Search

Grad u 24 sata: Sevilla

Grad u 24 sata: Sevilla

Bogata povijest i ukusna hrana

Tekst: BURO.


Image: Buro247.au,
Smilja Rudež,
Instagram

Nakon dvije nezaboravne godine provedene u Španjolskoj teško je izabrati najdraže mjesto, ali kada bih morala izabrati jedan grad koji je na mene ostavio dubok dojam, koji me zaveo i u koji se tako silno želim vratiti, bila bi to Sevilla. Grad u kojem je isprepleteno sve ono što Španjolska jest i što je nekoć bila. Mješavina maurske arhitekture, konkvistadorskog bogatstva te vrelog, južnjačkog, gypsie duha čine ovo mjesto atraktivnom destinacijom. Ako svratite na 24 sata, iskreno produžit ćete boravak, jer Sevilla svojom ljepotom obara s nogu.

Doručak u Sevilli - pan con tomate

Ljetne temperature diktiraju ritam stoga ostavite spavanje za siestu i što ranije krenite u obilazak. Dan započnite tradicionalnim doručkom koji se sastoji od kruha premazanog svježim rajčicama i maslinovim uljem (pan con tomate) uz koji se služi španjolski jamon, ako ste raspoloženi za nešto slatko počastite se churrosima s toplom čokoladom - šetnja Sevillom je duga, potrošit ćete sve kalorije! Moje omiljeno mjesto za doručak je bar El Comercio u samom centru grada. No, ponuda hrane je bogata pa u koje god mjesto "ubodete" nećete pogriješiti, ali pan con tomate i jamon nemojte preskočiti (kao pravi znalci naručite Iberico de Bellota 5J i uživajte u svakom zalogaju).

Alcazar

Obilazak započnite posjetom jedinstvenom Alcazaru, palači koja se smjestila se u samom srcu grada, tik do katedrale. Izgrađena je na ostacima maurske utvrde u stilu koji se zove mudejar i uistinu je posebna. Šetnja ovim mjestom otkrit će vam - sloj po sloj - jedan davno zaboravljeni svijet. Na ovoj lokaciji snimane su Igra prijestolja i Lawrence od Arabije, stoga odvojite nekoliko sati, izgubite se u dvorskim vrtovima, razgledajte zbirku najstarijih lepeza na svijetu, dopustite da vas očara ova mješavina arapske i renesansne umjetnosti. A kad ste već u blizini, prošećite se do seviljske katedrale, koja se nalazi tek stotinjak metara od Alcazara. Katedrala nosi ime Santa Maria del Mar i treća je najveća katedrala na svijetu. Iako vas možda ne zanima sakralna arhitektura ovu katedralu nemojte zaobići. Ima nešto posebno u španjolskim crkvama, u kojima je tako vidljiva sva moć i raskoš bogate povijesti ovog naroda. Seviljska katedrala sagrađena je na ostacima nekadašnje džamije pa je i tu vidljiv arapski utjecaj, a pogled s La Giralde (bivši minaret koji je sad zvonik) oduzima dah. Trg koji se prostire između ove dvije lokacije je vrlo živopisno mjesto. Dobro obratite pozornost na gradske gatare, i ni u kojem slučaju ne padajte na njihove čari, učite na mojim greškama, pripazite na novčanik i ne vjerujete svemu što vam kažu. Mene je moja gatara bacila u depru, ni churrosi mi nisu pomogli!

Santa Maria del Mar i La Giralda

Nakon obilaska ovih dviju impresivnih građevina skoknite u jednu od mnogih lokalnih suvenirnica i izaberite što šareniju lepezu, poznavajući seviljsko sunce, trebat će vam! Na katedralu i Alcazar nastavlja se stara četvrt Santa Cruz, čiju srž čini splet uskih popločanih ulica koje vas mame da se u njima izgubite. Teško je riječima opisati živost i posebnost ovog mjesta: kuće su sagrađene u mudejar stilu, a u spletu malih ulica kriju se parkovi u dubokoj  hladovini prepoznatljivih stabala andaluzijskih naranči i klupice popločane poznatom seviljskom keramikom. Dok šećete ovim dijelom grada učinit će vam se da je vrijeme stalo. Uske uličice kriju galerije, autentične trgovine s unikatnim nakitom i odjećom stoga su idealno mjesto za šoping. A kako bi malo predahnuli toplo preporučujem ručak u restoranu Casa Manolo Leon - unutarnji vrt ovog mjesta je kao iz bajke, a hrana je jednako zamamna. Nakon ručka vrijeme je za siestu, Španjolci znaju kako uživati stoga pratite njihov ritam. U poslijepodnevnim satima gradske ulice su prazne, restorani zatvoreni i na neko vrijeme sve stane, a kad ste u Rimu...

Terasa restorana Casa Manolo Leon

U nastavku dana spustite se uzduž rijeke Guadalquivir do Zlatnog tornja, još jednog prepoznatljivog simbola Seville, te svoju šetnju nastavite parkom Marije Luise. Unutar parka nalazi se Plaza de Espana, raskošni trg kao još jedan podsjetnik na bogatu, španjolsku povijest. Sjednite u hladovinu, naručite cortado ili čašu rioje , uživajte u pogledu i promatrajte ljude, upijte sav šušur koji vas okružuje.

Grad u 24 sata: Sevilla (фото 1)

Mostom Isabelle II prijeđite na drugu stranu rijeke i krenite u istraživanje gradske četvrti Triana, čija se bogata povijest pretočila u živopisnu sadašnjost. Ovaj dio grada prepun je odličnih tapas barova koji su se nanizali uz rub rijeke, odakle se pruža predivan pogled na drugu stranu obale. Španjolski tapasi neizostavan su dio gastronomske ponude, naručite više toga i sve postavite na sredinu stola, te sa svojim društvom podijelite što ste naručili. Kad su tapasi u pitanju Španjolci vole dijeliti, sve je zajedničko i svatko u bilo kojem trenutku može upiknuti nešto s vašeg tanjura, opustite se i a compartir. Igrajte se i naručite sve što vam zvuči zanimljivo, ne možete pogriješiti. Moja preporuka su kroketi napravljeni od crnog rižota i huevos rotos.

Most Isabelle II

Neminovno je, u Sevillu ćete se zaljubiti! S nogu će vas oboriti raznolika arhitektura, nepce će vam izluditi savršena hrana i još bolja vina, zarobit će vas bogata povijest i jaka tradicija koja živi u ovom mjestu. Ali los gitanos posve će razgaliti vašu dušu. Osobito ako se nađete u Triani, četvrti u kojoj je još uvijek prisutna kultura i tradicija andaluzijskih Roma, a najbolji način zbližavanja s tom kulturom je flamenco. U ulici Betis pronaći ćete barove u kojima se često održavaju flamenco večeri, pa se zvuci gitare i kastanjeta razliježu ulicama i trgovima. Ovaj ples iznimno je bitan dio andaluzijskog folklora i nema bolje uspomene koju možete ponijeti iz Seville. O ovom gradu bih mogla pisati još danima, Sevillu stavite na popis vaših putovanja, jer ovaj grad to zaslužuje. Poseban je, drugačiji, šaren, živopisan i tako svoj... Riječima velikog pjesnika Federica Garcia Lorce: "Sevilla para herir. Siempre Sevilla para herir!".

Tekst: Smilja Rudež

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više