Search

Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo!

Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo!

Tekst: BURO.


Dođe li i vama povremeno da napustite sve i zatvorite se u neku pećinu daleko od svih? Ne brinite, niste jedini. A zamislite još i da ta udaljena pećina ima vinski podrum kakvog se ne bi postidjeli ni najbolji restorani?! Bingo! Upravo je takav podrum u pećini konstruirao biro Clayton Korte, oni su opremili „Hill Country Wine Cave“ u blizini Austina.

Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo! (фото 1)
Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo! (фото 2)

Pećina u potpunosti „nestaje“ u okolini, odnosno zgodno je skrivena drvećem koje se izdiže iznad nje. Na taj način posjetioci dobivaju jedinstveno iskustvo isprobavanja vina. Arhitekti su se odlučili poigrati činjenicom da je teško reći o čemu se radi gledano izvana. Tako su se odlučili da interijer bude moderan kao kontrateža mjestu gdje se nalazi. Paleta se vrti oko bijele hrastovine koja je iskorištena za šank i ormariće i drveta duglazije na zidovima i plafonu. Toplina drveta suprotstavljena je hladnoći kamenih zidova pećine koji su ostavljeni goli.

Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo! (фото 3)

Prostor je vrlo minimalan, ali i elegantan zahvaljujući promišljenoj ambijentalnoj rasvjeti i tu se čuva privatna kolekcija vina od oko 4.000 boca. Pećina je široka pet metara, a dugačka 21 metar i arhitekti iz biroa Clayton Korte iskoristili su svaki kutak na najbolji mogući način.

Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo! (фото 4)
Da, ovo je vinski bar u pećini. I da, i mi bismo voljeli ovog trenutka biti tamo! (фото 5)

U zadnjem dijelu je izdvojena soba za degustaciju i tu se nalazi dugačak stol sa stolicama koji je napravljen od starog drveta cedra. Drvo su pronašli u šumi, radi se o stablima koje su oborile poplave i na taj način su im dali novi život. Pored toga u prostoru je samo nekoliko komada namještaja, par stolčića, fotelja s metalnom konstrukcijom i barske stolice. Savršen primjer primijenjenog minimalizma. Živjeli!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više