Search

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta

Tekst: Tina Kovačiček


U određenim dijelovima Hrvatske, zima doista izgleda čudesno. Kako je proteklog vikenda padao snijeg tako smo dobili još jednu šansu da se podsjetimo na ta mjesta iz bajke. Uz nekoliko skromnih skijališta koja imamo u Hrvatskoj i koja su zabilježila itekakvu gužvu ove zime nakon dugo vremena, na umu su nam parkovi prirode na koje ste možda i zaboravili. Od njih ukupno 12 na području Hrvatske, predstavljamo vam pet nama omiljenih čija su zimska lica posebno lijepa. Evo ideja da isplanirate neki od idućih vikenda u ovoj zimskoj idili. Požurite dok se sve ne otopi.

Vransko jezero

www.pp-vransko-jezero.hr

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta (фото 1)

Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj zapravo je krško polje ispunjeno vodom, a nalazi se između Pirovca i Pakoštana. Dominantna karakteristika Parka je posebni ornitološki rezervat, gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica te ima izvore pitke vode. Dobra vijest je što se sve do kraja ožujka ulaz u ovaj park prirode ne naplaćuje, a čitavo je područje moguće obići i istražiti. Iako ne možete iznajmiti bicikli ili kajak, park možete obići pješke što je poseban doživljaj. Drvena poučna staza je dugačka i pruža divne vidike, a tu je i vidikovac kamenjak te “kao nacrtana” lučica Prosika.

Lonjsko polje

www.pp-lonjsko-polje.hr

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta (фото 2)

Park prirode Lonjsko polje smješten je u području srednjeg toka rijeke Save, oko 75 km jugoistočno od Zagreba. Površinom je drugi najveći park prirode u Hrvatskoj, a s obzirom na to da je kraj izrazito nizinski po karakteru je poplavno područje. Tu ćete magiju najbolje doživjeti u jesen i zimu te je zato park otvoren tijekom cijele godine, a cijena ulaznice je svega 20 kuna. Obostrano uz rijeku Savu nalaze se seoska naselja s dobro očuvanom tradicijskom arhitekturom u drvu te pripadajućim kulturnim krajolikom srednje Posavine. Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju Park prirode je jedinstvena riznica biološke raznolikosti, a kada se poplavne vode povuku u korito rijeke Save, vlažni travnjaci postaju jedno od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje. Tamo stoka slobodno pase na velikim zajedničkim pašnjacima što je nevjerojatno lijep prizor. S obzirom na to da je sada i snježna sezona pogled na taj kraj je kao iz nekog filma.

Kopački rit

www.pp-kopacki-rit.hr

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta (фото 3)

Kopački je rit park prirode, smješten u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom. Ovisno o vodostaju, vode tih dviju rijeka neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, trščaka i vlažnih livada. To je jedno od najbolje očuvanih poplavnih područja u Europi, a posebni zoološki rezervat najvrjedniji je dio Parka. Područje Kopačkoga rita karakterizira iznimna ljepota krajobraza i velika biološka raznolikost. Cijeli je Rit nadaleko poznat kao stanište brojnim pticama močvaricama, populaciji običnoga jelena te osobito orla štekavca, koji je simbol Parka, a zimi brojne ptice upravo dolaze ovdje. Na raspolaganju vam je šetnja drvenom šetnicom, posjet multimedijalnoj galeriji te stručno vodstvo, a cijena ulaznice je samo 10 kuna. Ono što ćete dobiti je neprocjenjivo.

Biokovo

www. pp-biokovo.hr

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta (фото 4)

Ovaj park prirode u zimskom je periodu službeno zatvoren, a za javnost se otvara 1. travnja. No ipak nije pusto na jugu. Brojni planinari uživaju u zimskim pothvatima na Biokovu, a služe im dobro markirane i uređene planinarske staze koje se nalaze s primorske, ali i s unutrašnje strane planine. Ako se uputite u tom smjeru budite oprezni u zimskim uvjetima koji na Biokovu mogu biti nepredvidivi i opasni, pogotovo ako se penjete na višu nadmorsku visinu. Ako se zadržite na onim nižima, možete se uputiti i autom, sa zimskom opremom, naravno, te razgledati niz autentičnih sela i zaselaka koji i dalje postoje u obliku kao da svijet nije još zašao u 2021. Po ljepšem i toplijem vremenu to možete učiniti i biciklom. Šetnja i planinarenje ovim krajevima su čudesni u bilo koje doba godina.

Papuk

www.pp-papuk.hr

Šetnja parkovima prirode: Isplanirajte vikend na jednom od ovih mjesta (фото 5)

Ovaj Park prirode se smjestio u gorskim šumskim predjelima Papuka, a najljepšom slavonskom planinom smatraju upravo Papuk. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune, no prije 200 godina ovo je područje također bilo nastanjeno medvjedima, vukovima i risovima. Danas su guste šume Papuka stanište i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna… Kažu kako ih je prošle godine nakon dugo vremena posjetio vuk, a nakon te dobre vijesti pao je i snijeg pa je park prirode Papuk ove godine postao omiljena zimska destinacija. Uživanje u snijegu je neizbježno, a svi putevi vode prema poučnoj stazi na području Jankovca gdje se nalazi i planinarski dom koji je trenutno nažalost zatvoren. No, područje je lijepo i za šetnju te planinarenje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više