Search

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta

Tekst: BURO.

I, koliko još brojite do godišnjeg? Nadamo se svega nekoliko tjedana, a ako nije duži godišnji u pitanju, vikend proveden na moru s pokojim spojenim petkom ili ponedjeljkom, zvuči kao dobra ideja. S obzirom na to da su otoci jedan od najvećih aduta Jadranske nam obale, evo četiri vinarije koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta. Ako se nađete na jednom od ovih otoka, nemojte ih slučajno zaobići.

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 1)

Pelješac

Butik vinarija Vicelić

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 2)
Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 3)

Nije otok, već poluotok, ali kada govorimo o vinima, Pelješac se morao naći na ovoj listi. Nemojte nam zamjeriti. A ako još uvijek niste pili Dingač obitelji Vicelić, znajte da ga engleska kraljica već neko vrijeme uživa i nudi svojim gostima. Možda je vrijeme da ga konačno kušate. Vinarija Vicelić spada među manje, ali izuzetno kvalitetne proizvođače vina na Pelješcu. Vinski podrum je smješten u Kuni Pelješkoj, a njihova vina, Dingač i Plavac Vicelić, pričaju bogate priče o obiteljskoj tradiciji i vrlo elegantnim vinima, kažu stručnjaci. Do kraljice Elizabete su došli posredstvom prestižnih promotora Berry Bros. & Rudd iz Londona, ujedno i najstarije britanske trgovačke vinske kuće. Na prestižnoj poziciji Dingač u samim vinogradima, Mateo Vicelić izgradio je malu kolibu za potrebe vinskih izleta i degustacija. Kažu kako ljepše mjesto za kušanje vina od pozicije prekrasnih zelenih vinograda Dingač nećete doživjeti. Pogled na Korčulu, Mljet, Lastovo i predivno plavetnilo otvorenog mora probudit će u vama osjećaj mira.

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 4)

A planirate li na jug obale do 15. lipnja, u vrijeme trajanja prvog Festivala peljeških podruma, u 53 objekta očekuju vas promotivne cijene i mnoštvo razloga za posjet brojnim restoranima, konobama i vinarijama. Od velikih poljoprivrednih zadruga, poznatih imena u svijetu vinarstva, do malih butik vinarija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od Stona, Putnikovića, Janjine do Potomja, Orebića i Trpnja, vaš će se odmor pretvoriti u eno-gastro putovanje za pamćenje. Dingač ili Postup, možda plavac iz Ponikava ili s područja Dranča? To će vam na Pelješcu biti najveća briga. S pelješkim vinima ne možete pogriješiti, ovaj poluotok u svijetu je poznat po moćnim plavcima koji griju obraze i oduševljavaju najzahtjevnija nepca.

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 5)

Korčula

Vinarija Bačić

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 6)

Mala skrivena vala Črnja Luka krije hvaljenu obiteljsku vinariju Bačić. Obiteljska kuća i vinarija nude i apartmane, tako da ako se zateknete ovdje, slobodno i prespavajte jer ovo je mjesto na kojem se krijepe duša i tijelo. Obitelj Bačić već dugi niz godina predano radi ne bi li svakom posjetitelju pružila ono najbolje što tradicija, zemlja njihovog obiteljskog gospodarstva, a i otok Korčula mogu ponuditi. Osim vina iz vlastitih vinograda koja su njihov najveći ponos, tu su i ostale tradicionalne delicije poput maslinovog ulja, sušene smokve, marmelade... Stoga, bili izbirljivi gurman ili samo znatiželjni prolaznik, posjetite ovo mjesto jer ovdje možete uživati u programima kao što su berba grožđa, berba maslina, degustacije i ručkovi. Neka vam se u čaši u tom slučaju zasvijetle boje Cetinke, proizvedene od istoimene autohtone sorte otoka Korčule, zatim Pošip i Kalina Cuvée pri čemu je Kalina naziv poljoprivrednog posjeda na kojem je ime obitelji Bačić zapisano preko 700 godina. Kalina Cuvée nastaje sljubljivanjem izvornih sorti regija srednje i južne Dalmacije: cetinke, pošipa i dubrovačke malvazije. Ok, mi smo ožednjeli.

Vis

Vinarija i konoba Rokis

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 7)
Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 8)
Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 9)

Ako ste ikada bili na Visu, šanse da ste rezervirali stol i hobotnicu ispod peke kod Rokisa su velike. Ako niste, svakako to učinite kada posjetite Vis. Roki's je obiteljska tvrtka osnovana 1991. godine kao nastavak 200-godišnje obiteljske tradicije proizvodnje vina. Legenda kaže da je prvi Roki došao iz Genove u Italiji, početkom 19. stoljeća za vrijeme Napoleonskih ratova. Radio je kao obrtnik-postolar, a ženidbom s imućnom djevojkom dobiva u posjed kuću u Pliskom Polju i nasade vinograda. Napušta svoj obrt i počinje se baviti obradom vinograda i proizvodnjom vina, djelatnostima kojima se obitelj bavi i dan danas. Dugi niz godina obitelj Roki je prodavala vino veletrgovcima, koji su dalje prodavali vino po čitavoj regiji. Povratkom Nike Rokija iz Australije započinje novo razdoblje u proizvodnji i plasiranju vina. Početkom 1980-tih obitelj Roki među prvima u Hrvatskoj počinje flaširati svoja vina i prodavati ih po restoranima i dućanima, uglavnom po Splitu i Zagrebu, a 1998. proizveli su svoj prvi pjenušac Smash. Usporedno s rastom turizma na otoku Visu, u dvorištu kuće otvaraju konobu gdje vrše degustacije svojih vina, a priču 2017. preuzimaju Nikina djeca Monika i Oliver koji počinju s izgradnjom modernog vinskog podruma-kušaone u sklopu obiteljskog restorana. Bugava, Rukatac i Plavac mali neka vam njeguju grlo uz večeru kod ove šarmantne viške obitelji.

Brač

Vinarija Stina vina

Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 10)
Četiri vinarije na hrvatskim otocima koje bi vam trebale biti usput ovog ljeta (фото 11)

Od 1903. u srcu Bola slavi se život, a živi vino i to pod imenom Stina vina, u jako lijepo uređenoj vinariji smještenoj u samom Bolu. Pod krovom prve dalmatinske vinarske zadruge ljubomorno se čuva radišan duh prošlog vremena te istovremeno darežljivo dijeli suvremeno znanje o vrhunskoj kaplji. Prva zlatna medalja za vino stigla je još 1909. iz Pariza, s međunarodne izložbe, a Stina nas i dalje časti vrhunskim okusima. U skladu s time, ovaj životopisan prostor uređen je i opremljen. Vrhunac jedinstvenog iskustva uživanja u istome jest mogućnost da proces stvaranja vrhunskog vina osjetite pod vlastitim prstima, a na posljetku i okusite na vlastitom nepcu. A gdje nastaju Stina vina? Na otoku Braču, tik iznad Bola, na litici koja ima nagib 70% i za koju kažu da predstavlja najekstremniji vinograd u Hrvatskoj. U vinariji Stina vina vas čekaju Pošip, Vugava, Plavac mali ili Opol, nemojte ih propustiti. Također, zanimljiv branding etikete “vina za inspiraciju” potpisuju Bruketa&Žinić&Grey.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više