Search

Grad u 24 sata: Atena

Grad u 24 sata: Atena

Svojom poviješću nas uvijek privlači

Image: Wikipedia

Gotovo da ne postoji ni jedan grad na svijetu koji ima tako svima poznatu i bogatu povijest, kao što to ima grčka Atena. Antički grad svake godine privlači brojne turiste željne upijanja znanja o antičkom svijetu, hramovima grčkih bogova, ali i uživanja u vrhunskoj grčkoj tradicionalnoj kuhinji...

Ako nikada niste bili u Ateni, vjerujte nam - odmah počnite planirati putovanje u ovaj antički grad s kojim se rijetko koja metropola može mjeriti kada je u pitanju ponuda povijesnih zanimljivosti. Ne samo da se ovaj grad često smatra kolijevkom civilizacije, nego svojom ljepotom i monumentalnošću svojih spomenika uvijek posjetitelje ostavi s prepunim dojmovima. Brojne turiste Atena oduvijek privlači svojim spomenicima i ljepotom, ali je i primamljiva svojom kulturom, pričama iz grčke mitologije i svi smo odrasli na legendama o Ahileju, Herkulesu te smo maštali o Afroditi, Ateni i Heri. Osim impozantnih spomenika, hramova i amfiteatara, Atena nudi i izvrsnu gastronomsku ponudu i zabavu. No, mi ćemo vam ovdje ipak preporučiti više kulturnog razgledavanja, jer jedan dan morate iskoristiti maksimalno.

Grad u 24 sata: Atena (фото 1)

Svoj dan započnite s posjetom najpoznatije akropole na svijetu. Zanimljiva je i sama predaja kako je Akropola nastala. Naime, navodno su se Atena i Posejdon prepirali oko prevlasti nad gradom Atenom. Posejdon je dokazivao svoju snagu dodirujući svojim trorogom stijenu Akropole, poslije čega je na tom mjestu izbio izvor slane vode. Božica Atena je, naprotiv, zasadila maslinu u golu klisuru, koja je odmah počela prekrasno zelenjeti. Posejdon je priznao da je poražen, a sveta maslina božice Atene oduprla se svim napadima na Akropolu. Ovaj najstariji dio grada je nešto što nećete vidjeti nigdje drugdje i pomalo dugo penjanje do nje se zbilja isplati. Tamo ćete imati prilike vidjeti Partenon, glavni hram koji i čini prepoznatljivu vizuru Akropole. Osim njega, moći ćete vidjeti najčuveniji Trijem kora sa šest kipova mladih žena - karijatida - koje nose ravni krov trijema. Originalne karijatide danas su zamijenjene kopijama, dok se originali nalaze u muzeju. S Akropole možete uživati u pogledu na cijelu Atenu, koja se doima toliko velikom da ju jednostavno ne možete uhvatiti pogledom, a grad je u potpunosti bijel.

Grad u 24 sata: Atena (фото 2)

Nakon toga trebali biste posjetiti Benaki muzej, koji je jedan od najbogatijih muzeja u Grčkoj općenito. U njemu su sačuvani svi aspekti i primjerci grčke antičke kulture te zbilja možete vidjeti ono najbolje što je antika ikad iznjedrila. Zatim u samom središnjem dijelu grada posjetite Zeusov hram, koji je ujedno i najveći u Grčkoj. Tu možete u obližnjim kafićima popiti kavu i usput pojest čuveni gyros. Nakon toga uputite se u najveći amfiteatar na svijetu koji će vas oduševiti svojom veličinom i akustikom. Ima čak 5000 sjedećih mjesta i dan danas se tamo održavaju brojne glazbene manifestacije poput koncerata, predstava i mjuzikla. 

Grad u 24 sata: Atena (фото 3)

Ako ste se umorili od ovako pozamašnog razgledavanja, predlažemo vam da se odete opustiti u Nacionalni park Atene, koji je primarno bio vrt kraljevske obitelji. Danas on služi kao mjesto opuštanja za brojne građane, ali i turiste koji se opuštaju u hladovini brojnih stabala ili piju kavu u središnjem šarmantnom kafiću. Ručak možete uzeti u prekrasnom restoranu u sklopu Herodion Hotela koji se nalazi na njegovom krovu i nudi prekrasan pogled na Akropolu. Tamo možete isprobati grčki specijalitet sofrito, po kojemu je ovaj restoran poznat. Nakon toga uputite se u razgledavanje grada šetnjom te uživajte u pogledu na razne šarene dućane u kojima možete kupiti razne suvenire koji će vas uvijek podsjećati na vaš posjet Ateni.

Grad u 24 sata: Atena (фото 4)

Grad u 24 sata: Atena (фото 5)

Svakako dođite do Plake, susjedstva koje je poznato po svojim pitoresknim kućicama prepunih cvijeća. Kraj dana možete provesti razgledavajući Atenu po noći i uživajući u pogledu na Akropolu koja je osvijetljena i zbilja izgleda kao da jedan od bogova tamo noću boravi. Večerati možete u ponovo u nekom od restorana koji se nalazi u Plaki i opustiti se u bojama koje vas okružuju. Ako kojim slučajima imate više dana za provesti u Ateni svakako biste trebali ići na organizirane izlete u proročište u Delfima, gdje je slavna Pitija davala savjete svim kraljevima koji su odlazili u rat. Također, odličan posjet je organiziran Posejdonovom hramu, koji se nalazi na samoj liticu uz Jonsko more i uz to, to je mjesto koje stoljećima prije na svojim putovanjima obišao čuveni Lord Byron te odmah pored hrama možete vidjeti njegov urezani potpis. Atena je grad povijesti, kulture i delicija koji svatko treba posjetiti barem jednom u životu. 

Grad u 24 sata: Atena (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više