Traži

Grad u 24 sata: Singapur

Grad u 24 sata: Singapur

Oaza zelenila, čistoće i iznimne arhitekture koja garantira najluksuznije provode u skladu s najstrožim zakonima

Urednik: D.D.


Fotografija: Lucia Marinov

Lubenica, crna mrkva, zmajevo voće, mango i zelena dinja okusi su jutra u srcu Singapura. Za mene i prijateljicu s kojom sam putovala, buđenje i doručak počinju s izlazećim suncem i pogledom na Marina Bay - najpopularniju turističku atrakciju Singapura. Ovdje radni dan počinje sa sportskim aktivnostima; bicikliranjem, trčanjem, kružnim treninzima, plivanjem ili vježbama u parku. Za razliku od mnogo drugih svjetskih metropola, ova je u potpunosti prilagođena održavanju tjelesnog i umnog balansa. Svaka terasa i balkončić na svakoj zgradi, koja u pravilu nikako nije niža od 10 do 15 katova, posjeduje svoj vlastiti vrt. S obzirom na to da je grad toliko napućen, lokalci su nam objasnili da konstrukcije više nemaju kamo osim u visinu. Možete li samo zamisliti kako to izgleda? Apsolutno svaka zgrada je obgrljena zelenilom različitih vrsti biljaka i cvijeća, nešto što smo prijateljica i ja do tada vidjele samo u "Alisi u zemlji čudesa". Singapur se diči titulom grada vrtova stoga glamuroznih parkova, luksuznih golf terena, opremljenih igrališta, prostranih plaža i drugih sportsko-rekreativnih sadržaja postoji toliko da se zapitate biste li se pored toga svega uopće mogli posvetiti radu u uredu od 9 do 17 sati.

Grad u 24 sata: Singapur (фото 1)

Obilazak grada počinjemo prelaskom mosta Helix, još jedne od ekstravagantnijih građevinskih konstrukcija u ovoj dalekoj destinaciji, s kojeg se proteže predivan pogled na uvalu i poznati hotel Marina Bay Sands. Za sve one koji planiraju posjetiti Singapur, ovo je kutak za dobru fotku!  Čistoća ovoga mjesta, počevši od aerodroma do ulica, je besprijekorna. Ako ste ikada bili upoznati s osobinama "bakteriofoba" - ja sam ta! No, u ovom gradu sam se po prvi put u svome životu našla u situaciji gdje moj strah od bakterija uopće nije zaživio. Zapanjujuće je da na udaljenosti od 6 kilometara, nismo naišle ni na jednu jedinu mrlju na cesti. Žvaka? Za Singapur je to prava nepoznanica i prema zakonu, unijeti žvaku u državu ili još gore - žvakati žvaku, kazneno je djelo.

Grad u 24 sata: Singapur (фото 2)

Nakon ove rajske šetnje došle smo na naše prvo odredište - hotel Marina Bay Sands koji više ne služi samo za boravak gostiju. Ovaj hotel je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija s više od 2500 soba i 55 katova u čijem se predvorju okupljaju mnogi posjetioci fotografirajući zapanjujuću arhitektonsku tvorevinu. Na vrhu samog hotela na nekoliko hektara dužine proteže se luksuzna terasa s infinity bazenom, barom i restoranom. Ulaz na bazen dozvoljen je samo gostima hotela dok ostali mogu uživati na baru. Mi smo posjetile terasu i pogled je zaista bio zastrašujuće lijep. Pogled na luku sa stotine malih i velikih brodova te teretnjaka, zelenilo grada i promet najluksuznijih automobila "pod nama" - slika je koju ćemo zasigurno pamtiti.

Grad u 24 sata: Singapur (фото 3) 

Iako očarane pogledom, ono što je u nama najviše golicalo znatiželju ipak su bili veličanstveni vrtovi Gardens by the Bay. Dokaz da fotografija zaista ne može prikazati ono što oko može vidjeti tad se našao ispred nas. Ovi vrtovi nešto su najdivnije što je ljudski um mogao kreirati - sklad boja, drveća, različitih vrsta cvijeća i biljki ispremiješan s umjetničkim instalacijama oborio nas je s nogu. Ovdje smo provele zasigurno tri sata. Što ovom mjestu daje još veću čar jest činjenica da se na svakom uglu nalazi pokretni štand s limunadom i sladoledom na kojemu najčešće rade srednjoškolci koji tako skupljaju svoj prvi džeparac.

Grad u 24 sata: Singapur (фото 4)

Možda ne zvuči tako, no nakon ovog razgledavanja već smo se našle na polovici našeg dana i nikako nismo htjele propustiti priliku prepuštanja ritualima masaže s bambusom - to je jedna od najpoznatijih azijskih masaža. Orijentalna masaža trajala je dva sata od čega se i prijateljica i ja pošteno sjećamo samo prvih 30 minuta. Kao što ste mogli pretpostaviti od tog ugodnog osjećaja smo uspjele zaspati (smijeh).

Grad u 24 sata: Singapur (фото 5)

Dan smo zaokružile vožnjom kroz grad s prijateljicom i njezinim suprugom koji su stanovnici ovoga predivnoga mjesta. Poslastica večeri bila je šetnja kroz glavnu shopping ulicu s bezbrojem skupocjenih trgovina, uličnih izvođača, glazbe, ukrasa i drugih atrakcija. Tu smo imale priliku probati tradicionalnu singapursku slasticu - "moon cake" koja se uglavnom konzumira uz čaj. Količina ljudi koja je cirkulirala ulicama bila je zapanjujuća i svakako smo morali žuriti. Iako nam je provlačenje kroz mase oduzelo mnogo vremena, naposljetku smo stigli u restoran na vrijeme. Ovaj restoran poznat je po tome što poslužuje glavni singapurski klasik - "chilli crab" odnosno rak u chilliju.

Grad u 24 sata: Singapur (фото 6)

Doživljaj ovoga restorana odlikuje se ne samo u okusu hrane nego i u njenoj prezentaciji. Za početak smo dobili "slinčeke" i na naš stol postavljen je golemi stolnjak od papira. Kada su glavna jela stigla, umjesto na tanjurima sve je posluženo direktno na stolu te se hrana jela prstima. Zanimljivo je to da svaki ovakav restoran ima vanjski umivaonik sa sapunom koji se nalazi u samom središtu restorana gdje ljudi peru ruke prije i nakon jela. Za kraj smo se odvažile isprobati "durian" - posebnu vrstu voća koje uspijeva u dijelovima Azije i Indonezije. Ova voćka postoji u stotinu jestivih i nejestivih vrsta, a ona koju smo mi probale servirana je u kokosovom orahu sa sladoledom od pistacija. Ljudi često kažu da je "durian" nešto što voliš ili mrziš. Iako otvorena različitim okusima i varijacijama, za mene je ovo bio spoj znoja i zaista starog pokvarenog sira (smijeh).

Grad u 24 sata: Singapur (фото 7)

Premda jedno od najskupljih, Singapur se odlikuje kao posebno mjesto zabave, arhitekture, opuštanja i doživljaja koje definitivno vrijedi uvrstiti u svoju listu putovanja. Na odlasku mi je, nakon svega, ostala samo jedna misao - vraćam se u Singapur, to je sigurno!

Tekst: Lucia Marinov

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar

više