Search

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno

Tips & Tricks


Image: Tim Trad,
Slava Bowman,
Deanna Ritchie,
rawpixel.com,
Jakob Owens

Puno je razloga zašto biste trebali i mogli štedjeti, a jedan od njih je svakako za putovanje. Pa evo kako to učiniti, a da pritom ne patite previše...

Putovati više - fraza je koja se našla na većini novogodišnjih lista. I dok u siječnju krenemo nadobudno s financijskim taktiziranjem, kada i gdje otići i koliko pritom trebamo imati novaca i prethodno štedjeti i odricati se, taj neki potencijalni plan brzo nam iščezne s radara. Pa, kako biste ipak otišli na neko svoje godišnje epsko proputovanje, donosimo vam niz savjeta koji bi vam trebali pomoći u planiranoj štednji i olakšati cijeli proces vezan uz financije i realizaciju putovanja… 

1. Utvrdite koliki vam je stvarni mjesečni trošak i što zapravo možete odmah reducirati

Prikupite sve mjesečne račune za režije i slične troškove te doznajte kolika su vam mjesečna davanja na tom polju. Pokušajte neke stvari reducirati, primjerice, ako plaćate mjesečnu pretplatu za Netflix ili slično, možda biste mogli s nekim iz obitelji podijeliti trošak i imati zajednički korisnički račun. 

2. Pritajite se za Valentinovo

Sredinom veljače stiže nam Valentinovo oko kojeg se mnogi vole i žele dokazati kada su u pitanju pokloni. E pa možda biste se mogli dogovoriti međusobno, vi i partner, da ovaj put ne izdvajate veliku količinu novca, nego da u pitanju bude tek mali znak pažnje ili romantična večera koju ste sami pripremili kod kuće, uz bocu vina. 

3. Organizirajte kućni buvljak

U ožujku se nekako svi manje više odluče za proljetno čišćenje. U tom procesu nerijetko nađemo puno stvari koje su funkcionalne i ispravne, ali nam jednostavno više ne trebaju, bilo da je riječ o odjeći i obući ili pak nekim komadima namještaja ili tehnologiji. E pa zašto ne biste nešto od toga prodali putem prigodnih servisa za takve stvari i usput nešto i zaradili. 

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno (фото 1)

4. Reducirajte objedovanje u restoranima

Svi znamo da oni koji se uglavnom hrane po restoranima ili principu dostava itekako troše puno novaca. Možda da se odlučite za obrnuti postav, više i planski pripremate hranu kod kuće i povremeno jedete vani. Vjerujemo kako ćete to vrlo brzo osjetiti i na vašem budžetu, a opet se nećete odreći svojih gastro užitaka. 

5. Alternativni oblici transporta

Ako se možete koristiti javnim prijevozom ili pak ići pješke do posla, proljetni i ljetni mjeseci idealni su za to. Možda da preskočite automobil i pokušate s jeftinijim načinima transporta. Osim što će vam se to pozitivno odraziti na zdravlje, ako se recimo odlučite za hodanje i bicikl, uštedjet ćete puno. 

6. Srežite usluge koje plaćate

Vjerujemo da ste tarife i pretplate prilagodili svojim potrebama i budžetu s kojim raspolažete, ali dobro je s vremena na vrijeme provjeriti koje akcije u međuvremenu te kuće imaju i možete li ih primijeniti na sebe. Ovo je još jedan od načina na koji možete uštedjeti, a da si pritom ništa ne uskraćujete nego samo optimizirate za sebe. 

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno (фото 2)

7. Ne "odbacujte" sitniš tako olako

Da, znamo da vam uglavnom ide na živce u vašem novčaniku, pa ga često ubacujete u kakvu kasicu prasicu. No, bilo bi dobro da s vremena na vrijeme provjerite kakvo je u njoj stanje i onda te kovanice možda položite u banku s obzirom na to da se sigurno već skupio neki poveći iznos. 

8. Počnite koristiti kupone i prikupljene bodove za popust

Svi smo mi vlasnici kakvih kartica s kojima prikupljamo bodove u trgovinama, koje onda poslije možemo iskoristiti za razne popuste. Koliko god vam se to činilo kao nešto oko čega vam se ne da baviti, možda biste ipak trebali jer neke dobro konstruirane shopping situacije mogu uz pomoć tih bodova osigurati priličan popust, koji vam iz novčanika neće izbiti svotu novaca koju ste imali namjere potrošiti, nego puno punooo manje. 

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno (фото 3)

9. Koliko zapravo koristite članarinu u svojoj teretani?

OK, mjesečna članarina koja nudi neograničeno korištenje teretane zvuči sjajno, no pravo je pitanje koliko vi to zapravo iskorištavate? Pa, možda da promislite je li uloženo i dobiveno onako kako bi trebalo biti ili bi vam se više isplatilo da isti ili još bolje manji iznos uplatite za neke grupne treninge dva puta tjedno, na koje ćete doista otići i pritom i uštedjeti.

Evo kako svaki mjesec uštedjeti malo i onda putovati puno (фото 4)

10. Pokloni za blagdane, preduhitrite manično kupovanje i kupujte ih planski (ili na sniženjima)

Ne možete reći da su vas Božić i ostali blagdani iznenadili jer svake godine dođu u isto vrijeme. Ako namjeravate kupovati poklone za drage osobe, podijelite si taj trošak kroz nekoliko mjeseci unaprijed i kupujte planski. Pa kad dođe prosinac imat ćete manje troškova po tom pitanju i nećete morati u istom mjesecu potrošiti veliku svotu novaca, ali ni vaše žive gurajući se s ljudima po trgovinama. Ako baš želite otići korak dalje, možete malo zakasniti sa svojim poklonima i sve ih kupiti na postblagdanskoj rasprodaji i reći svima kako će vaši pokloni ove godine malo zakasniti. Vjerujemo da nitko neće zamjeriti kad vide što su sve lijepo dobili, a vi ćete biti u + kako god krenete. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više