Search

Grad u 24 sata: Osijek

Grad u 24 sata: Osijek

Kroz Osijek vas vodi Marija Nikšić


Image: Privatni album

Osječanka Marija Nikšić poznatija kao djevojka koja se krije iza lifestyle i modnog bloga Ormar i Ja, donosi nam ideje i prijedloge što sve treba vidjeti u Osijeku

Osijek je posljednjih godina postao divna turistička destinacija. Osim kafića i restorana nudi niz drugih zanimljivosti koje su vrijedne posjećivanja. Budući da je vrlo blizu i Baranja, izlet u vinske podrume svakako je neizostavni dio. Marija Nikšić nam je sastavila vodič iz prve ruke, jer tko bi to bolje odradio nego prava Osječanka. 


Gdje noćiti?

U Osijeku su poprilično poznata noćenja u Hotelu Osijek koji ima divan pogled na Dravu i na luku, a nalazi se u srcu grada. Osim noćenja nudi i restoran Zimsku luku i slastičarnicu gdje možete naći niz slastica. Druga opcija je Hotel Waldinger u centru grada, a jako je popularan i privatni smještaj u Maksimilijanu koji se nalazi u Tvrđi, na Trgu sv. Trojstva. Ako želite oazu mira izvan gradske vreve i okusiti seosko gospodarstvo, smještaj nudi Ivica i Marica u Karancu, kao i Baranjska kuća - etno selo Karanac. Nedaleko je i park prirode Kopački rit koji je definitivno destinacija koju ne smijete zaobići gdje se možete čak provesti u kanuu ili prošetati divnom šetnicom i uslikati najljepše fotografije.

Hotel Waldinger

Kultura i popratni događaji 

U Osijeku možete posjetiti Muzej Slavonije, Arheološki muzej, oba u Tvrđi, a Muzej likovnih umjetnosti se nalazi u Europskoj aveniji 9. Ako prolazite ovom ulicom važno je obratiti pozornost na prekrasne stare secesijske zgrade. Razni kulturni, zabavni i koncertni sadržaji odvijaju se u Barutani. U ljetnim mjesecima se održava popularni Pannonian Challenge festival ekstremnih sportova koji privlači mnoge poznate osobe u Osijek i tada grad živi u punom sjaju s koncertnim događanjima i raznim zabavnim sadržajima, a ove godine je zakazan za početak lipnja. Osijek ima i Hrvatsko narodno kazalište, ali i Dječje kazalište Branka Mihaljevića gdje možete pogledati razne predstave kako za odrasle tako i za djecu.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Gdje izaći? 

Za ljubitelje izlazaka svakako će najzanimljivije odredište biti Tvrđa koja nudi niz noćnih klubova gdje se mogu naći razni žanrovi glazbe na playlistama. Od komercijalne glazbe, alternative pa sve do zabavne glazbe. Popularna mjesta su: Exit, Outside, Epic, Matrix, St. Patrick's pub, Q club, Tufna i mnogi drugi.


Gdje fino pojesti?

Moje omiljeno mjesta za dobru hranu je American bar Dollar, Županijska ulica u kojem ima raznolik meni, ali omiljeni su mi hamburgeri i tortilje s piletinom. Osim što je restoran, American bar Dollar je i kafić u kojem se može popiti super kava. Novo mjesto u kojem se dobro jede je Muzej okusa, meni je sužen na par specijaliteta koji su vrhunski. Imaju bogatu vinsku kartu i zadovoljit će najrazličitije ukuse. Također imaju i izbor slastica, insajderska preporuka je, obavezno probati tortu "muzej okusa". Još jedno odlično mjesto u Tvrđi je pivnica Merlon gdje možete naći razne vrste piva i pojesti odlične hamburgere. U Osijeku su se počela otvarati i mjesta gdje možete popiti čašicu vina, a jedno od tih mjesta je Vinska mušica u Kapucinskoj ulici u središtu grada, gdje možete kušati razna vina. Nude okuse i mirise Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema. U ponudi su im vina iločkog, erdutskog, baranjskog i vinogorja. Ako ste u prilici posjetiti i Baranju, dobro se jede u Citadeli u Vardarcu.

Restoran Citadela

Zanimljivo je otići i u etno selo Karanac gdje je napravljena ulica "zaboravljenog vremena" u kojoj su oživjeli stare ambare u kojima se nalaze radionice kakve su nekad bile. Sastoji se od ukupno sedam starih ambara u kojima su smještene lončarska, stolarska i bačvarska radionica, tkalačka radionica, brijačnica i gostionica. U sklopu sela je i restoran Baranjska kuća za sve ljubitelje ljutog. U Baranji možete posjetiti i vinske podrume koji su svim turistima omiljena destinacija, a za sve ljubitelje tamburice, ali i romske glazbe gotovo svi veći restorani nude i taj zabavni sadržaj.

American Dollar Bar

Gdje popiti dobru kavu ili neko drugo piće? 

U Osijeku ima mnoštvo kafića, no oni koji su se istaknuli svojim prepoznatljivim interijerom, dobrom glazbom i drugačijom atmosferom, ali i ponudom nalaze se u središtu grada. Trica caffe bar, Lučki prilaz 2 u kojem možete uživati u lounge atmosferi, a ima odvojene pušačke i nepušačke dijelove i prostranu terasu na dva mjesta. Odličan interijer vas čeka i u The Kavani u Županijskoj ulici koji ugodnom atmosferom i ljubaznim osobljem privlači goste.

The Kavana

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više