Search

Grad koji morate posjetiti - Stockholm

Grad koji morate posjetiti - Stockholm

Producentica Ana Cvitaš otkriva što ne smijete propustiti od švedske prijestolnice

BURO.

Image: Marija Lončar

Producentica i osnivačica online art magazina Dot that spot! Ana Cvitaš posjetila je jedan od najzanimljivijih svjetskih gradova i evo što nam je otkrila o njemu

Sigurno postoje egzotičniji gradovi, mnogi koji nude nešto sasvim nesvojstveno našoj kulturi i europskom podneblju, ali ponekad se upravo najzanimljivije, male stvari nalaze na manje mističnim mjestima. U gradu u kojemu je lijepo vrijeme tema razgovora, u kojemu na ulicama za dana možete vidjeti samo mlade mame s kolicima i studente te, naravno, turiste; u kojemu se sve događa po opuštenoj normi... pronašla sam doticaj sa načinom života koji mi odgovara po svemu, osim možda konstantno prisutnom hladnom vjetru.

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 1)

Jer, Stockholm nudi posloženu sliku onoga čemu često težimo; ugodan radni ritam, inspirativne prostore koji odišu jednostavnošću i, premda nije grad ludih zabava i ništa nije revolucionarno, sve je "skockano", na mjestu i ne može se reći da mu nešto nedostaje.

Niklas Belenius Gallery

Niklas Belenius Gallery

Posjetila sam taj grad poslovno kako bih se sastala s partnerima u postavci audiovizualne platforme naziva Collab. Projekt, u kojemu sudjeluju Marko Pelaić, Axel Boman i Tarik Saleh, nakon zagrebačke izvedbe u listopadu seli u Stockholm 2015. godine. Zbog toga sam većinu vremena provela u potrazi za idealnim prostorom za postavku performansa, uglavnom galerijsko-multimedijalnog tipa. Uz malu, ali po izboru umjetnika i postavu vjerojatno najoriginalniju galeriju Niklas Belenius, zanimljiv program suvremene umjetnosti nudi Magasin 3 Kunsthall, smješten na ivici grada u luci.

Magasin 3 Kunsthall

Tamo sam između ostalog napokon imala priliku uživo vidjeti rad švicarske umjetnice Pipilotti Rist i Nizozemca Aernout Mika, o čemu sam podrobnije pisala za svoj magazin. Ipak, možda je od svih izložbenih prostora najveće iznenađenje bio Biologiska Museet: stara vikinška kuća kroz čiji krov ulazi prirodno svjetlo, glavni element postava kojim vladaju preparirane životinje smještene u "prirodno stanište" koje su za njih oslikali i izradili neki od najvećih švedskih slikara svoga doba. Jedino sam propustila ABBA muzej, ali hej, nešto treba ostaviti i za drugi put, zar ne?

Biologiska Museet

Biologiska Museet

Premda je razveden i s pravom ga se naziva skandinavskom Venecijom, Stockholm možete prehodati i to je zapravo najbolji način da ga vidite i uistinu upoznate. Metro je sjajan, brz, točan i nećete dugo čekati, mada tamo švercanje nije opcija pa se definitivno isplati uzimati karte ovisno o tome koliko ostajete. Što se pak samog smještaja tiče, sistem Airbnb je uvijek sjajan izbor, pogotovo ako ne idete sami.  U ponudi se mogu naći odlični mali stanovi i bilo koja četvrt unutar A zone je na 15 minuta podzemnom željeznicom do Gamla Stana, stare gradske jezgre.

Ostermalm

SoFo (unutar četvrti Södermalm) je najtrendi dio grada prepun malih restorana i kafića i ako volite vintage komade u malim dućanima koji su na svakom koraku sigurno ćete iskopati sjajne komade. Osobno mi se pak od četvrti najviše svidio luksuzni Östermalm i njegova povezanost s vodom i šetnicama nasuprot kojeg se nalazi Djurgården - otok sa zabavnim parkom, zoološkim vrtom i većinom gradskih muzeja.

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 2)

Prvi izlasci u Zagrebu bili su mi vezani uz srijedu, ali danas je gotovo nemoguće pronaći klub koji bi nudio takav sadržaj; u Stockholmu to ipak nije slučaj. Prijatelji iz Studio Barnhusa (label Axela Bomana) organiziraju i svoju večer u klubu Berns u samom centru grada (Berzelii park), a ja sam dobila priliku prisustvovati partyju baš u srijedu. U svakom slučaju, ako zapnete u ovom sjajnom klubu preporučam skok do Biologiska muzeja - nema boljeg mjesta za after.

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 3)

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 4)

Za kraj - shopping. Realno, svi brendovi su gotovo isti kao kod nas, osim ako tražite neke dizajnerske komade za uređenje interijera. Za male suvenire preporučam E Torndahl Shop for Scandinavian Design u Gamla Stanu. Jer, kao što kažem, Stockolm je zapravo grad koji ima sve i nudi svakome da u njemu nađe ono što ga zanima. Ako ste za izlaske onda je bolji izbor Berlin. O tome bih isto mogla reći svašta, ali neki drugi put.

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 5)

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 6)

Grad koji morate posjetiti - Stockholm (фото 7)

Više o online art magazinu Ane Cvitaš čitajte na dotthatspot.com.

Tekst: Ana Cvitaš

Related articles

Buro 24/7 Selection

više