Search

Grad u 24 sata: München

Grad u 24 sata: München

Kroz njemački grad nas vodi Matea Valjak


Image: Matea Valjak

U novom izdanju rubrike Grad u 24 sata kroz treći najveći grad u Njemačkoj, München, vodi nas Matea Valjak, Hrvatica koja se prije nekoliko mjeseci preselila u taj živopisan grad

Početak 2017. za mene je doslovno bio novi početak, svoju zagrebačku adresu sam zamijenila ovom münchenskom, no usprkos tome ponekad i dalje imam osjećaj da se još uvijek nalazim u Hrvatskoj, s obzirom na to da na svakom koraku susrećem naše ljude.

Kultura 

Ako ste zaljubljenik u kulturu onda je ovo grad za vas. Cijeli članak bih mogla posvetiti ovoj temi, no spomenut ću samo svoja omiljena mjesta. Od Lenbachhausa, najpoznatijeg umjetničkog, preko Münchenskog gradskog muzeja, do Deutsches Museuma svatko od vas će pronaći nešto za sebe. Bavarsku državnu operu na čijim stubama nerijetko provedem pauzu i Münchensku rezidenciju obiđite svakako, a najstarija crkva u gradu je Kirche St. Peter s koje se pruža predivan pogled na Marienplatz.

Grad u 24 sata: München (фото 1)

Vrtovi 

Nedjeljom u gradu ništa ne radi tako da ako ste u subotu zaboravili kupiti kruh on će na nedjeljnom ručku izostati (ovo je i jedan od razloga zašto sam prestala jesti kruh). Šetnjom gradom ćete tek naići na pokoji otvoren restoran ili pak sladoled, no baš iz tog razloga tu dolaze do izražaja gradski vrtovi. Englischgarten, Hofgarten, Botanical garten te razni Biergarteni koji su prepuni ljudi i definitivno must-have posjeta Münchenu. Parkovi poput Schlosspark Nymphenburg te Olimpijski park također su vrijedni vašeg vremena.

Lifestyle 

Multikulturalnost grada se može vidjeti i kroz restorane koji u ponudi imaju sve svjetske kuhinje. Kao svoje favorite istaknula bih Lax eatery gdje možete pojesti odličan doručak, nakon šetnje gradom predahnite u Stereo Caféu gdje možete promatrati gradsku vrevu ispod vas, a za dobar ručak uputite se prema Viktualienmarktu gdje se nalazi Eataly koji nudi odličan izbor talijanske hrane. Ako ste za tradicionalnu bavarsku kuhinju nećete pogriješiti ako odete u bilo koju pivnicu gdje možete osim hrane probati i lokalna piva. Najpoznatija je Hofbräuhaus koja se nalazi u samom centru grada. Navečer posjetite Glockenbach četvrt koja sadrži mnoštvo restorana i klubova, a nalazi se nedaleko od Sendlinger Tora.

Grad u 24 sata: München (фото 2)

Shopping

Najpoznatija shopping ulica je Maximilianstraße u kojoj se kriju poznati svjetski brendovi. Prada, Gucci, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Fendi, Christian Louboutin i mnogi drugi vas mame svojim izlozima, no nerijetko si ih ipak ne možemo priuštiti tako da su za nas tu i naši dragi high street brendovi. Ako poželite nešto drugačiji shopping za vas je Universität, studentski dio grada koji krije zanimljive vintage shopove i concept storeove.

Isar 

Najdraži dio grada su mi obale rijeke Isar koja se proteže skoro kroz cijeli grad. Možete ih obići pješke ili pak biciklom. Vikendima se tu okupljaju mladi i odlično su mjesto ljeti za kupanje i roštiljanje. Također, morate i obići surfere koji su zanimljiva atrakcija za sve turiste.

S obzirom na odličnu prometnu povezanost vrlo je lako u jednom danu posjetiti različita mjesta diljem grada. U ova četiri mjeseca sam svašta otkrila o Münchenu, no vjerujem da su prave avanture tek ispred mene.

Tekst: Matea Valjak

Related articles

Buro 24/7 Selection

više