Search

Grad u 24 sata: Kopenhagen

Grad u 24 sata: Kopenhagen

Svoje impresije donosi Željka Marinov

Tekst: BURO.


Image: Željka Marinov

Prvo što pomislite kad čujete Danska ili Kopenhagen sigurno su Mala Sirena, Hans Christian Andersen, pojam hygge i sretni ljudi. Iako površinom i brojem stanovnika teško parira svjetskim metropolama, nije uzalud uzrečica da je Kopenhagen jedan od najzanimljivijih europskih gradova. Rafinirani dizajn, arhitektura, bicikliranje kao način života i moda - definitivno su neki od jačih aduta glavnog grada Danske!

Produženi vikend u Kopenhagenu bio je već neko vrijeme u mom kalendaru. S obzirom na to da je to zaista malo vremena za sve obići, olakotna okolnost bila je ta što je moj dečko već upoznao grad i napravio listu stvari koje moramo posjetiti. Naime, prije nekoliko mjeseci Danci su prepoznali njegov dizajnerski rad te je sada dio jednog kopenhaškog dizajn studija. Uz to, veliku ulogu igralo je i vrijeme, koje je više podsjećalo na mediteransku klimu, nego na jedan skandinavski grad pa smo velik dio vremena mogli provesti vani. Danci vole reći kako je Kopenhagen zapravo spoj dva potpuno različita grada - jednog po zimi i drugog po ljeti.

Interijer Ricco's

Sunčano jutro započeli smo na jugu grada gdje smo naišli na simpatičan kvartovski kafić "Ricco's". Priču o danskim cijenama, sigurna sam, već dobro znate, tako da me nije previše iznenadilo kada smo dvije kave s mlijekom platili malo manje od 100 kruna (jednaka vrijednost kao i 100 kn). Nema izuzetaka, kava više-manje košta jednako na svim mjestima i jednostavno su se svi pomirili s tom činjenicom - restorane i kafiće Danci smatraju luksuzom, bez obzira na visok životni standard.

Pogled s trajekta

Poslije brzinske kave uskočili smo na mini trajekt za pješake i bicikle, a ta nam je vožnja bila uključena u cijenu trodnevne karte za javni prijevoz čija cijena iznosi 200 kruna. Vožnja traje oko 20 minuta i stvarno se ima što za vidjeti. Znamenitosti uz kanal, hrpa ležaljki uz more, ekipa koja se sunča, kupa i jednostavno gušta (da, usred radnog četvrtka!). Navodno u Kopenhagenu nikada nije bilo ovako toplo pa ne treba čuditi činjenica da se već sad svi kupaju i sunčaju. Danci koriste svaki tračak sunca, lijepo vrijeme i dobar trenutak za uživanje jer dobro znaju što ih čeka nakon ljeta.

Nyhavn

Nakon što smo stigli na odredište, prva nam je postaja bila nezaobilazni i koloritni Nyhavn. Iako se tamo uvijek nalazi hrpa turista, atmosfera je odlična i ovo je definitivno must see dio grada! Ako ste ikada vidjeli razglednicu iz Kopenhagena, vrlo vjerojatno je fotografirana ovdje.

Eksponati u Muzeju dizajna

Pola sata probijanja kroz gužvu i razgledavanja šarenih kućica trebalo nam je da stignemo do Muzeja dizajna. Sam po sebi muzej ima vrlo bogatu povijest i sadrži najslavnije primjerke skandinavskog industrijskog i grafičkog dizajna. Kroz šetnju muzejom postaje mi jasno zašto su Danci sinonim kvalitetnog i minimalističkog dizajna. Utjecaj dizajna osjeća se u čitavoj kulturi, sve djeluje tako skladno i umjereno. Danci ne vole isticanje niti pretjerivanje, a to je vidljivo u svim aspektima njihovog života - od hrane pa sve do mode.

Interijer dućana Arket u ulici Stroget

Nakon doze kulture poželjela sam istražiti kakva je danska ponuda što se tiče shoppinga i modnih brendova. Pa smo tako stigli do glavne shopping destinacije - ulice Stroget, gdje se kilometrima, jedan za drugim, nižu dućani poznatih svjetskih brendova. Tu su Zara, H&M i ostali slični dućani, ali i ogroman Lego dućan na sredini ove shopping ulice. Međutim, manji i specifičniji danski brendovi nalaze se u sporednim, pomalo skrivenim uličicama te ih je teže otkriti. Upravo tamo smo naletjeli i na Magnafied, streetwear brend čiji je vlasnik nekadašnji osnivač čuvenog kopenhaškog Wood Wooda. Njegov brend temelji se na prenamjeni pomno biranih komada odjeće iz starih skladišta američke vojske u moderan i nosivi streetwear.

