Search

Čarobna kućica na stijeni

Čarobna kućica na stijeni

U prekrasnom gradiću Bajina Bašta


Image: planinatara.rs

Ako vas put nanese u Bajinu Baštu, obavezno se zaustavite pokraj ove malene čarobne kućice na stijeni koja čini zajedničko remek-djelo čovjeka i prirode i sa sobom ponesite nezaboravnu uspomenu na ovaj jedinstven prizor

Šarmantan gradić Bajina Bašta u Srbiji po mnogima je jedan od najljepših gradića u regiji. Smješten na obali bistre rijeke Drine, u podnožju planinske ljepotice Tare mjesto je na koje rado svraćaju mnogi kako bi uživali u ljepotama koje nesebično pruža. Predivna netaknuta priroda također je jedan od razloga zašto ovamo svraćaju, ali ovaj gradić poseban je i po malenoj kućici na stijeni. Motiv koji je najčešće viđen u brošurama o ljepotama zapadne Srbije usamljena je kućica na stijeni koja ima dugačku povijest i danas je simbol Bajine Bašte. 

Priča je započela u ljeto daleke 1968. godine kada je grupa dječaka poslije kupanja u bistroj i hladnoj Drini ležala i sunčala se na stijeni. Kako ona baš i nije bila najudobnije mjesto za ležanje, odlučili su s obale nositi daske od neke stare ruševine. Onda im je počelo smetati sunce te je rođena ideja da naprave malenu kućicu na stijeni. Nabujala Drina iste jeseni odnijela je daske, ali ideja je ostala i kućica je izgrađena u ljeto 1969. godine. Mnogi stanovnici i posjetitelji u njoj su provodili nezaboravne trenutke, uživajući u ovoj jedinstvenoj prirodnoj oazi koja je idealno mjesto za bijeg od civilizacije. Bilo je tu kupanja, sunčanja, ali i prvih poljubaca i svitanja pod vedrim nebom uz vino i gitare. 

Čarobna kućica na stijeni (фото 1)

Avanturistički duh ekipe sa stijene, nošen snagom Drine 1980. iznjedrio je još jednu ideju i 1980. godine krenuo je prvi spust čamcima i kajacima po rijeci. Spust je uskoro prerastao u redovitu godišnju manifestaciju kojoj se svake godine priključuje sve veći broj veslača, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu te je prerasla u čuveni Drinski rafting

Čarobna kućica na stijeni (фото 2)

Ovaj simbol Bajine Bašte, jedno od sedam građevinskih čuda Srbije, nabujala Drina nekoliko je puta odnosila, a ljudi su je uvijek iznova vraćali i postavljali na isto mjesto. Samo oni znaju kako izgleda višesatna potraga za odbjeglom kućicom i želja da ona zauvijek hrabro stoji na stijeni i čuva Drinu dok se oko nje valja uzburkani život. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više