Search

Grad u 24 sata: Amsterdam

Grad u 24 sata: Amsterdam

Grad tulipana i kanala jedan je od onih u koje biste se već na prvi pogled mogli zaljubiti

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Unsplash / Pexels

Kanali, simpatične kućice i ljudi otvorenog uma zvuče kao odličan početak upoznavanja novih mjesta, a u glavnom gradu Nizozemske upravo će vas to dočekati. Amsterdam je grad s tisuću lica. Bez obzira želite li se opustiti na travi ogromnog Vondelparka, biciklirati kroz cijeli grad, diviti se živopisnim izlozima, posjetiti botanički ili zoološki vrt, vjerujte, svakog će vam puta za oko zapeti neki novi detalj.

Grad u 24 sata: Amsterdam (фото 1)

Ako niste ljubitelj morskih radosti, a ovog bi se ljeta ipak voljeli zaputiti na putovanje, Amsterdam će biti upravo savršen odabir. Zašto? Ovaj grad nudi pregršt sadržaja, novih iskustava, a opuštena atmosfera koja se provlači kroz cijeli grad, oduševit će vas već u prvim satima boravka na ovom čudesnom mjestu. Osim u vrijeme ljetnih mjeseci, Amsterdam je idealno posjetiti krajem travnja kada se održava King’s Day, nacionalni praznik i slavlje rođenja kralja Willema-Alexandera te se gotovo svi stanovnici okupljaju na ulicama kako bi proslavili kraljev rođendan na dostojan način. Cijeli je grad presvučen u narančaste boje, kafići se neprestano pune i kanalima plove brodići puni dobro raspoloženih društva. Na ulicama se za vrijeme King’s Daya pleše, pjeva i zabavlja na najbolji mogući način, a slavlje traje i do nekoliko dana.

Ne zanimaju li vas takvi i slični događaji i naprosto se želite dobro provesti u najopuštenijem gradu na svijetu, u ljetnim mjesecima neće vam biti pretoplo i godit će vam vožnja kanalima, u zimskim mjesecima Amsterdam će biti nešto prazniji što je odlična prilika za istražiti grad u drugačijem svjetlu dok su proljeće i jesen savršeni za besciljno bicikliranje i uživanje u pogledu na različite strane grada.

Grad u 24 sata: Amsterdam (фото 2)

Dobro je poznata činjenica kako je Nizozemska izrazitu popularnost postigla dekriminalizacijom marihuane te tu još uvijek pomalo diskutabilnu biljku sjajno iskoristila za turističku promociju. Upravo zato, velik se broj turista slijeva u Amsterdam u potrazi za dobrim provodom i novim iskustvima. Coffee shopovi neprestano su puni turista, no dekriminalizacija marihuane samo je jedan mali plus koji ovaj grad čini idealnim odredištem za opuštajući godišnji odmor.

Primjerice, iako nizozemska gastronomska kultura možda i nije najpoznatija na svijetu, stanovnici ovog grada itekako vole uživati u dobrim zalogajima. Amsterdam ima nekoliko sjajnih trgovina sirevima, a turiste vole privući i slasnim prženim krumpirićima s majonezom. Osim restorana, tu je i super popularan Cheese museum u kojem će i najveći ljubitelji sireva otkriti nešto novo o omiljenoj poslastici. Brojni restorani sa specifičnom ponudom poput The Avocado Show restorana koji se bazira isključivo na jelima od avokada apsolutni su hit kako među domaćim stanovništvom, tako i među turistima, a tražite li ipak nešto na malo višoj gastronomskoj razini, odličan odabir bit će elegantan restoran Breda ili pak Choux, restoran za koji će vam svakako biti potrebna rezervacija unaprijed. Ne smijemo zaboraviti niti amsterdamski Restaurant de Kas smješten u stakleniku. Za ulazak u De Kas također će vam biti potrebna rezervacija i do nekoliko mjeseci unaprijed no čekanje će se isplatiti kada doživite iskustvo uživanja u hrani u potpuno drugačijem okruženju.

Grad u 24 sata: Amsterdam (фото 3)

Osim restorana, Amsterdam se ponosi i velikim brojem muzeja. Rijksmuseum je mjesto na kojem ćete saznati sve o umjetnosti i povijesti zemlje, Stedelijk je muzej moderne umjetnosti, u Moco muzeju možete pronaći radove suvremenih umjetnika kao što je Banksy, a tu je i Van Gogh muzej te nešto drugačiji muzeji torbica, marihuane i piva. Nezaobilazan je i muzej Anne Frank, no poželite li vidjeti kuću u kojoj je Anna živjela sa svojom obitelji, pripremite se na veliki red koji će vas dočekati u baš svako doba dana.

Vožnja kanalom u unajmljenom brodiću, šetnja Vondelparkom, razgled ogromnih vjetrenjača ili posjet jednom od vrtova s tulipanima također su neizbježne aktivnosti u glavnom gradu Nizozemske. Jednostavno, Amsterdam je grad u koji se zaljubljuje na prvi pogled pa tek onda istražuje sve što nudi, a nudi zbilja mnogo. Grad koji zauzvrat traži tek dozu opuštenosti na kojem se god mjestu zatekli i onaj u kojem u svakom trenutku možete pronaći priču za pamćenje te kojem ćete se zasigurno poželjeti vratiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više