Search

Grad u 24 sata: Madrid

Grad u 24 sata: Madrid

Kako provesti dan u glavnom gradu Španjolske?


Image: Büro 24/7 arhiva,
Pixabay

U novom izdanju rubrika "Grad u 24 sata", studentica diplomskog studija novinarstva, Petra Buljan, koja je trenutno na studentskoj razmjeni u Madridu vodi nas kroz glavni španjolski grad i njegovu kulturnu, gastro i shopping ponudu

Mnoštvo tapasa, jednako toliko čaša tinto de verana, proljeće koje traje još od samog početka veljače i apsolutna opuštenost - tako nekako mogu opisati sada već malo više od dva mjeseca svoje madridske avanture. I iako putovanje po Španjolskoj ljude prvenstveno asocira na Gaudijevu Barcelonu i fotogeničnu arhitekturu, Madrid je pomalo nepravedno zapostavljen jer je njegov najjači adut autentičan španjolski duh - a on je malo teže uhvatljiv objektivom. Zato, ako se i nađete u Madridu na 24 sata nikako nemojte trčati od znamenitosti do znamenitosti s vaše "to do" liste jer to bi bila najmanje madridska stvar koju možete učiniti. Umjesto toga, kao pravi madrileño, priuštite si po malo od sieste i fieste!

Španjolci su jako druželjubiv narod, a pod druženjem, uz piće, uvijek podrazumijevaju i hranu. Njihov radni dan najčešće počinje u 9 sati, a tipičan doručak podrazumijeva churrose - uštipke koji se jedu s vrućom čokoladom ili kavom s mlijekom. Povijest se još nije složila oko njihovog podrijetla - neki kažu da su ih Portugalci donijeli iz Kine, a drugi da su ih izmislili španjolski pastiri kao zamjenu za svježe pekarske proizvode. Kako bilo, churrose danas možete naći posvuda, ali navodno su najbolji u Chocolateriji San Gines koja je otvorena 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Ona se nalazi u maloj uličici tek pet minuta dalje od najpoznatijeg  gradskog trga, Puerta del Sol. Kad god sam odlučila svratiti, pred vratima je bio ogroman red pa, ako se ni vama ne da čekati, točno nasuprot San Ginesa se nalazi obiteljska chocolateria Los Artesanos 1902. Churrosi se tamo spremaju točno pred vama, a zahvaljujući samo staklu koje vas dijeli od kuhara, možete vidjeti i kako nastaju.

Grad u 24 sata: Madrid (фото 1)

Iako je Madrid najveći španjolski grad, većina znamenitosti je u samom centru i možete ih obići pješice. Na samom Puerta del Sol ih je već nekoliko, a najzanimljiviji su nulti kilometar svih španjolskih prometnica i statua medvjeda i stabalca jagode koji su sinonim Madrida. Zašto? Objašnjenja je nekoliko, a meni su lokalci ispričali ovo: Madrid se inicijalno trebao zvati Ursa što na latinskom znači medvjed. Nekada davno, područje grada je bila šuma koju su uglavnom naseljavali medvjedi, a hranili su se voćem sličnim jagodama koje je raslo na stablima "madroña". 

Sa samog trga u roku 10 minuta možete doći do Gran Vie - ulice koja je poznata kao shopping meka Madrida. U njoj se nalazi i veliki Primark na nekoliko katova, više Starbucksa, sve trgovine Inditexa i mnoštvo drugih. Vikendom je gotovo pa neprohodna, a cijene i ponuda u Inditexovim trgovinama, unatoč tome što su španjolski brend, nisu značajno drugačije nego kod nas, pa savjetujem da se od Puerta del Sol uputite u nekom drugom smjeru. Na istoj udaljenosti od trga, ali južno se nalazi i Plaza Mayor. Kao što joj i ime kaže, Plaza je glavni madridski trg, pravokutnog je oblika i duga je oko 130 metara. Na njoj se nalazi nekoliko restorana i kafića, ali u njima budite spremni platiti cijenu lokacije za ne previsoku kvalitetu. Ako nastavite šetnju u istom smjeru, doći ćete do velebne Kraljevske palače, upečatljive zbog bijelog kamena od kojeg je napravljena. Ima 300 soba i koristi se samo za državne prilike, pa je stoga i otvorena za razgledavanje, a trenutni kralj Felipe stanuje u palači Zarzuela van Madrida. Odmah pokraj Palacio Real se nalazi i Santa María la Real de La Almudena, velika katolička katedrala.

