Search

Grad u 24 sata: Pariz

Grad u 24 sata: Pariz

S Vlatkom Pavišić kroz grad svjetla


Image: Vlatka Pavišić

U našoj novoj rubrici, Hrvati iz raznih gradova vodit će nas kroz 24 sata u njihovom gradu - na koje znamenitosti i muzeje obratiti pažnju, što pojesti, kojim dijelovima grada prošetati, a u prvom izdanju rubrike idemo u Pariz

U prvoj rubrici "Grad u 24 sata" programerka i food blogerica Vlatka Pavišić vodi nas kroz 24 sata u Parizu. To je grad u koji je Vlatka zaljubljena još od tinejdžerskih dana i u koji je otišla kako bi otkrila što se točno krije iza te njegove mistične aure, pariškog chica i hrane koja u životima Parižana ima posebno mjesto. U nastavku pročitajte njezine prijedloge za jedan dan u gradu svjetla i ljubavi.

Prijepodne

LE MARAIS

Ovaj kvart su u 13. stoljeću osnovali vitezi Templari. Danas je poznat kao "hip" kvart pun street arta, galerija, muzeja i zanimljivih restorana, te kao odlično mjesto za shopping

Za doručak bih preporučila restorane Wild & The Moon, Café Pinson, Umami i Season. Na tim mjestima se serviraju kreativne kreacije poput smoothie bowla, avocado toasta, ili pak "kave" od matche ili kurkume. Navedeni restorani su lideri pariške healthy gastro scene i nikako ne mogu razočarati. Alternativa zdravom doručku su za Pariz karakteristični kroasani i ostale "viennoiseries". Pekarnica Yann Couvreur me najviše oduševila u toj domeni. Od nje vam do Maraisa treba 15 minuta pješice, no to je poželjno nakon dekadentnog doručka.

Wild & The Moon

Siti i razbuđeni kavom (ili kurkumom), možete se zaputiti u neki muzej. U Maraisu su me se najviše dojmili muzej moderne umjetnosti Pompidou, tehnički muzej Arts et Métiers, Picassov muzej i Musée Carnavalet, posvećen povijesti Pariza. 

Potom bih preporučila malo shoppinga. U Maraisu su smješteni dućani pariških brendova poput Maje, Sandro, Zadig & Voltaire i Eleven Paris. Osim njih tu je i kultni Supreme i meni dragi japanski brendovi Muji i Uniqlo.

Cijeli kvart se može obići pješice, a za odmor od hodanja će odlično poslužiti neka od klupica u raskošnom vrtu Square du Temple.

1., 2. i 9. ARRONDISSEMENT

Lijevo od Maraisa nalaze se 1., 2. i 9. arrondissement, poznati kao poslovna zona. No, kao svugdje u Parizu, i tu se nalaze interesantni restorani i muzeji.

Omiljeni restorani u tom području su mi Mûre, Cuillier, NoGlu, Juice It i Juice Lab. Za dozu umjetnosti tu su Louvre, novootvoreni Musée du Parfum i Musée des Arts Décoratifs koji često nudi modne izložbe.

Musée des Arts Décoratifs

Place des Victoires je impozantan trg okružen zaobljenim zgradama, a filmofili ga mogu vidjeti u Rohmerovom filmu "Full nights in Paris". Poznate građevine u ovom području su Bourse, bivša pariška burza te Opera Garnier. Za šetnju i odmor tu su vrtovi Tuilieres i Palais Royal. Arhitektura je u ovom kvartu posebno zanimljiva - kuće su stare, uske i nerijetko malo nagnute. Street art detalji stvaraju zanimljiv kontrast. 

Poslijepodne

MONTMARTRE

Kao pripremu za ovaj kvart dobro je pogledati filmove "Amélie", "Moulin Rouge" i "Modigliani of Paris". Poznat je po tome što su mnogi umjetnici živjeli i stvarali u njemu, između ostalih Dali, Picasso i Van Gogh. 

Za ručak su na raspolaganju brojni tradicionalni pariški bistroi. Budući da je Montmartre na brdu, potrošit ćete dodatne kalorije, koje je najbolje nadoknaditi u nekoj primamljivoj patisserie, poput Pain pain, La goutte d'Or ili Gontran Cherrier.

Od muzeja izdvojila bih Dalijev muzej i Musée de la vie romantique. À propos romantike, zanimljiv prizor na Montmartreu je Le Mur des Je T'aime - zid na kojem je "volim te" ispisano na 250 jezika.

Grad u 24 sata: Pariz (фото 1) 

SAINT-GERMAIN DÉS PRÉS

Poznat kao okupljalište pisaca i filozofa u 20. stoljeću, ovaj kvart obiluje tradicionalnim pariškim kafićima i restoranima te luksuznim buticima. Može ga se vidjeti u filmu La vérité s Brigitte Bardot ili u Hemingwayevim romanima.

Budući da je razgledavanje Pariza u samo jednom danu intenzivna aktivnost, preporučila bih coffee break u jednom od slavnih kafića poput Café des Flores i Les deux magots ili pak u modernijim NoGlu i Cuillier.

Od muzeja u blizini su muzeji posvećeni Rodinu i Delacroixu te Musée Orsay. Ako pak preferirate šetnju u parku, zaputite se u Jardin de Luxembourg.

Iz modne perspektive zanimljiv je flagship dućan Sonie Rykiel na adresi 175 Boulevard Saint-Germain.

Musée Orsay

Večer

ŠETNJA UZ SEINU

Obala Seine je prekrasna danju, a noću dobiva novu dimenziju sa svjetlima grada i Eiffelovog tornja. Moj omiljeni dio Seine je onaj uz otočiće Île Saint-Louis i Île de la cité. U blizini su poznati Hôtel de Ville i Notre Dame kao i knjižara Shakespeare & Company.

Od restorana mogu preporučiti Alcazar i East Mamma, a od barova Sherry Butt i Compagnie des vins surnaturels.

Seine

CANAL ST. MARTIN

Još jedna zanimljiva vodena površina je Canal St. Martin. Radi se o uskom kanalu preko kojeg se pružaju zaobljene stepenice. Zvuči filmski? Svakako, kanal je glavna zvijezda filma "Hôtel du Nord" (1938).

U blizini je pregršt barova. Meni su se svidjeli Gravity Bar i Comptoir General.

EIFFELOV TORANJ

Iako se Eiffelov toranj može vidjeti s puno mjesta, najbolji pogled na njega pruža se s trga Trocadero. Kada se mrak spusti na Pariz, Eiffelov toranj upali svoja zlatna svjetla i svjetluca svakih sat vremena. Stoga je Trocadero idealna lokacija za "evo me u Parizu" fotografiju. 

Nakon photo sessiona možete se zaputiti u obližnji muzej Palais du Tokyo koji je otvoren do ponoći.

Tekst: Vlatka Pavišić / Vlatku pratite na Instagramu i na blogu Cuisine Hacker.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više