Search

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu

Mirjana Mikulec vodi nas u neobičan hotel Daniel u Beču


Image: Željko Rukavina

Na spomen Beča mnogima se u mislima stvore divne secesijske građevine koje svakodnevno mame i oduševljavaju milijune posjetitelja

U srcu ovog austrijskog grada smjestio se hotel koji na prvi pogled izgleda baš poput uobičajene zgrade. Sve dok ne pogledate prema krovu koji krasi ni više ni manje nego – brod. Jednako je neobičan i ostatak eksterijera. Ondje se nalazi naizgled stara prikolica iz američkih filmova koja je pretvorena u spavaću sobu, maleni vinograd, dvije terase... No sve to samo je nagovještaj onoga što vas čeka kada zakoračite u unutrašnjost hotela Daniel.

"Zgrada hotela sagrađena je 60-ih godina", priča mi Dieter, ljubazni menadžer hotela. "Arhitekt Lippert tada ju je sagradio za sjedište tvrtke Hoffmann-La Roche i to je prva potpuno ostakljena zgrada u Beču. Danas je zaštićeni kulturni spomenik i vanjska se fasada ne smije mijenjati."

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 1)

Hotel ima 116 soba, a u prizemlju je smještena recepcija sa restoranom koji su nazvali The Bakery. Glavna je ideja bilo stvaranje urbanog chica, potpuno različitog od uobičajenih tradicionalnih bečkih hotela. Dizajnom se prizemlje može opisati kao spoj eklektike, izvornog skandinavskog i industrijskog stila. Tako se ondje nalazi pokoji kultni komad namještaja, a odmah uz njega i kakav DIY tabure ili set stolica koje kao da su donedavno skupljale prašinu na nekom starom tavanu. Umjesto raskošnih kristalnih lustera, dizajnerski je tim pribjegao dizajnerskim ikonama iz 60-ih godina, a tome su dodali i pokoji komad izrađen od paleta. Sve to zajedno stvara doista neobičan i udoban ambijent. Osim recepcije i restorana, neobičan izgled interijera proteže se i u ostalim prostorijama hotela.

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 2)

"Kad smo otvarali hotel, htjeli smo da bude drukčiji od drugih. Htjeli smo smart luxury, a za nas to znači čistoću i jednostavne forme. Sobe su zato jednostavne, ali udobne. Odrekli smo se malih ormara, jer suvremeni putnici ne žele u sobi imati previše namještaja. Osobito nam je stalo do toga da sobe budu svijetle i udobne. Ipak, dozu neobičnosti daje strop koji podsjeća na gradilište." Ispričao mi je i anegdotu sa starijim bračnim parom koji je po dolasku u svoju sobu smjesta zvao recepciju i žalio se kako njegova soba nije dovršena. Kasnije su goste ipak uvjerili da je soba potpuno dovršena i funkcionalna te da tako izgledaju sve hotelske sobe.

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 3)

Na koncu, zavirili smo i na krov hotela. Ondje se osim spomenutog broda, djela poznatog bečkog umjetnika Ervina Wurma, nalazi i mala zelena oaza urbanog vrtlarstva. Voće, povrće i nekoliko košnica s pčelama smješteno je na vrhu zgrade, a proizvodi se poslužuju u restoranu za doručak. Sve je to dio jedinstvenog šarma kojim hotel odiše i zbog kojeg se gosti rado vraćaju.

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 4)

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 5)

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 6)

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 7)

Hotel koji će srušiti sve vaše predodžbe o luksuzu (фото 8)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više