Search

Büro 24/7 putopis: Vichy

Büro 24/7 putopis: Vichy

Priča iz jednog od najljepših francuskih gradova


Image: Margi Goleš

Vichy, nekada glavni grad Francuske, danas idealno mjesto za odmor i relaksaciju

Kada ljudima spomenete grad Vichy, reakcija koju ćete dobiti je "Zar se nije tamo nešto loše dogodilo?" Kao dio neokupiranog područja, Vichy je 1940. godine bio administrativno središte te glavni grad Francuske Države, koja je kao marionetska država Velikog Njemačkog Reicha surađivala s Nacističkom Njemačkom (podrugljivi naziv "Puppet Government of Germany").

Danas je Vichy elegantan, jednostavan i spokojan gradić u regiji Auvergne s 26 000 stanovnika, 300 km jugoistočno od Pariza. Gradić na rijeci Allier nudi veliki izbor atrakcija za posjetitelje. Najpoznatiji je po svojoj kvaliteti spa sadržaja, uključujući Thermes des Dômes ili Vichy Spa Les Celestins, zbog kojih je i dobio naziv "Kralj spa gradova". No, tu je još mnogo toga što možete vidjeti!

Centar grada Vichyja nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, bezbroj parkova i vrtova koje pokrivaju prekrasne šetnice, atraktivnih shopping ulica ili guinguettes (open-air kafić / restoran sa plesnim podijem) uz rijeku Allier. Vichy je grad po mjeri čovjeka. Ovdje nije potrebno nijedno prijevozno sredstvo, što bi, vjerujem, izazvalo čuđenje kod velikog broja ljudi jer smo navikli da kamo god pošli, koristimo se autom, motorom, tramvajem, vlakom ili busom. Da sam negdje drugdje, vjerojatno bih jedva čekala da dođem na odredište, no ovdje uživate u svakom prijeđenom metru! U jednom trenutku uživate u mirnoj šetnji uz rijeku, a već za 10 minuta ste u samom centru okruženi shopping centrom te raskošnim dućanima.

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 1)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 2)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 3)

Grad se počeo razvijati krajem 19. stoljeća pod nadzorom Napoleona III. Arhitektura u Vichyju je mješavina bizantskih, venecijanskih, neo-gotičkih, Art Nouveau i Art Deco utjecaja. Možete lutati od parka engleskog stila do kupole spa centra Les Dômes orijentalnog stila. Šećući uz rijeku Allier te ulazeći u malene uličice, ispred vas se izmjenjuju nježni tonovi privatnih zgrada i "Imperial apartmana" kojima se možete samo diviti. Upravo zbog njih, Vichy nazivam "Cupcake cityjem".

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 4)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 5)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 6)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 7)

Na popisu spomenika u Francuskoj nalazi se Gradska opera "Opera de Vichy". Njena arhitektura dostojna je velikih glazbenih i vokalnih talenata. U ovom jedinstvenom, cvjetno-nadahnutom talijanskom stilu interijera sa skladom zlata i slonovače, možete uživati u svim lirskim žanrovima, u dvije sezone nastupa. Zimi to uključuje kazalište, ples i lirske umjetnosti, dok ljeti program uključuje klasičnu glazbu u svim oblicima, koncerte, opere i balete.

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 8)

Zahvaljujući Napoleonu III, koji je javnosti svratio pozornost na njih, Vichy spa vode su jedna od njegovih glavnih atrakcija. Zanimljivo je što ih možete kušati na fontanama u cijelom gradu ili u jednom od njegovih spa hotela. Vichy danas ima infrastrukturu među najmodernijima u Europi! Postoji nekoliko različitih izvora negazirane vode u gradu, neki su s mlakom, a neki s hladnom vodom. Brončane slavine imena "Celestin" savršeno su mjesto na kojem možete kušati vodu direktno s izvora, u samom centru grada! Za one malo dubljeg džepa, tu su razni spa hoteli koji nude hidroterapijske tretmane s pomoću Vichy termalnih voda, osteopatije, fizioterapije i tretmana njege kože. Ovdje se govori da Vichy vode liječe reumatizam, artritis i svakojake probavne smetnje. Kao rezultat toga, veliki broj starijih, otmjenih francuskih državljana dolazi na odmor baš ovdje. Vichy također proizvodi flaširane vode koje se izvoze diljem svijeta pod imenima Vichy Celestins i Vichy Saint-Yorre, a također se koriste u zdravstvene svrhe.

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 9)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 10)

U neposrednoj blizini mog doma nalazi se Parc des Sources (Park izvora). Ovaj park je jedno od najljepših javnih zelenih površina u gradu, a nalazi se u neposrednoj blizini većine glavnih atrakcija. Izgrađen je 1812. godine po nalogu Napoleona III i duž cijelog vanjskog ruba ima natkrivenu šetnicu koja stvara romantični ugođaj. Na samom sjeveru parka je velika staklena zgrada, poznata kao Hall des Sources. Tu se nalazi točka u kojoj se nekoliko prirodnih izvora konvergiraju i rastu. Dobrodošli ste sjesti u dvoranu i promatrati kako voda u mjehurićima dolazi iz dna na površinu. Ako ste željni avanture, za malu naknadu možete i kušati vodu; neke od njih su mlake, a neke hladne.

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 11)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 12)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 13)

Kada sam dolazila ovdje na studij i dogovarala smještaj, očekivala sam zgradu koja izgleda kao zagrebački studentski domovi na Savi. Nakon što su me doveli pred ovu zgradu, riječi nisu mogle opisati moje oduševljenje! Ako se ikada nađete usred Francuske, svakako isplanirajte jednodnevni izlet u ovaj prekrasan gradić! Vichy je siguran grad! Postoje neki gradovi u kojima se osjećaš posebno dobro!

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 14)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 15)

Büro 24/7 putopis: Vichy (фото 16)

 

Tekst: Margi Goleš

Related articles

Buro 24/7 Selection

više