Search

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova

Tekst: BURO.


Image: BURO.


Ne znamo za vas, ali mi već polako punimo svoju ladicu "za nekad". Važno je zadržati pribranost i zdrav duh, a u ovim danima to je i ideja i, još važnije, tu je i misao da ćemo moći bezbrižno ležati i gledati u sunce visoko na nebu dok valovi šume, kosa nam je slana od mora, nemamo ni brige ni pameti i sve je dobro. Jedno baš takvo mesto pojavilo se na tržištu tik prije krize. Kuća Casa Santa Teresa potječe iz pedesetih godina, nalazi se na Korzici i nedavno je kompletno renovirana.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 1)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 2)

Kuća je godinama bila napuštena i zapuštena usprkos njezinom gotovo pa idealnom položaju, točno na plaži. Iza uređenja stoji francuska arhitektkinja Amelia Tavella koja živi i radi u Provansi, u gradu Aix-en-Provence. Ona je nekadašnju tradicionalnu obiteljsku kuću od 400 metara kvadratnih na četiri kata pretvorila u vilu za odmor. Uz pametno rušenje suvišnih zidova stvorila je interijer koji je prozračan i dopušta gostima da u svakom trenutku mogu vijdeti more i da se neki način ni ne osjećaju da su u kući dok borave u njoj.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 3)

Svaku od pet spavaćih soba i prostrani dnevni boravak (koji uključuje i biblioteku) odlikuje predivna umirujuća paleta koja kombinira sve nijanse bež boje uz akcente u tirkiznoj i narančastoj boji. Ako bismo morali opisati ovaj interijer u samo dvije riječi biramo - mediteranski minimalizam. Sve je toliko pojednostavljeno i oslobođeno suvišnih detalja, čitav prostor "diše" i zapravo glavnu ulogu prepušta suncu koje popodne zlatnim svjetlom ispunjava sve prostorije.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 4)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 5)

Većina namještaja je od prirodnog materijala, dominira svjetlo drvo, tu je prelijep Ethnicraft namještaj od drveta i lampe od konapa nose potpis Maison Paloma. Dosta namještaja i detalja arhitektica je nabavila u čuvenom francuskom vintage dućani Selency, kao i u online na adresi dućana Nomibis. U dnevnom boravku se u glavnoj ulozi nalaze dvije Pierre Jeanneret stolice.

Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 6)
Casa Santa Teresa na Korzici je ostvarenje svih naših mediteranskih snova (фото 7)

Ipak, interijer koliko god lijep bio, ovdje je samo okvir za eksterijer jer se, zapravo, vani odvija sav život. Terase su velike i prostrane te opremljene udobnim namještajem, tako da gosti mogu od zore do sumraka uživati pod vedrim nebom, pokraj bazena, na nekoliko punktova za sjedenje, u velikom dijelu za blagovanje, a naravno, ako prošeću dva metra, naći će se direktno na plaži. Savršeno!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više