Search

Grad u 24 sata: Oslo

Grad u 24 sata: Oslo

Kutak svijeta koji će vam pružiti sve!


Image: promo,
screenshot

Monokromatska vizura grada, kakva se rijetko može vidjeti u svjetskim metropolama, nudi vam iskustva s kakvima se do sada niste susreli i kulturu na koju možda niste naviknuli...

Kada me dugogodišnji prijatelj pozvao da ga posjetim u Oslo, ni u kojem slučaju ga nisam mogla odbiti. Iako nisam neki veliki obožavatelj niskih temperatura i "sterilnosti", bila sam svjesna da je to jedinstvena prilika da posjetim skandinavski grad, od kojeg sam očekivala da će mi pružiti iskustvo kakvo još nisam doživjela. Sva moja očekivanja su se ostvarila, ali sam od grada dobila i više nego što sam očekivala. Tamo sam bila tjedan dana i imam osjećaj da skoro ništa nisam uspjela doživjeti i vidjeti, a sada bih trebala dati preporuku kako Oslo iskoristiti maksimalno u jedan dan! Odmah da vam kažem: teško, ali nije nemoguće. Ako mene pitate, ovako biste trebali provesti jedan dan u Oslu...

Arhitektura 

Ako želite Oslo iskoristiti maksimalno, moj vam je savjet da odbacite mogućnost uzimanja nekog prijevoznog sredstva i svugdje se uputite pješke. Zašto? Prvo, Oslo nije velik grad u onom smislu gradova koje smo naviknuli posjećivati po Europi. Drugo, arhitektura i vizura grada su potpuno drugačije od onih koje smo naviknuli gledati, što u Hrvatskoj, što u drugim europskim gradovima. Stoga, na noge udobnu obuću i uputite se u razgledavanje. Ono što je mene na prvu fasciniralo jest kompletna arhitektonska "priča" grada koja je jako jednostavna i (u nedostatku boljeg izraza) "domaća".

Grad u 24 sata: Oslo (фото 1)

Zgrade ni u samom centru nisu više od 5 katova, a u periferijama prevladavaju male skandinavske kućice - stambenih zgrada kao da ni nema, a ako ih ima, jako su "male". No, vratimo se u centar grada. Šetnjom grada uočit ćete prekrasne zgrade koje odišu monokromatizmom, jednostavnošću i čistim linijama. Ulice su nevjerojatno (!!!) čiste, a ljudi kao da se stapaju sa samom okolinom (svi smo upoznati s prepoznatljivim skandinavskim stilom odijevanja).

Grad u 24 sata: Oslo (фото 2)

Šetnjom ćete uočiti zgradu Gradske vijećnice koja se ističe svojom jednostavnom gradnjom, a cijela vanjština prekrivena je ciglama. Ono što se još isplati pogledati su Royal Palace - službena rezidencija norveške kraljevske obitelji te Tjuvholmen - staro skladište koje je oslikano muralom poznatog norveškog umjetnika Pushwagnera. Cijelo razgledavanje možete završiti s obilaskom prekrasne zgrade Oslo Opera House koja je jedna od najljepših suvremenih zgrada na svijetu. Kada se popnete na vrh "Opere" imate jedinstven pogled na cijeli grad i more, jer se sama zgrada nalazi na moru! Ako imate sreće i volje možete si rezervirati i odgledati predstavu u jedinstvenom ambijentu.

Grad u 24 sata: Oslo (фото 3)

Umjetnost

Kada je u pitanju umjetnost, Oslo vam nudi sve što vam je potrebno. Ono što bih ja preporučila da se svakako posjeti jest Muzej Edvarda Muncha, najpoznatijeg norveškog slikara koji je zapravo pokrenuo cijeli avangardni pokret u slikarstvu. Poznat je po svojoj slici "Krik", koja se pak ne nalazi u njegovom muzeju, nego u Nacionalnom muzeju Oslo. Njega se isplati posjetiti jer tamo, osim Munchovog "Krika", možete vidjeti djela Picassa, Rodaina i mnogih drugih poznatih umjetnika. Svi ljubitelji suvremene umjetnosti trebali bi se zatim uputiti i posjetiti galeriju Pushwagnera, koja se nalazi odmah pokraj Muzeja suvremene umjetnosti Astrup Fearnley, gdje možete vidjeti instalacije koje vas neće ostaviti ravnodušnima. 

Grad u 24 sata: Oslo (фото 4)

Ako ste više "stara duša", svakako posjetite kuću poznatog dramaturga Henrika Ibsena, gdje ćete u sklopu razgledavanja dobiti i predavanje o njegovom životu i djelu. Ono što vam nije možda usput, ali svakako biste trebali posjetiti, jest The Viking Ship Museum, gdje možete pogledati kako izgledaju stari brodovi na kojima su stari Norvežani oplovili pola svijeta te vidjeti njihovu veličinu i ljepotu. Ovo su samo neki od kulturnih mjesta koje zbilja treba posjetiti, ali ako bih trebala odvojiti osobne favorite, to bi bili Munchov muzej i Astrup Fearnley. 

Grad u 24 sata: Oslo (фото 5)

Parkovi

Ono čime se Oslo posebno ističe su parkovi. Jedinstveni su u tome što, osim prekrasne prirode, jezera i mjesta za opuštanje, pružaju i uživanje u umjetnosti. Prvi koji se treba istaknuti je Umjetnički park Vigeland, koji je u potpunosti ukrašen simbolističkim djelima ovog kipara, a same skulpture su prepune seksualne aluzivnosti i upravo s time obogaćuju "sliku" grada koji se na prvu čini pomalo "sterilan". 

Grad u 24 sata: Oslo (фото 6)

Sljedeći park je nešto što, iskreno, nisam imala prilike vidjeti nigdje drugdje. Riječ je o park - šumi koja je na različitim punktovima ispunjena velikim umjetničkim skulpturama. Zamislite da se šećete Maksimirom ili Marjanom i odjedanput se pred vama stvori golema skulptura nekog poznatog umjetnika, koja visi sa stabala. Ne samo da imaju avangardne skulpture, nego su izložene skulpture Dalija i Rodaina! Neke od skulptura su pokretu pa to omogućuje i jedinstveni doživljaj u kojemu čovjek može biti u interakciji s umjetnošću. Mislim da bolje opcije nema, nego spojiti rekreaciju s pogledom na umjetnost.

Grad u 24 sata: Oslo (фото 7)

Hrana

Kada je u pitanju hrana, mislim da se može pretpostaviti što možete dobiti u nekoj skandinavskoj zemlji. Njihova tradicionalna kuhinja sastoji se od ribe i mesa i naglasak je upravo na njima u njihovim tradicionalnim jelima. Neka od njih su fårikål - janjetina kuhana s kupusom i cijelim zrnima soli, tørrfisk - sušena riba i to neslana, a uglavnom se za pripremu ovog jela koristi bakalar, multekrem - desert od močvarne jagode (bobičasto voće slično malinama, tipično za alpska područja) sa šlagom i brojna druga. Ova navedena, su ona koja sam ja probala i koja bih preporučila drugima. Tradicionalna jela možete pronaći u brojnim restoranima, a onaj koji bih vam ja preporučila jest svakako Den Glade Gris.

Grad u 24 sata: Oslo (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više