Dućan danskog brenda Magnafield

Kako bi predahnuli i napravili kratku pauzu, sjeli smo u kafić na kraju ulice. Mali prostor u vintage stilu zove se "Kompa '92" i nudi razne vrste kava, a mi smo odabrali ukusni chai latte (svojevrsna inačica Nescaffea). Odmah pored nalazi se i čuvena adresa "Bertel's Salon", jedna od rijetkih kopenhaških slastičarnica. Proglašeni su jednom od najboljih slastičarnica u gradu, a ponuda im se temelji na varijacijama cheescakea. Iako se isto zovu, danska torta od sira i hrvatska verzija iste nemaju puno sličnosti, niti u okusu, a niti u cijeni. Dobro je za napomenuti da se tu ama baš sve može platiti karticom, pa čak i kolač, stoga ne morate brinuti oko mijenjanja valuta prije dolaska.

Kultna kopenhaška slastičarnica

Nakon kave i kolača zaputili smo se u Tivoli, jedan od najstarijih, najljepših i najbolje očuvanih zabavnih parkova na svijetu. No, s obzirom na ogromnu gužvu, odlučili smo ga preskočiti i posjetiti ga neki drugi put. Kao alternativu odlučili smo unajmiti bicikle i krenuti prema kultnoj Christianiji, autonomnom hippie distriktu koji živi mimo gradskih pravila.

Grad u 24 sata: Kopenhagen (фото 1)

Bicikli su u Danskoj svetinja i doslovno te smatraju čudakom ako ne koristiš bicikl! Sve je podređeno njima, od prometnica do načina odijevanja. Nije rijetkost vidjeti mame kako voze dvoje ili troje djece u velikoj košari ili pak, stanovnike Kopenhagena kako prevoze namještaj biciklom tijekom selidbe.

Bicikli su najbolje prijevozno sredstvo za istraživanje grada

Nakon nekoliko minuta pedaliranja, omela nas je glad te smo se odlučili zaputiti sjeverno, prema velikom street food sajmu zvanom Reffen. Reffen je stara industrijska zona prenamijenjena u kulinarsku oazu gdje se u šarenim transportnim kontejnerima krije svašta - od domaćeg piva i burgera pa sve do veganske hrane.

Street food truckovi u Reffenu

Danci dolaze tamo uživati u ležaljkama uz more, ispijati pivo i promatrati vizuru grada. Nakon toga smo odlučili uskočiti na dolazeći trajekt za centar i iskoristiti što nam je još ostalo od dana. Što je dan više odmicao to je više rasla gužva u gradu, a razlog tomu bio je kultni festival Distortion koji se održava na ulicama Kopenhagena. 

Šetnja ulicama u blizini Strogeta

Ovo je bila dvadeseta obljetnica festivala te su tom prigodom nastupali Solomun, Princess Nokia, Ghostface Killah i mnogi drugi glazbenici. Kada je u pitanju zabava, lako je primijetiti i onu drugu stranu Danaca - umjesto umjerene i mirne naravi, na vidjelo izlazi i njihova divlja, raskalašena strana. Tijekom nekoliko dana pojedini kvartovi zaista su nalikovali opsadnoj zoni, na svakom uglu nalazili su se stageovi i ljudi koji plešu na balkonima i prozorima. Ali, već idućeg dana vladao je red, kao da ničega nije niti bilo...

Terasa restorana u Meatpacking Districtu

Nakon organiziranog kaosa, kako to lokalci vole reći, uputili smo se u Vesterbro i trenutno razvikani Meatpacking District. Kao što samo ime kaže, naselje nekadašnjih skladišta i mesnica, pretvoreno je u hip restorane i klubove. Većina hrane u Danskoj svodi se na takozvani "smorrebrod", odnosno različite kombinacije otvorenog sendviča na tamnoj kriški kruha. Iako oni to doživljavaju kao glavno jelo, za hrvatske standarde to je tek usputni obrok. Srećom, u Meatpacking Districtu ponuda je šarolika: tamo se nalaze najbolji burgeri u gradu, omiljeni pizza place "Mother" te slasni sljedovi u "Paté Paté".

Jedan od sljedova u Paté Paté

Za naše standarde to je definitivno jako skup sport but hey, you only live once! S obzirom na to da smo nekim čudom uspjeli dobiti stol bez prethodne rezervacije odlučili smo probati neke od skandinavskih specijaliteta i time završiti ovaj dugačak dan. Poprilično dugačak, jer u ovo doba godine traje sve do 22 sata.


Tekst: Željkica Marinov

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više