Search

Grad u 24 sata: Prag

Grad u 24 sata: Prag

Što sve možete iskusiti?

Urednik: E.G.


Image: Wikipedia,
Pixabay,
Flickr

U novom izdanju rubrike "Grad u 24 sata" vodimo vas u jednu od najljepših europskih prijestolnica...

Razmišljate li o destinaciji za svoje sljedeće putovanje, Prag bi mogao biti jedna od boljih opcija. Iako jako popularan, još uvijek ne spada u skuplje europske gradove, a možete biti sigurni da će vam ponuditi nešto novo baš svaki put, neovisno o tome jeste li ga već prije posjetili ili ne. Poznat je po odličnoj gastronomiji, prekrasnoj gradskoj jezgri i naravno pivu, ali ovaj grad je i puno više od toga. Danas vam nudimo pregled opcija za jednodnevni posjet, i to kroz prizmu studentice Klare koja je ondje provela godinu dana.

Kretanje po gradu

Neovisno o lokaciji smještaja, zahvaljujući kvalitetnom i pouzdanom javnom prijevozu, u Pragu za jako malo novca možete s lakoćom završiti u kojem god dijelu grada poželite biti. Metro radi samo do ponoći, ali tada u pomoć stižu redovite noćne tramvajske linije u kojima noću često možete zateći glazbenike kako sviraju kroz grad.

Prijepodne

Proljetna jutra u Pragu su najdojmljivija u parkovima na uzvisinama uz rijeku. Ako ste sportski tip, brdo Petrin uz sam centar grada pruža dobrih par sati penjanja i pogled od kojeg zastaje dah (recimo da je od pogleda a ne strmog terena). Druga,  jednako lijepa ali fizički manje zahtjevna opcija je park Letna uz Vltavu, gdje uz cvijeće, kavu i live muziku možete promatrati kako se budi grad pod vama.

Grad u 24 sata: Prag (фото 1)

Ako još niste, svakako posjetite povijesni centar grada oko trga Staromestske Namesti, astronomski sat koji neprestano radi već više od 500 godina, službeno i stvarno najljepšu knjižnicu na svijetu Klementinum, zađite u poznate specijalizirane praške muzeje (komunizma, čokolade, mučenja, seksa). Sve je zbijeno jako blizu i sasvim moguće obići u jedno dugo jutro, ako skupite dovoljno odlučnosti da izađete iz Klementinuma. Točno preko puta sporednog ulaza u Klementinum nalazi se najbolji kafić u centru Praga, jedan od rijetkih koji nije "zamka" za turiste. Kafe Damu je okupljalište lokalnih kreativaca smješteno na ulazu u suvremeno kazalište i poslužuju definitivno najbolji chai latte u gradu.

Grad u 24 sata: Prag (фото 2)

Ne zaboravite prošetati po Karlovom mostu, ako krenete od Kafedamua preko mosta, s druge strane ćete doći na dio koji vodi do dvorca koji dominira horizontom uz rijeku. Ako biste radije iskusili noviju povijest Praga, odmah nakon šetnje mostom skrenite lijevo na dio koji se zove Kampa gdje vas čekaju šarmantni restorani među cvijećem i kanalima Vltave. Šetnjom kroz taj dio, koji je dom najvažnijim ambasadama u Pragu, romantika vas zatiče na svakom koraku jer to je mjesto gdje ćete čuti najbolje ulične svirače zlatnog grada. Baš tu, na samo nekoliko metara udaljenosti, naći ćete Kafkin muzej, Kampa galeriju (s dobrom kolekcijom slika Františeka Kupke) i malenu prodavaonicu gingerbread cookiesa koja dobro čuvana tajna te četvrti.

Ručak

Gastronomska ponuda u Pragu je bogata i raznovrsna, ali ako ste tu kratko, zašto ne okušati se u degustaciji čeških specijaliteta poput pikantnog gulaša u zdjeli od toplog crnog kruha, patke s palačinkama od krumpira i sličnim delicijama? Za kvalitetnu tradicionalnu opciju tu su restoran Malostranska Beseda u blizini Karlovog mosta i Kampe, te lanac restorana Kozlovna. Ako želite miks češke i internacionalne kuhinje u bogatom interijeru uz definitivno najbolji pogled na Karlov most u gradu, klub Lavka je idealan izbor. Za kraljevski tretman odaberite restoran francuske kuhinje smješten u impresivnoj secesijskoj zgradi Općinskog doma (Obecni dum).

