Search

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom!

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom!

Tekst: BURO.


Murali velikih dimenzija, apstraktne floralne skulpture od drveta, kaučevi na kojima se susreću i sudaraju geometrijski uzorci, rasplamsane boje, i gotovo ni malo praznog prostora. Tako izgleda stan pionira talijanskog futurizma Giacomo Balla koji je uz pomoć svoje žene Elise i njihovih kćerki slavio umjetnost i svoje ideje ne samo u radovima, već i svakodnevnom životu. Balla je kao i ostali futuristi vjerovao da umjetnost ne treba i ne smije biti izolirana i izložena isključivo u muzejima i galerijama već da mora postati sastavni dio svakodnevnog života i to se osjeća na svakom koraku u njegovom stanu koji je konačno dostupan za posjetu.

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 1)
Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 2)

 

Umberto Boccioni, Gino Severini, Mario Sironi, Giacomo Balla, su jedna od tih vodećih imena talijanskog futurizma. Inspirirali su i gurali jedni druge ka apstrakciji i njenom apsolutnom prihvaćanju zato što je jedino apstrakcija djelovala kao rješenje i nudila mogućnost da se uhvati nevidljiva energija svjetla, brzine i pokreta koji su ih oduševljavali. Balla je napravio korak dalje i sve što zna i u što vjeruje prenio u prostor u kojem živi. Živio je i radio u stanu u Via Oslavia od 1929. do 1958. a njegove kćerke, također slikarice, Luce i Elica Balla su vodile računa o stanu do početka 90-ih. Nakon toga je stan pripao gradu i iz instituta za restauraciju su od 2004. intenzivno radili na vraćanju nekadašnjeg sjaja stanu i vraćanju intenziteta boje.

 

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 3)

 

Tijekom života ovdje, obitelj Balla je transformirala običan, klasičan, građanski rimski stan u živo umjetničko djelo i, riječima kustosa, pretvorili su ovaj prostor u “laboratorij za eksperimente s oslikanim zidovima i vratima, dekoriranim namještajem, elementima koje su sami napravili, s puno slika i skulptura, komada odjeće koji je nastajao kod kuće i mnogih drugih predmeta koji zajedno čine jedinstven, kaleidoskopski, potpuni projekt”.

 

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 4)
Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 5)

 

Iako je od futurizma prošlo sto godina, zanimljivo je da je modernost koju je Balla zamišljao, a njegove kćerke nastavile, nešto što je poznato svima nama danas, i štoviše veoma poželjno i u svijetu suvremene umjetnosti i suvremenog dizajna. Njihova "pravila" govore o nepoznavanju granica, o premašivanju disciplinarnih podjela i povezivanju arhitekture, vizualnih umjetnosti i dizajna, o konceptualnim utjecajima i mješavinama, o koegzistenciji apstraktnog i figurativnog jezika. Obitelj Balla je živjela umjetnost u svakom trenutku kroz oslikane kuhinjske elemente, tanjure, čaše, skulpture u svakom prostoru, odjeću koju su nosili i pretvarali svoje samo postojanje u pokretno umjetničko djelo. Nije ni čudo zašto su dizajneri od 70-ih pa na dalje često pronalazili inspiraciju i osnovu za svoje radove na ovim temeljima.

 

Casa Balla - novi muzej u Rimu koji ćemo posjetiti prvom prilikom! (фото 6)

 

Zahvaljujući direktoru Maxxi muzeja i kustosu Bartolomeu Pietromarchiju koji je proveo posljednje dvije godine surađujući s gradom i Ballinim nasljednicima da se stan dovede u red i otvori za publiku, Casa Balla i kaleidoskopska ljepota ovog prostora su dostupni svima za istraživanje i otkrivanje. Casa Balla je za sada otvorena kao dio projekta koji je realiziran u muzeju suvremene umjetnosti MAXXI koji odaje hommage talijanskim futuristima kroz izložbu “Casa Balla: From the House to the Universe and Back” i bit će otvorena svakog vikenda do 21. studenog za svakog tko poželi otkriti nešto više o kreativnom univerzumu ovog futurističkog genija. Ako bude prilike i mogućnosti da svraćate u Rim ovog ljeta, ovo mjesto je apsolutni must see.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više