Gastro ponuda Madrida je zaista bogata, a u gradu možete naći i restorane gotovo svake svjetske kuhinje koju poželite

Njihovo tradicionalno jelo je paella, odnosno riža koja se sprema sa začinima i uglavnom plodovima mora, ali u ponudi su i vegetarijanska, ona s piletinom ili miješana. Krumpir s jajima je ono što nazivaju tortilla de patatas i to možete pronaći bilo gdje u centru. Ako biste rado probali što više toga u što manje vremena, savjetujem da za ručak posjetite bilo koju njihovu tržnicu. Jedna od najljepših i najstarijih nalazi se točno na putu između palače i Plaze Mayor. Zove se Mercado de San Miguel, a sagrađena je 1916. godine. Ponovno je rekonstruirana i otvorena 2009., a 30-ak prodavača nudi gotova gurmanska jela - tapase, šunke, masline, morske plodove, slastice, ali i vina, šampanjce i pivo. Najbolja hrana koju sam dosad jela u Madridu je definitivno meksička i to u malom obiteljskom restorančiću Takos al Pastor, također u blizini Plaze Mayor. Pred Pastorom je uvijek red, ali neka vas to ne čudi - to su definitivno najbolje quesadille i tacosi koje ćete pojesti. Nude i meksičke pive i gazirana pića od limete, mandarine, guave, limuna i grejpa.

Grad u 24 sata: Madrid (фото 2)

Španjolci su poznati i po siesti - popodnevnom spavancu koji uglavnom traje do pet sati. Neka vas ne brine - u centru se ugostitelji i trgovci toga ipak ne drže, ali u stambenim četvrtima i na periferiji u to vrijeme ćete teško pronaći otvorenu trgovinu. Ako ste ljubitelj umjetnosti i popodne želite provesti upoznavajući kulturnu ponudu grada, Madrid neće razočarati. Najpoznatiji muzeji su svakako Reina Sofia s umjetničkim djelima koja uglavnom datiraju iz 20. stoljeća pa do danas. Uvjet je da nikako nisu nastala prije rođenja Pabla Picassa, odnosno 1881. godine. Njegova Guernica, nastala tijekom Španjolskog građanskog rata, najpoznatiji je izložak Muzeja kraljice Sofije, a osim Picassa, tamo možete vidjeti i Dalijeva djela. Nešto poznatiji muzej je Prado u kojem se nalaze umjetnička djela iz ranijih epoha, uglavnom slike i skulpture nastale prije 1881. godine. 

Ako niste fan muzeja, svoju popodnevnu siestu možete odraditi u Retiru - jednom od najvećih gradskih parkova koji je do 19. stoljeća pripadao španjolskoj monarhiji, a onda postaje javan. On se također nalazi odmah u blizini Prada, a najpoznatiji njegov izložak je 22 metra visoka Kristalna palača, odnosno stakleni paviljon. Sagrađena je za izložbu flore i faune s Filipina, a sada se koristi uglavnom za umjetničke izložbe. U Retiru možete iznajmiti i čamčić s veslima na jezeru koje se nalazi negdje u sredini samog parka, pojesti sladoled ili popiti kavu, napraviti piknik ili se samo izgubiti u šetnji.

Grad u 24 sata: Madrid (фото 3)

Za večer si ostavite šećer na kraju - tapase. Španjolci zapravo jako kasno večeraju i zaista mnogo izlaze i druže se van vlastitih domova. I iako su mnogi čuli za sam pojam tapas, rijetkima je zapravo jasno što točno to jest. Tradicija nalaže da ako se dogovorite da idete na tapase i to s dva prijatelja, otići ćete u najmanje tri tapas bara. Sa svakim pivom ili vinom koje naručite, dobit ćete manju količinu hrane - to može biti kikiriki, nekoliko komadića mesa, mala peciva, kriške sira, masline u raznim marinadama i slično. U svakom baru račun plaća druga osoba, dok se svi ne izredaju. Barovi koji nude besplatne tapase ipak više nisu tako česti, ali svoje zalogajčiće gotovo svugdje možete naručiti za euro ili dva. Ljeti Španjolci uglavnom nazdravljaju sangrijom, aromatiziranim vinom s voćem, a zimi tinto de veranom - crvenim vinom pomiješanim s gaziranim sokom od limuna ili naranče. Pa, salud!

Tekst: Petra Buljan

Related articles

Buro 24/7 Selection

više