Grad u 24 sata: Prag (фото 3)

Poslijepodne

Poslijepodne je idealno za posjet nekoj od praških galerija, od kojih su suvremene većinom hipsterski provokativne i otkrivaju neizostavan dio identiteta današnjeg Praga. Nećete pogriješiti ako izaberete galerije Futura, Meet factory (koja često ima zanimljive partyje i još zanimljiviju publiku), i the DOX kulturni centar. Za ljubitelje povijesti umjetnosti bolji su izbor zgrade Nacionalne galerije, pogotovo Veletržní palác u kojem bi se mogli zadržati i nekoliko dana. Također, posjet Pragu ne bi bio potpun bez genijalne Muchine art nouveau gelerije smještene u uskom centru. Srednji put koji obuhvaća i suvremena i povijesna umjetnička djela je Galerija Rudolfinum koja se nalazi u jednoj od najljepših i najraskošnijih praških zgrada, onoj Češke filharmonije.

Grad u 24 sata: Prag (фото 4)

Ako vas zanima shopping, vaše područje je uži centar grada, točnije Parižška ulica, Vaclavske namesti, Na Prikope i Paladium. Parižška ulica je dom svim najvažnijim i najvećim haute couture shopovima u Češkoj Republici. Ponuda svjetskih imena je na visokoj razini, ali tu su se ugurali i inovativni češki mladi dizajneri kojima vrijedi posvetiti malo vremena, pogotovo kad je sve već u istoj ulici. Parižšku ćete lako pronaći, jer vodi do/od poznatog trga Staromestske namesti, i oduševit će vas ako ste ljubitelj secesijske arhitekture.

Ostali dijelovi grada u neposrednoj blizini, spomenute Vaclavske namesti, Na Prikope i Paladium, dom su high street brendovima koji na tim atraktivnim lokacijama pružaju dovoljno za svačije apetite. Ogromna zgrada Zare parira onoj na Pariškom Champs-Elizeeu, dok ostali brendovi, izuzev Manga i Benettona, imaju ipak malo skromnije prostore. Kad ste već na tom području, svakako bacite pogled na obližnji McDonalds, jer McDonald's s ogromnim kristalnim lusterom nije prizor iz svakodnevice. Za poslijepodnevni predah ili večeru tu su praški art nouveau divovi Cafe Louvre, Cafe Savoy i Kavarna Slavia bez kojih doživljaj grada ne bi bio potpun. Uz odličnu ponudu, interijeri su jednostavno prelijepi, te možete očekivati live piano u svako doba dana.

Večer

Praške večeri su uglavnom rezervirane za glazbu, kazalište, barove i klubove. Narodno kazalište u Pragu pouzdano nudi sadržaj visoke kvalitete, sve predstave imaju titlove, a ako ste student karte su jako povoljne. Za ležerniju opciju  poput dobrog jazz koncerta, uputite se u Jazz Dock na bivšem pristaništu gdje to možete pronaći na gotovo svakodnevnoj bazi. Tamo se okupljaju sve generacije ljubitelja jazza i atmosfera je svaki put posebna.

Grad u 24 sata: Prag (фото 5)

Kao poznati studentski grad, Prag je budan i tulumari svaku noć u tjednu, tako da za najbolju zabavu sugeriram šetnju gradom prilikom koje možete zaviriti u brojne noćne klubove i barove u centru - u potezu od Narodnog kazališta do ulice Dlouhá imate: klub Vzorkovna, the Wagon, Popocafepetl, Chapeau Rouge, i brojne druge. Od navedenih svakako treba istaknuti Vzorkovnu koja je apsolutno posebno mjesto gdje svaku večer imate live muziku i dvije pozornice koje su otvorene svima, crta se po zidovima, na nekim dijelovima sjedi sasvim blizu stropa tako da je nemoguće hodati uspravno, psi slobodno šetaju po klubu, a gotovo svaka večer je drugačija i nezaboravna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više