Search

Gdje otputovati iduće godine?

Gdje otputovati iduće godine?

Evo koje zemlje su se našle na listi najpoželjnijih destinacija Lonely Planeta

Tekst: E.G.


Lonely Planet svake godine donosi popis atraktivnih destinacija koje ne smijete propustiti posjetiti

Lonely Planet je najveći svjetski izdavač vodiča za putovanja, i većina se svjetskih putoholičara pri planiranju putovanja okreće njihovim smjernicama. Svake godine izrađuju i listu destinacija koje preporučuju posjetiti, a naglasak je stavljen na zemlje koje tradicionalno nisu toliko učestale na turističkim popisima. Na taj se način želi naglasiti kako zanimljive sadržaje i prirodne ljepote možemo pronaći na mjestima koja nam obično ne bi bila pri vrhu prioritetnih odredišta. 

Ove godine predlažu Kolumbiju, zemlju koju su prije posjećivali samo najhrabriji, dok je danas situacija stabilnija, a prirodne ljepote i ljubaznost lokalnog stanovništva nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Sljedeća preporuka se odnosi na Kanadu, koja i inače privlači velik broj turista, ali se i dalje (neopravdano) nalazi u sjeni Sjedinjenih Američkih Država. Finska ove godine slavi 800. obljetnicu neovisnosti, a kroz cijelu će se zemlju organizirati razne kulturne i zabavne manifestacije. Uz to, otvoren je i novi nacionalni park, a Finska će biti i domaćin Svjetskog prvenstva u klizanju, pa razloga za posjet svakako ne nedostaje. Dominikanska Republika je još jedna nezaobilazna destinacija i to baš za 2017. godinu. Naime, za 2018. godinu se planira izgradnja velikih hotelskih resorta, a pretpostavlja se da će time izgubiti na autohtonom šarmu. 

Gdje otputovati iduće godine? (фото 1)

Na listi se našao i Nepal, zemlja stvorena za sve one koji vole provoditi vrijeme u prirodi. S obzirom na potrese koji su pogodili Nepal, Lonely Planet sugerira bukiranje upravo ovog odredišta kao vaš doprinos ekonomiji zemlje. Bermudsko otočje je preporučeno kao destinacija za sve one željne toplih temperatura i pješčanih plaža i to nasuprot popularnijim Karipskim otocima. Sljedeća preporučena destinacija je Mongolija, zemlja koja se ubrzano modernizira i raste. Za 2017. godinu je najavljeno otvaranje modernog aerodroma u glavnom gradu, koji će zasigurno privući veći broj avio-prijevoznika. Osim brzo rastućih urbanih sredina, Mongolija nudi cijeli niz prirodnih ljepota, a izdvaja se predivno jezero Khövsgöl. Ako želite vidjeti kako izgleda luksuz arapskih zemalja u punom sjaju, Lonely Planet predlaže da posjetite Oman. Osim ekskluzivnih hotela (po cijenama nešto nižim od onih u Kataru ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima), od sljedeće ćete godine u Omanu moći i iskusiti jedinstven doživljaj futurističkog tematskog parka, "Majarat Omana". 

Gdje otputovati iduće godine? (фото 2)

Ukoliko vas, pak, zanima Azija kakva je nekad bila, trebali bi razmisliti i o posjetu Burmi. Možda ćete imati logističkih problema pri putovanju kroz zemlju i koji put nećete naći nikoga tko govori engleski, ali upravo je to dio šarma putovanja u daleke krajeve. Za kraj ostaje preporučiti i jednu od predivnih afričkih zemalja, a ovaj put je izbor pao na Etiopiju. Tamo ćete naići na tople temperature u svako doba godine, a prirodne ljepote će vas oduševiti. Neke od atrakcija na koje trebate obratiti pozornost su jezero Tana, planina Semian i predivan stari grad Lalibela.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više