom kao glavne trendove za 2016. godinu. Ne možemo ne primijetiti nevjerojatan razvoj modne industrije u posljednjih nekoliko godina po pitanju kvalitete i sastava materijala.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 5)

Bili smo smješteni u predivnom Prenzlauer Bergu, jedinom berlinskom brdovitom kvartu, u prekrasnim The Circus Apartments. Stoga, u malo slobodna vremena što nam je ostalo između modnih upijanja, uputili smo se u istraživanje berlinskih restorana u kvartu. Opći je dojam više nego zadovoljavajuć, budući da su berlinski restorani top, toliko šaroliki i jeftini, u odnosu na ostale europske metropole. Iskušali smo Dudu, koji nudi fuziju azijske kuhinje uz pratnju elektronske glazbe koja dopire iz zvučnika te Donath, fantastičnu talijansku trattoriju. U istome smo kvartu posjetili i OYE records, koji je vlasnicima Bon Tona jedan od najdražih trgovina s vinil pločama u Berlinu.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 6)

Prilikom posjeta kvartu Berlin Mitte, Enco i Pepi poveli su nas u razgledavanje njima najdražih concept storeova, Burg & Schild te 14.oz koji odaju jednu drugu sirovu mušku stranu inspiriranu mirisom drva, rock'n'rollom i kožom, u kojima sve pršti testosteronom, a prodavači nose svoj stil i stav ponosno. Nasuprot surovoj muškosti kojoj smo bili izloženi u prva dva concept storea, posjetili smo i Sandro New York koji pak njeguje nježniju stranu muške i ženske mode.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 7)

Da zaključimo našu berlinsku avanturu, Berlin nikada neće biti Milano ni New York, međutim taj grad ima nevjerojatno puno šarma i volimo ga jer nam je ponudio jedinstven spoj mode, odlične kuhinje i elektronske glazbe. Spoj starog i novog, ostaci nekih starih vremena poput dijelova Berlinskog zida, elektronska glazba kao misao vodilja, kronični nedostatak sunca kojeg u tri dana boravka nismo niti naslutili, ostavili su na nas snažan dojam, iako se veselimo vidjeti grad i u proljetnom izdanju. No, još se više veselimo vidjeti i predstaviti nov i inspirativni look gallery & concept storea bon ton u nadolazećem proljeću.

Büro24/7 i bon ton store & gallery u Berlinu (фото 8)

Sve informacije o bon ton store & gallery potražite na www.bontongalerry.com i Facebook stranici

Related articles

Buro 24/7 Selection

više