Search

Grad u 24 sata: Beč

Grad u 24 sata: Beč

Što sve vrijedi vidjeti u glavnom gradu Austrije?


Image: Pixabay,
Wikipedia Commons

Beč je savršen dan za jednodnevni posjet, zato vas ovaj put u našoj rubrici "Grad u 24 sata" vodimo kroz jedan dan u šarmantnom glavnom gradu Austrije

Udaljen od Zagreb tek nešto više od četiri sata vožnje autom, Beč je idealan grad za jednodnevni izlet. On je glavni i najveći grad u Austriji u čiju se šarmantnu atmosferu lako zaljubiti, a posebno će ga voljeti ljubitelji umjetnosti jer njegovi brojni muzeji i galerije kriju razne umjetničke dragulje. U nastavku otkrijte što sve možete vidjeti u tom gradu u 24 sata.

Arhitektura

Šetnja Bečom doista je pravi užitak za ljubitelje arhitekture. Ako ste u Beču tek jedan dan posjetite Katedralu sv. Stjepana građenu u romaničkom i gotičkom stilu, te Karlovu crkvu koja je možda i najpoznatija religijska građevina u tom gradu, a građena je u baroknom stilu. Ne propustite ni palaču Hofburg gdje se nalazi službena rezidencija predsjednika Republike Austrije kao ni Rathaus, neogotičku gradsku vijećnicu, a tu je i divna zgrada Bečke državne opere. Ako pak imate više od jednog dana nikako nemojte propustiti posjetiti dvorac Schönbrunn koji je još od 1860-ih jedna od glavnih turističkih atrakcija u Beču.

Umjetnost

Ako ste gorljivi ljubitelj umjetnosti jedan dan u Beču vam neće biti dovoljan. U jednom danu možete posjetiti Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) koji se nalazi na Trgu Marije Terezije, a sadrži šest zbirki među kojima su djela Caravaggia, Rafaela, Velazqueza, Tiziana, Tintoretta, Rubensa i Dürera. Ako vas taj muzej ne zanima, uputite se u Albertinu, galeriju koja se smatra jednom od najboljih u Europi, a u kojoj se čuvaju djela Gustava Klimta, Rafaela, Michelangela, Rubensa, Rembrandta, Goye, Maneta, Renoira, Schielea, Picassa i brojnih drugih. Bečki Prirodoslovni muzej idealan je za posjet s djecom, a ako u Beču ostajete više dana nemojte propustiti ni galeriju Belvedere, Hundertwasserov kompleks, KunstHausWien, Kuću leptira, Tehnički muzej te Muzejski kompleks Hofburg i Sisi Muzej.

Grad u 24 sata: Beč (фото 1)

Parkovi

Već spomenuti dvorac Schönbrunn skriva predivne vrtove baš kao i palača Belvedere, no neće vas razočarati ni Burggarten, Volksgarten ni Heldenplatz ispred palače Hofburg. Oni se nalaze uz sam centar grada i savršeni su za odmor i predah od obilazaka muzeja i drugi znamenitosti u Beču, a tamo možete pojesti i usputni ručak.

Hrana

Kad je u pitanju hrana Beč je vrlo sličan Zagrebu. Wienerschnitzel ili neki drugi oblik pohanog mesa možete pojesti na svakom koraku, a naići ćete i na niz lokala s ćevapčićima i drugim specijalitetima poznatim nama na Balkanu. Ako pak niste ljubitelj austrijske kuhinje u Beču ćete lako pronaći restorane raznih svjetskih kuhinja i odabrati ručak prema vlastitom ukusu. Popodnevnu kavu obavite u nekoj od divnih bečkih kavana gdje sladokusci mogu uživati i u sacher torti, a ako spomenuta tradicionalna "turistička" jela nisu u području vašeg interesa uputite se na Naschmarkt. Naschmarkt je najpoznatija bečka tržnica na kojoj se nalazi više od 120 štandova na kojima ćete pronaći raznolik izbor hrane, dok se subotom pretvara u buvljak koji je stekao kultni status.

Grad u 24 sata: Beč (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više