Search

Grad u 24 sata: Firenca

Grad u 24 sata: Firenca

Talijanski muzej na otvorenom


Image: Wikipedia,
Unsplash,
Pexels

Ako ste posjetili nekad u životu Italiju, a niste bili u Firenci, sa sigurnošću vam možemo reći da ste mnogo toga propustili! Donosimo vam pregled što biste sve trebali razgledati kada se sljedeći put nađete u ovom prekrasnom talijanskom gradu...

Često nam se u životu postavi pitanje gdje bismo živjeli u svijetu da možemo birati. Moj odgovor bi definitivno bio - Firenca! Od prvog trenutka kada sam kročila u taj grad, znala sam da bih tu mogla živjeti do kraja života ako treba, bez da se više mrdnem u neki drugi kutak svijeta. Zamislite da se nađete na mjestu koje je sve o čemu ste ikada maštali. Od arhitekture do umjetnosti koja je ponuđena u brojnim muzejima, preko stila života koji samo Talijani mogu imati, do hrane kakvu nećete kušati nigdje drugdje... jednostavno sve! Ono što svatko mora znati kada posjećuje ovaj "muzej na otvorenom" jest da je ovo prvenstveno prava destinacija za sve umjetničke duše koje žele vidjeti maestralna djela Leonarda da Vincija, Sandra Botticellija ili pak posjetiti vječno počivalište velikana kao što je Dante Alighieri. Firenca posjetitelju nudi ama baš sve, a obići je u jednom danu zbilja je izazov. No, kad se već treba izdvojiti ono što se bez razmišljanja mora posjetiti, obići, vidjeti - onda su to sljedeće lokacije.

Grad u 24 sata: Firenca (фото 1)

Ujutro se pokušajte probuditi što ranije i uputite se u centar grada za koji često govore kako svoje središte ima na Piazzi della Signoria. Upravo na ovom trgu možete popiti jednu od najboljih kava koje ćete ikad probati u životu! Caffe Rivoire, slastičarnica koja je smještena na samom trgu, jedan je od najstarijih i najpoznatijih u Firenci i svoju veliku reputaciju zbilja opravdava. Tu možete popiti kavu i naručiti doručak, bilo da je riječ o ukusnom kroasanu ili hrskavom tostu ili se jednostavno počastite njihovim domaćim kremastim sladoledom. Gdje možete uživati u sladoledu ujutro, ako ne u Italiji?

Grad u 24 sata: Firenca (фото 2)

S njihove terase možete uživati u prekrasnom pogledu na cijelu Piazza della Signoria koja je gotovo u potpunosti prekrivena ciglama, a na njoj se nalazi i replika Michelangelovog Davida te prekrasan pogleda na staru gradsku vijećnicu Palazzo Vecchio. Možda se sada na prvu ne možete sjetiti odakle vam je poznata Palazzo Vecchio, pa da vam osvježim pamćenje. U toj staroj gradskoj vijećnici snimljene su neke od scena za film "Hannibal" te upravo s balkona ove građevine on baca svoju prvu žrtvu ravno na glavni trg. Ako izuzmemo ovu krvoločnu sliku iz glave, samo uživanje u pogledu na trg je neopisivo. Svaka zgrada vam daje osjećaj kao da se nalazite u renesansnoj Italiji i kako će u svakom trenutku Lorenzo de Medici proći pored vas.

Grad u 24 sata: Firenca (фото 3)

Kada ste završili s doručkom/kavom, uputite se u uličicu koja se nalazi odmah pored Palazzo Vecchio. Tu ćete naći pravi umjetnički dragulj - Uffizi Galleria. Unutra ćete moći uživati u djelima velikana kao što su Caravaggio, Raphael, Titian, Michelangelo, Leonardo da Vinci i Sandro Botticelli. Djelo koje je mene u potpunosti oduševilo jest "Rođenje Venere", Sandra Botticellija. Kada vidite takvo jedno remek-djelo uživo, koje je toliko prisutno i u današnjoj kulturi - ne možete ostati ravnodušni. Nakon što ste pogledali neka od najvećih svjetskih djela, uputite se u šetnju i dođite do rijeke Arno, koja protječe kroz Firencu. Ubrzo ćete se naći ispred jednog od najpoznatijih mostova, a to je Ponte Vecchio te na njemu možete uživati u drugačijem pogledu na sami grad i na rijeku Arno.

Grad u 24 sata: Firenca (фото 4)

Ako želite istražiti i onaj aspekt talijanske kulture koji je povezan uz modu, svakako posjetite Muzej Salvatorea Ferragama, koji je posvećen životu i djelu ovog poznatog talijanskog dizajnera. Muzej sadrži više od 10 000 modela odjeće i obuće koju je dizajner kreirao od 20-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća, a smješten je na Palazzo Spini Feroni, točno uz rijeku. Samom šetnjom kroz grad shvatit ćete zašto ga nazivaju "muzejom na otvorenom". Renesansna arhitektura i dalje živi, a svaka ulica se doima kao malo umjetničko djelo. Samo želite upijati tu povijesnu ljepotu i uživati u svakoj vizuri koju vam Firenca pruža. Nakon toga uputite se pogledati Palaču Medici Riccardi, koja svojom ljepotom privlači svakog posjetioca da je razgleda. Unutra možete imati organiziran turistički obilazak koji je popraćen s pričom vodiča o povijesti obitelji Medici.

Grad u 24 sata: Firenca (фото 5)

Nakon toga, odmorite se od razgledavanja umjetnosti i sjednite u neki obližnji restoran jer gotovo svi nude vrhunske talijanske delikatese, a naručivanjem tjestenine sigurno nećete pogriješiti. Kad ste se odmorili, ponovo se uputite u razgledavanje grada i obavezno posjetite Cattedrale di Santa Maria del Fiore, središnju crkvu Firence kakvu još niste vidjeli. Odmah će vas privući njezina neobična fasada koja se sastoji od polikromnog mramora u različitim nijansama bijele, zelene i ružičaste, a i sama unutrašnjost crkve je veličanstvena.

Grad u 24 sata: Firenca (фото 6)

Nakon toga se uputite u opuštenu šetnju rijekom Arno i uživajte u noćnom pogledu na grad. Ako ovaj grad trebate zbilja razgledati u samo jedan dan, onda su ovo lokacije koje ne možete zaobići. Firenca je grad za nostalgičare, koji maštaju o danima kada su se knjige još uvijek pisale ručno, slike još uvijek cijenile, a umjetnost bila važnija od svega. Ona će vam pružiti taj renesansni, spokojni užitak, kao ni jedan drugi grad, a da pritom znate koja je veličina tog malog grada koji kao da vam nudi zaštitu od vanjskog, tehnološki naprednog svijeta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više