Search

Grad u 24 sata: Nica

Grad u 24 sata: Nica

Smilja Rudež zamijenila je hrvatsku adresu francuskom

Tekst: BURO.


Image: Smilja Rudež,
Buro247.ru,
Pinterest

Azurno more, ugodna mediteranska klima, izvrsna hrana, još bolja vina, francuski chic s daškom Italije, treba li vas još nagovarati da Nicu stavite na popis željenih putovanja?

Vjerujte mi na riječ, ovaj centar francuske rivijere je pravi biser. Nica je spoj elegancije i mediteranskog duha koji oduzima dah. Ovaj dio južne Francuske zahtjeva mnogo više od jednodnevnog posjeta, ali ako vam se pruži prilika, ovo su stvari koje svakako trebate vidjeti.

Grad u 24 sata: Nica (фото 1)

Dan započnite dobrim doručkom, u zemlji ste kroasana i baguettea, low carb dijeta može pričekati. Doručak koji su meni preporučili lokalci bio je onaj na vrhu hotela Le Meridien, smještenog u samom srcu promenade des Anglais koja s južne strane grli grad. Naime, Englezi su ovu turističku meku otkrili u 19. stoljeću, uz obalu su izgradili predivne hotele koji i dan danas ovoj promenadi daju poseban šarm. Topli kroasan, dobra kava i pogled na azurno more, plažu i promenadu izvrstan je početak dana u predivnoj Nici.

Grad u 24 sata: Nica (фото 2)

U neposrednoj blizini hotela nalazi se stari dio grada Vieille Ville, čiju srž čine uske popločane ulice i starinske kuće čije fasade mame osmijeh na lice. Tu se smjestila opera, palača pravde, nekoliko muzeja i galerija, ali turistima najzanimljiviji dio starog grada je Cours Saleya, tržnica na otvorenom. Ručno rađeni sapuni s mirisima Provanse, masline i ulja samo su dio asortimana kojeg nudi ovo živahno mjesto. U živopisnom kvartu svoje je mjesto našla i tržnica cvijeća Marche aux Fleurs, ponedjeljkom se ovaj dio grada pretvara u sajam antikviteta, dok je subota rezervirana za ulične rasprodaje knjiga. No, kojim god danom ovuda prošetali šušur ulice vas neće zaobići. Iznad starog grada uzdiže se brdo Parc de la Colline du Chateau, s čijeg se vrha proteže pogled na cijelu Nicu, a park je idealan za kratki predah od hodanja. Ako ste lijeni, ne morate se penjati - Francuzi misle na sve pa vas na sam vrh vodi lift! Osim pogleda na cijeli grad, park skriva i predivan vodopad, stoga nikako nemojte preskočiti ovu atrakciju.

Grad u 24 sata: Nica (фото 3)

Kada izađete iz starog grada i krenete prema sjeveru ispred vas će se prosuti ogroman glavni trg Place Massena, uz kojeg se nalazi i dobro poznata galerija Lafayette te cijeli niz butika i high end trgovina - ako ste raspoloženi za kupnju, ovo je idealno mjesto za to. Također, imajte na umu da se nalazite u Francuskoj pa nikako nemojte preskočiti posjet jednoj od niza ljekarni u kojima Francuskinje vjerno kupuju proizvode za njegu kože, vjerujte mi na riječ, ovo je zaista izvrsna prilika da se razmazite i obnovite sadržaj vaše torbice za šminku.

Grad u 24 sata: Nica (фото 4)

Francuska rivijera je uvijek bila inspiracija i utočište velikih imena svjetske umjetničke scene. Tu su svojedobno živjeli i stvarali velikani poput Picassa, Matissea i Chagalla. Nici osim ljepote ne manjka ni kulturološkog blaga, a iako nudi veliki broj muzeja i galerija, Musée Matisse i Musée Marc Chagall svakako stavite na popis atrakcija koje morate vidjeti. Negdje oko glavnog trga sjednite na tramvaj ili uhvatite taksi te se uputite u dio grada koji se zove Cimiez. To je kvart koji će se rijetko naći na popisu tipičnih turističkih ruta po Nici, ali je jedan od najljepših. Tu su se smjestile stare rimske ruševine, a tijekom 19. stoljeća ovo je bila oaza engleske aristokracije: čak je i kraljica Viktorija odsjedala u hotelu Regina Palace, čija fasada još uvijek dominira krajolikom, iako mu namjena više nije ista. Englezi su, kao uspomenu na to razdoblje, ostavili i niz vila izgrađenih u Belle Epoque stilu. Tu su smješteni i ranije spomenuti muzeji. Ovaj dio grada odiše elegancijom i profinjenošću nekih minulih vremena stoga uživajte u šetnji kroz prošlost i djelima dvojice vrhunskih umjetnika. Bolji suvenir i ljepše uspomene ne možete ponijeti iz Nice.

Grad u 24 sata: Nica (фото 5)

Dugo hodanje iscrpi zato je vrijeme za dobar ručak i otkrivanje još jednog blaga francuske rivijere, Niçoise kuhinje. Naime, radi se o autentičnoj kuhinji ovog dijela Francuske, koja je u svojoj osnovi kombinacija talijanske i francuske kuhinje. Jela su uglavnom jednostavna, ali lokalci naglašavaju da je poanta u vrhunskoj kvaliteti namirnica i poštivanju tradicije. S odabirom restorana ne možete pogriješiti, dovoljno je samo potražiti oznaku da se radi o restoranu koji služi Niçoise specijalitete. Dva jela koja bi izdvojila su: Les Petits Farcis, raznovrsno povrće punjeno mljevenim mesom te La Daube Niçoise, sporo kuhana govedina u crvenom vinu. Izbor restorana je velik, a moja preporuka su La Reserve, zbog ambijenta i pogleda, ali i fenomenalne hrane te La Table Alziari, zbog divnog obiteljskog ugođaja i ukusne, autentične kuhinje.

Grad u 24 sata: Nica (фото 6)

Najraskošniji dio Nice ostavila sam za kraj, a to je šetnja po promenadi uz tirkizno more. Naručite čašu rosea, po kojem su poznati, uživajte u pogledu na tirkiz pred sobom, promatrajte ljude, upijte svu magiju ovog uistinu prelijepog mjesta. Ako vas vrijeme posluži i ako se zateknete u Nici nešto duže od jednog dana obavezno posjetite jednu od plaža. Moj izbor je Beau Rivage Plage - kažu da su fotke za Instagram s ove plaže must have ako se odmarate u Nici! Šalu na stranu, kupanac u tirkiznom moru se ne preskače. Bon voyage!

Tekst: Smilja Rudež

Related articles

Buro 24/7 Selection

više