Search

Grad u 24 sata: Skopje

Grad u 24 sata: Skopje

Što to nudi makedonska metropola

Tekst: L.L.


Image: Instagram,
Pixabay

Razmišljate li o vikend putovanju i želite li istražiti kulturu zemalja koje nas okružuju, posjet makedonskom Skopju i više je nego dobra ideja. Grad kipova i srdačnih ljudi, kako bismo ga i sami opisali, idealan je za kraće izlete. Dovoljna će vam biti tek dva dana kako biste stekli dojam o ovom gradu, a prema našem iskustvu, zatim ćete još dugo kasnije pričati o onome što ste tamo doživjeli.

Skopje je glavni grad Makedonije s, prema službenim podacima, populacijom od više od pola milijuna stanovnika. Prema neslužbenim glasinama, stanovnika ima nešto više od milijun i baš svi koje smo na ovom putovanju upoznali bili su iznimno ljubazni. Ovisno o lokaciji smještaja, Skopje možete doživjeti na dva načina. Na prvu će vas možda iznenaditi količina kiča na glavnom trgu, no kasnije, kada se na prizore spomenika i različitih preprodavača svega i svačeg naviknete, grad poprima neku sasvim novu verziju šarma.

Grad u 24 sata: Skopje (фото 1)

 

Grad u 24 sata: Skopje (фото 2)

Pri prvom dolasku na glavni trg, prvo će vam u oko upasti ogroman kip "Ratnika na konju", odnosno Aleksandra Makedonskog. Ogroman kip od 22 metara noću, kada se upale svjetla, postaje prava atrakcija i zasigurno je najupečatljiviji prizor koji ćete iz Skopja ponijeti kući. Zanimljivo je spomenuti kako su kipovi rezultat projekta Skopje 2014. u sklopu kojeg je napravljena apsolutna preobrazba centra grada kojeg je 1963. oštetio jak potres. Tako ovdje možete pronaći kipove baš svega što možete zamisliti, od Toše Proeskog do banalnih motiva poput, primjerice, djevojaka u shoppingu. Još jedan od noviteta su i brojni mostovi. Njih također krase kipovi, a osim toga, područje uz rijeku Vardar bit će dobar odabir za izlazak kada se nađete u Skopju.

Mostom je odijeljen i stari od novijeg dijela Skopja. I dok novi dio krase mnogobrojni kipovi, prelaskom mosta ulazi se u neku posve drugačiju atmosferu. Džamije, tvrđave, povijesne građevine i, prema riječima mnogih, autentičan doživljaj.

 

Grad u 24 sata: Skopje (фото 3)

 

Grad u 24 sata: Skopje (фото 4)

Kada se jednom nađete u Makedoniji, obavezno je testiranje tradicionalnih jela poput bureka i ćevapa s jogurtom ili kajmakom, čisto kako biste se uvjerili kako autentična jela ove zemlje zbilja izgledaju. Također, degustacija domaćeg ajvara i pinđura u Makedoniji je neizbježna, a uz sve to odlično će se složiti Skopsko pivo. Gastronomija zemlje ne razlikuje se uvelike od onoga što nude i domaći restorani, no kvaliteta njihovih i naših jela poprilično se razlikuje te čak i ako mislite da unaprijed znate kakvog je okusa pojedino jelo, upustite se u kušanje i dopustite si otkriti nešto novo.

Želite li saznati nešto više o povijesti ovog grada ili pak se kulturno uzdizati, obavezan je posjet zgradama Dramskog te Opernog i baletnog kazališta no svakako se ranije informirajte o programu koji je za vrijeme vašeg dolaska dostupan. Za provod u Skopju, odlična ideja bit će i izlet na okolne planine, obilazak skijališta Popova kapa ili pak posjet Kanjonu Matka. Nalazi se na svega 15 kilometara od centra Skopja i idealno je mjesto za opuštanje imate li dovoljno vremena i zadržavate li u Skopju dulje od vikenda.

Grad u 24 sata: Skopje (фото 5)

Kada govorimo o prijevozu, najbolji odabir bit će lokalni autobusi, no jeftine cijene taksija također su dobra opcija. Koristite li taksi usluge, svakako birajte one provjerene. Na kraju, ono što je nas posebno oduševilo jest pristupačnost i ljubaznost domaćih ljudi. Gotovo svi koje smo upoznali razumiju i govore dva jezika pa sporazumijevanje nije baš nikakav problem, a spremni su vam samovoljno pomoći izgubite li se u ulicama glavnog grada Makedonije, pokazati najbolja mjesta za provod, pa čak i podučiti vas makedonskom jeziku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više