Traži

Grad u 24 sata: Tokio

Grad u 24 sata: Tokio

Svoje doživljaje nam donosi Barbara Buljat

Tekst: BURO.


Fotografija: Barbara Buljat

Nestvaran, šaren, inspirativan i ogroman - Tokio je u pravom smislu riječi živući crtani film...

Tehnološka, modna i gastronomska ponuda ostavlja bez teksta na svakom koraku, no unatoč svim ludostima grad je vrlo siguran, čist i dobro organiziran. Tijekom četveromjesečne studentske razmjene u Japanu, većinu svog slobodnog vremena najradije bih provodila lutajući po ulicama Tokija, a obilazak bi uvijek završio s: "Joj, da sam barem obišla još ovo...i ono." Obići ga u jedan dan? Naravno, nemoguće. No, evo plana kako maksimalno iskusiti energiju ovog ludog grada u 24 sata!

"Konnichiwa, matcha latte o kudasai!" - ovako možete započeti svoje jutro za pultom u Starbucksu. I to ne bilo kojem, već onom u Shibuyi, naselju poznatom po najprometnijem pješačkom prijelazu na svijetu. Iako vam se matcha (japanski zeleni čaj) možda na prvi gutljaj neće svidjeti, to je nešto što jednostavno morate probati dok ste u Japanu. Nakon što dobijete svoj matcha latte, pronađite najbolju poziciju i pogledajte kako to izgleda kada ulicu prijeđe 2.500 pješaka odjednom! 

Puni energije i ranojutarnjeg adrenalina, vrijeme je za - što drugo nego shopping. Ukoliko želite kupiti kimono ili pak kostim Mjesečeve ratnice, vidjeti najluđe streetstyle kombinacije, zaviriti u izvrsne second hand shopove, kupiti suvenire za 100 yena (5,50 kn) ili se pak družiti s mačkama u popularnom Cat Cafeu, Harajuku je dio grada u kojem želite provesti prijepodne.

Iako će to biti vrlo teško, pokušajte ostatak dana ne provesti tamo. Kada ogladnite, najbolje da se zaputite u Tokyo Skytree, gdje u restoranu Toriton možete pojesti izvrstan sushi, a ukoliko se niste predugo zadržali u shoppingu, škicnite pogled s vrha tornja. Imajte na umu da se nerijetko čeka u redu za ući u restoran. U mom slučaju, to je trajalo otprilike 40 minuta, no za sushi s kavijarom, avokadom i svježom tunom narezanom ispred mojih očiju - isplatilo se.

Naravno, posjet Tokiju ne može proći bez obilaska nekog od drevnih hramova. Moja preporuka je budistički hram Senso-ji, najstariji i jedan od najznačajnijih hramova u Tokiju. Kušajte mochi rižine kolačiće, promatrajte Japance u molitvi, ubacite novčić za sreću i nadajte se da ćete tog popodneva svjedočiti ceremoniji tradicionalnog japanskog vjenčanja u hramu.

Neboder Roppongi idealno je mjesto za ispratiti sunce koje se spušta iza beskrajnog grada. Popnite se na 52. kat i duboko udahnite - cijeli Tokio vam je na dlanu. Da bi doživljaj bio potpun, u simpatičnom baru u sklopu observatorija naručite najdraži koktel ili sladoled od zelenog čaja, udobno se smjestite i uživajte u nestvarnom pogledu.

Vrijeme je za povratak u realnost: večera. Srećom, nekoliko ulica dalje nalazi se kultni restoran Gonpachi Nishiazabu u kojem je sniman popularni film Kill Bill. Okrijepite se uz neko od ukusnih tradicionalnih jela na mjestu gdje je Uma Thurman izvodila vratolomije.

Naravno, dan još nije gotov! Iskušajte čari noćnog života Tokija u nekom od klubova u istoimenom naselju Roppongi. Ukoliko ste ipak više raspoloženi za casual izlazak, uputite se u naselje Shinjuku, ohrabrite se uz sake u nekom od brojnih pubova, te otpjevajte svoju omiljenu pjesmu na karaokama.

Lako je moguće da vam Tokio jednostavno neće dati spavati. Na sreću, imamo plan i za to! Naime, zora je idealno vrijeme za posjet najvećoj tržnici ribe na svijetu - Tsukiji. Razgledajte ponudu običnih i neobičnih morskih stvorenja, usudite se kušati nešto što nikada niste te ne zaboravite prisustvovati dražbi plavorepe tune koja započinje oko 5 sati.

Ukoliko boravite u Japanu u vrijeme sakure, zadivljujućeg prirodnog fenomena procvata trešnjinih cvjetova (kraj ožujka i početak travnja), predahnite u nekom od brojnih parkova poput Shinjuku Gyoen ili Yoyogi parka te uživajte u hanamiju - pikniku ispod procvalih krošnji trešanja.

P.S. Pripremite se na gužve! Tek kada sam iskusila rush hour u Tokiju, shvatila sam da priče o "guračima putnika" nisu mit, već se ljude zaista gura u vlak ne bi li se vrata mogla zatvoriti! No, prihvatite to kao dio kulture koji morate iskusiti, te se usput divite Japancima koji bez gunđanja, pristojno čekaju u redu da budu gurnuti u vlak. I za kraj, svima koji će imati prilike posjetiti Tokio želim samo jedno: više od 24 sata!


Tekst: Barbara Buljat

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor