Traži

Freestyle Islam: Kairo

Freestyle Islam: Kairo

Putopis arhitekta Mire Romana, II. dio

Tekst: BURO.


Fotografija: Foto: Miro Roman

Novi Kairo je satelitski grad smješten u pustinji. Urbanistički plan za njega je 2001. napravila bostonska firma. Novi Kairo ugošćuje American University of Cairo, German University of Cairo, Future University in Egypt (FUE) i Canadian International College (CIC). Uokolo su smještene luksuzne vile i stanovi, kao i zajedničko stanovanje.

U Kairu smo se stvorili prije sat vremena. GPS radi: ponovno smo online i vozimo kroz kontinuirani grad. Sve oko nas je žuto poput pijeska, zgrade su zgusnute i velike. Tu i tamo pokoja palma. Raznoliki krajolici, scenariji i scenografije pojavljuju se na putu od aerodroma do novog grada. Na povišenoj autocesti okruženoj neboderima, ulazimo u modernistički grad. Grad inženjera; doduše, ne baš kako ga je Le Corbusier zamišljao, poput tornjeva u prirodi, već kao velike i zgusnute zgrade okružene zgradama, kao da su građene za divove. Krajolik se počinje mijenjati i odjednom se nalazimo u devetnaestostoljetnom Parizu. Tamo su protesti u kojima su mahom mladi ljudi, nizovi barikada, još mladih, ali ovaj put u ulozi vojske. Prelazimo Nil i dolazimo u Grad smeća, gužvovito mjesto na kojem nas nitko ne primjećuje. Zatim stižemo u nešto što nam nalikuje na park, jedan od malobrojnih. Iz njega pogled puca na naselje nalik slumu. I onda sve ispočetka: ugodna četvrt s obiteljskim kućama u prirodi; veliki, nedovršeni i nenaseljeni grad Novi Kairo; piramide koje su se stopile s ostalim građevinama demistificirajući sliku Gize; potom stara muslimanska četvrt; vjenčanje, bazar i tako u nedogled... Tamo smo samo tri tjedna prije nove revolucije.

Freestyle Islam: Kairo (фото 1)

Mohandessin, ponegdje Mohandesin ili Mohandeseen, luksuzna je četvrt u Gizi. Njegovo ime na arapskom doslovce znači "inženjeri", jer su nekretnine po niskim cijenama prodavane egipatskim inženjerima. Tako u Mohandessinu postoje slična područja koja se nazivaju Sahafeyeen (novinari), mo'alemeen (učitelji), i ateba'a (liječnici), projektirana i prodana ljudima s navedenim zanimanjima. Mohandessin je izgrađen ranih 50-ih preko poljoprivrednog zemljišta te se većinom sastojao od vila i palača. Sedamdesetih godina naglo raste broj stanovika, a bogata četvrt palača pretvara se u zgusnutu stambeno-blokovsku izgradnju. Zadnjih 10 godina, Mohandessin je postao prostor najskupljih nekretnina u Kairu.

Freestyle Islam: Kairo (фото 2)

Freestyle Islam: Kairo (фото 3)

Čitav grad prepun je stvari. Čini se kao da stanovnici Kaira ne znaju kako uništiti stvari, ili kako bi mi to nazvali, reciklirati ih. Za takav korak, potrebno je moći apstrahirati stvari. U Kairu ne postoji kontinuirani ciklus uništavanja i stvaranja koji je primjerice, Singapur usavršio. Stvari i zgrade nalaze se izvan vremena, one nastaju jedne ponad drugih, pokraj drugih, polako se gomilajući u prostoru. Slična situacija događa se s ulicama. One kao da nisu tamo, njihova funkcija povezivanja i mobilnosti je izgubljena, a služe pukom gomilanju stvari. Sve što možemo zamisliti manifestira se na ulici: trgovina i cjenkanje, komunikacija, kulturna događanja, obiteljska okupljanja, vjenčanja... Ulice Kaira odaju dojam da je svih 16 milijuna stanovnika trenutačno vani i da svi govore u isto vrijeme. Potrebno je izboriti se za svaki svoj korak.

Freestyle Islam: Kairo (фото 4)

Čak i automobili govore - uz stalno trubljenje i probijanje do cilja, oni su jednaki ljudima - oni (kao da) su živi. Ovdje nema jasnih pravila kako koristiti ulicu, nema prometnih traka, nema razlika između parkiranja i vožnje. Odjednom, most koji povezuje dvije obale postaje spontano "okupiran" nasumično parkiranim automobilima i ljudima koji baš tu odmaraju. Za putnike poput nas u unajmljenom Volvu iz '74., grad je bio nevjerojatno iskustvo. Idući dan, automobil se pokvario, ali uz mnogo pregovaranja mi smo ga uspjeli oživjeti.

Freestyle Islam: Kairo (фото 5)

Egipatski slum Manshiyat Naser najveće je urbano odlagalište smeća na svijetu koje se nalazi na obroncima Mokattam Hilla, na rubovima Kaira. Slum je zbog velike količine otpada koja se u njega svakodnevno slijeva dobio naziv - Grad smeća, posve je izdvojen, samoodrživ i reciklažno osviješten. Iako u njemu postoje ceste, trgovine, stanovi, veoma često mu nedostaje osnovna infrastruktura poput tekuće vode, struje ili kanalizacije. Slum naseljava vrlo siromašna zajednica prvih kršćana, Kopta, nazvanih Zabbaleeni, čija je primarna djelatnost sakupljanje i recikliranje kairskog smeća. Zabbaleeni su razvili jednu od najuspješnih metoda recikliranja u svijetu, kojom uspjevaju reciklirati gotovo 80% od ukupnog smeća koje sakupe. U naselju se nalazi i "Katedrala u špilji", odnosno crkva Sama'ans, s kapacitetom od 15 tisuća sjedećih mjesta, najveća religijska građevina na Bliskom istoku.

Freestyle Islam: Kairo (фото 6)

Downtown Kairo, urbani je gradski centar koji nastaje krajem 19. stoljeća, kada je četvrt projektirana i izgrađena. Projekt francuskih arhitekata naručen je od strane Kediva Ismail-paše, čija je vizija urbanog planiranja kroz harmoničnu geometriju širokih avenija i linearnog rastera, dala Kairu karakteristiku zapadnih europskih gradova.

Freestyle Islam: Kairo (фото 7)

Kairo je u svemu pretjeran. To je izniman i nevjerojatan grad koji ne pripada ni modernoj, postmodernoj ili bilo kojoj viziji gradskosti. Njegova spontanost ne može se sistematizirati, prelazi sve statistike. U Kairu, svi mogući vremenski konteksti koegzistiraju. Tek je sada jasno temeljem čega Hollywood stvara medijske projekcije znanstvene fantastike: sve je tu. Distopija, utopija, prošlost, sadašnjost i budućnost. Potrebno je uzeti samo jedan segment i potencirati ga. Sve ostalo već postoji.

Freestyle Islam: Kairo (фото 8)

Tekst: Miro Roman, en.wikipedia.org
www.miro.romanvlahovic.com
www.romanvlahovic.com

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar