Traži

Glamurozna kamping avantura

Glamurozna kamping avantura

Garden Village na Bledu


Fotografija: Jošt Gantar

Kad je kampiranje u pitanju ja sam totalno razmažena i zatomljujem svaki atom feminističkog i avanturističkog

Što bi značilo da odbijam noćiti u nastambama bez čvrstih zidova, da imam opasni problem s dražesti faune koja te na kampiranju i sličnim avanturama okružuje te da mi je dijeljenje sanitarnih prostorija s nepoznatim ljudima noćna mora. Ipak avanturističkog duha imam pa mi se glamping (GLAMurozni kamPING) učinio kao dobra ideja. Uz to, smislila sam da to pretvorim u romantičnu situaciju u kojoj će me moj muškarac zaštititi od opake faune, ukratko – igrati arhetip muškarca-zaštitnika. S takvom jednadžbom sam isplanirala vikend u Garden Villageu na Bledu. No, život rijetko ispadne po planu pa su u kućici na drvetu vikend provele dvije plavuše.

Villa Bled

Iako kućica ima (relativno) čvrste drvene zidove, treba voditi računa da smo bile na drvetu na kojem ima puno životinjica koje plaze i lete. A i koja se s triju strana uzdiže na visini od 20 metara od obale potočića. Priznajem da nam je, kao pravim urbanim ženama naviklima na ugodno dosadni zapadnjački komfor, trebalo malo vremena za privikavanje na život u kultiviranoj divljini. I onda, kada smo se privikle, trebali su nam dani, nakon što smo sišle sa svoje nastambe u krošnji, da si prestanemo slati porukice: "Trebale smo ostati tamo zauvijek. Ili barem još nekoliko dana..."

Villa Bled

Ekoresort Garden Village Bled otvoren je u lipnju 2014. na mjestu bivšeg rasadnika i močvare uz potok Jezerčica. Bivša vremena evocira samo gusto raslinje – drveće, šaš, cvijeće, voće, grmovi najrazličitijih bobica... Ne volim pisati floskule, ali nemam adekvatniji i sažetiji način za opisivanje ovog mjesta osim kao – raj na zemlji. U tom raju u ljetnoj sezoni je apsolutno nemoguće naći slobodno mjesto jer ovo je elitno utočište, koje je svojim unikatnim mirom i uređenjem, posve odvojeno od stvarnosti. Ovo je neki mikrokozmos koji ima svoju klimu (potok i guste krošnje prirodni su air condition), svoj zen ritam koji utječe čak i na djecu koja skaču po ribnjaku-bazenu, svoj unikatni miris i zvukove...

Villa Bled

Ovaj nepretenciozni skriveni luksuz nalazi se na svega 300 metara od Bledskog jezera i vrlo blizu Vile Bled, jedne od Titovih omiljenih rezidencija. Ima samo 75 ležaja raspoređenih u šest kućica na drveću, šest glam šatora, devet šatora na dokovima uz obalu potoka i dvama apartmanima, restoran kroz koji teče potočić i stolovima na kojima raste začinsko bilje i trava ispod stropa, s kojeg vise košare sa šumskim jagodama. U restoranu, kao i u ekološkoj trgovini "Zeleni Kotiček" nude se autohtoni proizvodi lokalnih i slovenskih gospodarstava.

Villa Bled

Nas dvije, one plavuše iz uvoda, nakon što smo stigle i kroz drveno stepenište recepcije spustile se do ribnjaka, koji je ujedno i biološki bazen, slabo smo izlazile, dapače izbjegavale smo izlaziti izvan resorta. Tišinu smo obazrivo kvarile meditativnom logorejom i "uradi-sam" psihoanalizom preopuštene da bismo i stranice knjige okretale. Nisam neki ljubitelj Hermana Hessea, ali znam da je on imao neku briju s drvećem koje je smatrao utočištem. Razumijem što je želio reći, jer smo dvije večeri doslovno jedva čekale trenutak kada je pristojno biti pospan i povući se u svoje utočište na drvetu.

Villa Bled

Britanski The Times uvrstio je Garden Village Resort među europskih top 20 mjesta za chic kampiranje, a nizozemski Travellust u jedan od top 5 unikatnih smještaja u Europi. Bit ću slobodna sa svojim ekstenzivnim iskustvom globetrottera uvrstiti ovo mjesto na top 10 najunikatnijih lokacija na koje se želim često vraćati. Valjda jednom i u onom scenariju s muškarcem-zaštitnikom...

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Villa Bled

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor