Search

Gradovi koje svaki ljubitelj jazza treba posjetiti

Gradovi koje svaki ljubitelj jazza treba posjetiti

New Orleans, Pariz, Havana...

Urednik: E.G.


Image: Screenshot,
Wikipedia

Smatrate li se ljubiteljem jazz glazbe, razmislite o posjetu gradovima u kojima je on nastao i koji nude potpuno jedinstveni doživljaj ovog žanra

Jazz je jedan od onih glazbenih žanrova koje ili volite ili ne volite, a neki bi čak rekli kako je samo stvar toga razumijete li ga ili ne. Bilo kako bilo, ovaj je žanr uvijek ostajao u svojoj pomalo skrivenoj domeni i rijetko je ulazio u područje komercijalne glazbe. Australska inačica portala Büro 24/7 je u suradnji s portalom za putovanja The Luxe Nomad predstavila kratki vodič kroz gradove koji će sigurno oduševiti sve one koji cijene jazz i žele uživati u njemu na ključnim mjestima. Čak i ako se ne smatrate poklonikom jazza, ovi bi vas gradovi mogli natjerati da ponovno razmislite o tome da mu pružite drugu šansu.

New Orleans

Ima li boljeg mjesta za početak ovog putovanja od mjesta koje se smatra izvorištem američkog jazza? New Orleans je grad koji slavi jazz u svim njegovim oblicima, uključujući soul, gospel i mnoge druge kategorije. Ne treba zaboraviti niti kako su neki od najvećih jazz glazbenika svih vremena, poput Louisa Amstronga i Sidneyja Becheta rođeni upravo ovdje. Ovaj grad živi jazz u punom smislu te riječi, pa ćete ga tako ovdje čuti u lokalnim brijačnicama, barovima i klubovima.

New York

New Yorku se ne može osporiti velika uloga koju ima kad je riječ o glazbi općenito, a iznimka nije niti jazz. Naposljetku, radi se o gradu u kojem se nalazi neponovljivi Broadway sa svojim sjajnim mjuziklima. Jazz koji je stvaran u ovom gradu je uglavnom odlazio u područje bluesa, a poznat je i po velikim bendovima koji su razvili swing, glazbu koja je bila nešto brža i na koju su ljudi mogli plesati. New York danas nastoji jazz približiti mlađim generacijama, prvenstveno putem urbanih festivala poput Winter Jazzfesta.

Havana

Poznavatelji jazza znaju da je on izrazito promjenjiv, i u tome se krije njegova ljepota. Kad je riječ o Kubi, jazz dolazi kao mješavina salse, timbe i rumbe, a može se čuti na gotovo svakom koraku. Štoviše, Havana je grad koji će vas stalno pozivati da zaplešete na ulici. Ovdje se smatra da je glazba ukorijenjena u svaku kuću i svakog stanovnika i služi kao ultimativni "lijek" za sve životne nedaće. 

Pariz

Ovaj je grad započeo svoju priču s jazzom negdje tijekom Prvog svjetskog rata, kad ga je lokalno stanovništvo upoznalo preko afroameričkih vojnika. Po završetku rata, mnogo se glazbenika odlučilo trajno odseliti u Pariz, a upravo je to vrijeme obilježeno kao ono u kojem je jazz ovdje dosegao svoj vrhunac. Otvoreni su mnogi jazz klubovi i barovi koji uspješno posluju do danas. Francuski jazz se također ne boji eksperimentirati sa zvukom, pa se tako kreće od avangarde do bezvremenske bossanove.

Tokio

Koliko god to možda ne biste očekivali, Japanci izrazito vrlo jazz. Veza između Japana i jazza nikad nije u potpunosti objašnjena, a nagađa se da je sve počelo dvadesetih godina prošlog stoljeća kad su ga slušali američki vojnici na Filipinima. Zanima li vas jazz, nemojte propustiti poslušati jedinstveni stil koji je nastao u ovoj prekrasnoj zemlji. Jazz klubove ovdje možda nećete moći pronaći na svakom koraku, ali oni koji postoje su toliko upečatljivi da su Tokiju osigurali mjesto na ovoj listi.


Related articles

Buro 24/7 Selection

više