Search

Čudesan put među krošnjama samo je dva sata vožnje udaljen od Zagreba

Čudesan put među krošnjama samo je dva sata vožnje udaljen od Zagreba

Savršeno mjesto za vikend izlet

Tekst: T.L.

Image: Instagram

Na jesen 2019. godine na slovenskoj je Rogli, omiljenom skijalištu i destinaciji za vikend izlete, osvanula fantastična nova instalacija - čudesna šetnica među krošnjama koju susjedi Slovenci zovu, jednostavno, "Pot med krošnjami". Osim što izgleda zbilja impresivno, moći će udahnuti čisti šumski zrak i prošetati iznad šume, a ono najposebnije što ova šetnica nudi je nevjerojatno lijep pogled koji puca na Pohorje i širu okolicu, a koje su zimi često prekrivene snijegom.

Rogla je, naime, jedna od najviših planina na sjeveru Slovenije visine 1.517 metara, a leži u masivu Pohorje oko 40 kilometara udaljena od Celja. Sa svih strana okružena predivnom prirodom, ne čudi što je s vidikovca "Poti med krošnjama" pogled na okolne planine i šume naprosto čudesan. Projekt je osmislio arhitekt Josef Stöger u suradnji sa srednjoeuropskim stručnjacima Zážitková Akademie (ZAK) koji potpisuje slične projekte u Češkoj i Slovačkoj, a koji su odavno osvojili srca izletnika i turista. Premda je u funkciji svega nekoliko mjeseci, uspješnost projekta već se pokazala i u susjednoj Sloveniji.

Šarmantna drvena staza među stablima sveukupno je dugačka jedan kilometar, pa kilometražom vjerojatno neće zadovoljiti one koji vole vikende provesti satima hodajući prirodom. Ako su vaši apetiti što se planinarenja tiče ipak malo ozbiljniji, možete istražiti sjajne puteve bogate pohorske šume te okolnih pješačkih i planinarskih staza koje vode sve do Lovrenških jezera, Ribniške koče, Osankarice ili Črnega jezera. Također, ako budete te sreće da Rogla bude prekrivena snijegom, vrijeme možete skratiti i snowboardanjem ili skijanjem. Ulaznica za "Pot med krošnjami" iznosi 10 eura za odrasle osobe, obiteljska ulaznica je 25 eura, a za djecu, umirovljenike i invalide 8 eura te je zabranjena za pse koje ćete morati ostaviti u kućici. Ono što je posebno sjajno jest što je čudesna šetnica samo 89 kilometara udaljena od Zagreba, što u prijevodu znači da ćete se u ovom raju naći za samo dva sata automobilske vožnje.

više