Search

Grad u 24 sata: Tokio

Grad u 24 sata: Tokio

Svoje doživljaje nam donosi Barbara Buljat

Tekst: BURO.

Image: Barbara Buljat

Nestvaran, šaren, inspirativan i ogroman - Tokio je u pravom smislu riječi živući crtani film...

Tehnološka, modna i gastronomska ponuda ostavlja bez teksta na svakom koraku, no unatoč svim ludostima grad je vrlo siguran, čist i dobro organiziran. Tijekom četveromjesečne studentske razmjene u Japanu, većinu svog slobodnog vremena najradije bih provodila lutajući po ulicama Tokija, a obilazak bi uvijek završio s: "Joj, da sam barem obišla još ovo...i ono." Obići ga u jedan dan? Naravno, nemoguće. No, evo plana kako maksimalno iskusiti energiju ovog ludog grada u 24 sata!

"Konnichiwa, matcha latte o kudasai!" - ovako možete započeti svoje jutro za pultom u Starbucksu. I to ne bilo kojem, već onom u Shibuyi, naselju poznatom po najprometnijem pješačkom prijelazu na svijetu. Iako vam se matcha (japanski zeleni čaj) možda na prvi gutljaj neće svidjeti, to je nešto što jednostavno morate probati dok ste u Japanu. Nakon što dobijete svoj matcha latte, pronađite najbolju poziciju i pogledajte kako to izgleda kada ulicu prijeđe 2.500 pješaka odjednom! 

Grad u 24 sata: Tokio (фото 1)

Puni energije i ranojutarnjeg adrenalina, vrijeme je za - što drugo nego shopping. Ukoliko želite kupiti kimono ili pak kostim Mjesečeve ratnice, vidjeti najluđe streetstyle kombinacije, zaviriti u izvrsne second hand shopove, kupiti suvenire za 100 yena (5,50 kn) ili se pak družiti s mačkama u popularnom Cat Cafeu, Harajuku je dio grada u kojem želite provesti prijepodne.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 2)

Iako će to biti vrlo teško, pokušajte ostatak dana ne provesti tamo. Kada ogladnite, najbolje da se zaputite u Tokyo Skytree, gdje u restoranu Toriton možete pojesti izvrstan sushi, a ukoliko se niste predugo zadržali u shoppingu, škicnite pogled s vrha tornja. Imajte na umu da se nerijetko čeka u redu za ući u restoran. U mom slučaju, to je trajalo otprilike 40 minuta, no za sushi s kavijarom, avokadom i svježom tunom narezanom ispred mojih očiju - isplatilo se.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 3)

Naravno, posjet Tokiju ne može proći bez obilaska nekog od drevnih hramova. Moja preporuka je budistički hram Senso-ji, najstariji i jedan od najznačajnijih hramova u Tokiju. Kušajte mochi rižine kolačiće, promatrajte Japance u molitvi, ubacite novčić za sreću i nadajte se da ćete tog popodneva svjedočiti ceremoniji tradicionalnog japanskog vjenčanja u hramu.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 4)

Neboder Roppongi idealno je mjesto za ispratiti sunce koje se spušta iza beskrajnog grada. Popnite se na 52. kat i duboko udahnite - cijeli Tokio vam je na dlanu. Da bi doživljaj bio potpun, u simpatičnom baru u sklopu observatorija naručite najdraži koktel ili sladoled od zelenog čaja, udobno se smjestite i uživajte u nestvarnom pogledu.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 5)

Vrijeme je za povratak u realnost: večera. Srećom, nekoliko ulica dalje nalazi se kultni restoran Gonpachi Nishiazabu u kojem je sniman popularni film Kill Bill. Okrijepite se uz neko od ukusnih tradicionalnih jela na mjestu gdje je Uma Thurman izvodila vratolomije.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 6)

Naravno, dan još nije gotov! Iskušajte čari noćnog života Tokija u nekom od klubova u istoimenom naselju Roppongi. Ukoliko ste ipak više raspoloženi za casual izlazak, uputite se u naselje Shinjuku, ohrabrite se uz sake u nekom od brojnih pubova, te otpjevajte svoju omiljenu pjesmu na karaokama.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 7)

Lako je moguće da vam Tokio jednostavno neće dati spavati. Na sreću, imamo plan i za to! Naime, zora je idealno vrijeme za posjet najvećoj tržnici ribe na svijetu - Tsukiji. Razgledajte ponudu običnih i neobičnih morskih stvorenja, usudite se kušati nešto što nikada niste te ne zaboravite prisustvovati dražbi plavorepe tune koja započinje oko 5 sati.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 8)

Ukoliko boravite u Japanu u vrijeme sakure, zadivljujućeg prirodnog fenomena procvata trešnjinih cvjetova (kraj ožujka i početak travnja), predahnite u nekom od brojnih parkova poput Shinjuku Gyoen ili Yoyogi parka te uživajte u hanamiju - pikniku ispod procvalih krošnji trešanja.

Grad u 24 sata: Tokio (фото 9)

P.S. Pripremite se na gužve! Tek kada sam iskusila rush hour u Tokiju, shvatila sam da priče o "guračima putnika" nisu mit, već se ljude zaista gura u vlak ne bi li se vrata mogla zatvoriti! No, prihvatite to kao dio kulture koji morate iskusiti, te se usput divite Japancima koji bez gunđanja, pristojno čekaju u redu da budu gurnuti u vlak. I za kraj, svima koji će imati prilike posjetiti Tokio želim samo jedno: više od 24 sata!


Tekst: Barbara Buljat

Related articles

Buro 24/7 Selection

više