Search

Grad u 24 sata: Antwerpen

Grad u 24 sata: Antwerpen

Dijamanti i čokolade


Image: Wikipedia

Volite šetati arhaičnim ulicama grada, jesti najfinije praline i čokoladu te se diviti prekrasnim komadima nakita s dijamantima? Ako ste na sve ovo potvrdno odgovorili, onda znamo vašu sljedeću destinaciju - Antwerpen!

Belgija, zemlja koja je poznata po čokoladama, vrhunskoj ponudi piva, šarenom cvijeću i divljenja vrijednoj arhitekturi, u abecedi svojih gradova ima pravi mali dragulj koji se zove Antwerpen. Grad koji je možda nekima poznat kao luka, u svojoj ponudi ima apsolutno sve što biste možda očekivali od neke zemlje Beneluxa. Poznat po svojim vrhunskim čokoladama, pralinama (zapravo svim oblicima slastica), majstorski formiranim dijamantima nudi i pogled na vrhunsku gotsku arhitekturu, umjetnička djela te parkove u kojima se možete opuštati i uživati ispijajući neko od piva iz njihove široke ponude. Ovaj bi se grad svakako trebao naći na vašoj listi želja, a ako budete radili planove za putovanje, nemojte da vas zbuni što će se nekad uz Antwerpen pojaviti i ime Antwerp - riječ je o istom gradu. Nije slučaj kao s Pjongjangom i Pjongčangom.

Arhitektura

Ono što bi se trebalo iskoristiti dok se šećete Antwerpenom jest da obratite pozornost na prekrasnu arhitekturu koja stvara vizuru grada. Možemo je podijeliti na dva dijela. Prva je ona koja je više za romantične duše koje vole starije građevine - razni objekti građeni u gotskom stilu, i moderna arhitektura za sve obožavatelje suvremene umjetnosti. Ako ste romantična duša, ono što svakako morate posjetiti jest Grote Markt van Antwerpen, odnosno glavni trg od kojeg se možete uputiti u razgledavanje u bilo kojem smjeru. Ono što svakako morate posjetiti jest Onze-Lieve-Vronwekathedraal, odnosno najpoznatija katedrala u Antwerpenu koja slovi za simbol samoga grada. Sljedeća bi bila Sint-Jacobskerk crkva koja je ujedno i vječno počivalište poznatog flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa. Sljedeći arhitektonski dragulj trebali biste svakako posjetiti. Riječ je o muzeju The Vleeshuis, čiji bi prijevod na engleskom bio Butcher's Hall. U njemu se posjetiteljima pruža mogućnost da vide kako je izgledao život u Antwerpenu u srednjem vijeku i predstavlja vrhunac antverpenske gospodarske moći u 16. stoljeću.

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 1)

Od moderne arhitekture isplati se vidjeti zgradu MAS muzeja, koja izgleda kao da ste ju sastavili od LEGO kockica crvene boje. Međutim, zbilja impresivna zgrada jest ona koju je dizajnirala Zaha Hadid za antverpensku luku. Izgleda kao da je golemi svemirski brod sletio na staru gotsku zgradu i odlučio tu permanentno ostati.

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 2)

Umjetnost

U svojoj ponudi ima brojne muzeje, galerije i umjetničke atrakcije koje možete posjetiti. Ono što bih vam ja svakako preporučila je Rockox kuća, koja je jedna od najpodcjenjenijih muzeja na svijetu. Objektivno, koliko se muzeja može pohvaliti s time da posjeduje djela Petera Paula Rubensa, Anthonyja van Dycka i Fransa Snydersa? E, pa ovaj može. Zatim biste trebali posjetiti muzej Plantin - Moretus, koji je muzej tiskarstva i jedini je muzej koji je pod zaštitom UNESCO-a. Unutra se nalaze dva najstarija tiskarska stroja na svijetu te 30 000 starih knjiga i ilustriranih rukopisa. Osim toga možete uživati u prekrasnom, skrivenom, unutarnjem vrtu.

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 3)

Osim toga posjetite i prekrasan dvorac Het Steen koji je najstarija građevina u cijelom Antwerpenu i prvi temelji datiraju čak u 11. stoljeće. Dok obilazite dvorac, nudi vam se prekrasni pogled na cijeli grad, ali i na cijelu luku. Rubenshuis je rodna kuća i studio poznatog umjetnika Rubensa, čiji će vas interijer ostaviti bez daha. Prekrasna je i kraljevska palača Paleis op de Meir koja danas funkcionira kao muzej u kojem se zbog prekrasnog interijera mogu održavati večere, domjenci i sve vrste svečanih prigoda. Posjetite ju ako ste zbilja željni vidjeti malo kraljevskog interijera. Zatim se uputite u Diamantkwartier, distrikt u kojem se nalaze najbolje i najpoznatije antverpenske draguljarnice i u kojima možete vidjeti neke od najljepše brušenih dijamanata. Možda ih neće priuštiti, ali to ne znači da ne možete uživati u njihovoj ljepoti.

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 4)

Parkovi

Osim čistog razgledavanja, u ovome gradu možete naći i parkove u kojima se možete opustiti, ali i zabaviti. Primjer parka u kojem se itekako možete zabaviti jest Comic Station, tematski park u kojem su predstavljeni prvenstveno najpoznatiji belgijski superheroji. Spike i Suzy, Jomneke, Štrumfovi i Lucky Luke vas svi tamo čekaju. Čeka vas jedinstveno iskustvo, jer je ovo i jedini tematski park na svijetu koji je lociran na internacionalnoj željezničkoj stanici. Unutra ćete naći i gigantski tobogan visok 22 metra te 6 šest tematskih zona prilagođenih za različite životne dobi. Ili možete odabrati da napravite jedan opuštajući odmor u Beeldentuin Middelheim muzeju, koji je zapravo otvoreni park u kojem se mogu naći brojne umjetničke skulpture. 

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 5)

Hrana i piće

Što se tiče hrane i pića, ovdje se mogu preporučiti dvije, svima omiljene namirnice. A to su čokolada i pivo. Belgija je općenito poznata po njima, a Antwerpen sa svojom ponudom opravdava svjetsku reputaciju. Po meni najbolje bi bilo da odete u slastičarnicu Dominiquea Persoonea, The Chocolate Line, u kojem ovaj virtuoz radi doslovno čudesa od čokolade. Možete isprobati praline s čudnovatim okusima kao što je na primjer chili ili jesti čokoladu s najukusnijim dodacima. Ako ste pak u potrazi za vrhunskim vrstama pive svakako posjetite De Koninck Antwerp City Brewery. Osim što možete kušati brojne različite vrste piva, ovo jedinstveno mjesto vam nudi 10 interaktivnih soba u kojim možete saznati sve o povijesti piva. 

Grad u 24 sata: Antwerpen (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više