Search

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu

Jedinstveno mjesto

Tekst: Tina Kovačiček

Image: Hotel Particulier Montmartre

Otkrijte sve o zanimljivoj povijesti jednog divnog malog hotela u Parizu

Prvo je postojao samo brežuljak na nadmorskoj visini od 127 m. S vremenom se oko njega sapleo jedan od najpoznatijih gradova svijeta - Pariz, učinivši Montmartre jednim od najpoznatijih četvrti svijeta. Za noviju povijest najzanimljiviji je period krajem 19. stoljeća kada je ovaj, ujedno i najviši vrh Pariza, postao omiljena, jeftina za život, destinacija brojnih pariških umjetnika boema. Vincent van Gogh, Pierre Brissaud, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Henri de Toulouse -Lautrec samo su neka od slavnih imena umjetničke povijesti koji su u ovoj šarmantnoj četvrti živjeli opušteno i hedonistički. Svojedobno je i slavni Pablo Picasso još kao siromašan umjetnik doselio ovdje na neko vrijeme. 

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu (фото 1)

Boemski kabaret Le Chat Noir okupljao ih je sve u dekadentnim noćima kada se raspravljalo o životu, egzistencijalizmu, čitala poezija, izvodile šansone te glazba uživo. Danas je Montmartre mamac za turiste, manje se raspravlja o egzistencijalizmu, a i umjetnici su pronašli istinske inspiracije negdje drugdje, dok je Moulin Rouge preskupa povijesna znamenitost za strance. Iako je četvrt i dalje neizmjerno pariški zavodljiva, prepuna malih barova i uskih krivudavih uličica, Montmartre s početka 20. stoljeća, danas prati neke druge ličnosti.

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu (фото 2)

No, postoji jedno mjesto koje na svoj način čuva uzbudljivi duh prošlih vremena, a zove se Hotel Particulier Montmartre. On pripada "skrivenom komadiću" Pariza, onom o kojem se ne govori previše, ali zna se dovoljno. Nekoć je ovaj "najmanji hotel na svijetu", kako ga nazivaju otkad je 2007. godine otvoren za javnost, bio rezidencija bogatih pariških familija, a svojedobno su ovdje svoje mjesto rezervirale face Hollywooda poput Brada Pitta, Angeline Jolie i Roberta Downeyja Jr. 

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu (фото 3)

Ovaj romantični dragulj smjestio se na nekoć privatnom posjedu, skrivenom u zelenilu od znatiželjnih pogleda, između čuvene Avenije Junot i Rue Lepic. Izgrađen u 19. stoljeću, između ostalih služio je kao rezidencija slavne modne obitelji Hermès, a boutique hotelom ga je 2007. učinila poznata poduzetnica i dizajnerica Morgane Rousseau. Njezin sin Oscar Comtet ga je kao direktor preuzeo prije pet godina dodavši mu bar i restoran. Svega pet, zasebno uređenih i dizajniranih apartmana, čine ovaj hotel ultra ekskluzivnim i omiljenom destinacijom svih onih koji na trenutak žele pobjeći iz pariške gužve i zaustaviti vrijeme. Svaka od ovih malobrojnih soba hotela nudi pogled na veličanstven vrt čiji je krajolik osmislio Louis Benech, najpoznatiji francuski "vrtlar" koji brine i o izgledu slavnih Tuileries Gardens.

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu (фото 4)

Viseći baršun u obliku teških zavjesa, ali i na stolcima, podstavljeni zidovi, ugodni bogati tapisoni, tople boje, pozlaćeni rubovi namještaja... dio su prepoznatljivog interijera koji oponaša glavne odrednice ondašnjeg Pariza. Svaki od apartmana pretvara se u sebi jedinstven kabinet čuda, a ugodna atmosfera se nastavlja i u baru, salonu i restoranu gdje se služi zanimljiva sezonska fuzija europske i azijske kuhinje, ali tu smo već zagazili u moderno doba.

Hotel Particulier Montmartre - posljednja stanica pariške dekadencije na Montmartreu (фото 5)

Nakon što kušate specijalitete hvaljenog chefa Thibauta Spiwacka koji se nude u restoranu hotela, zabava se seli u bar Le Très Particulier, a tu se priča vraća ponovno u prošlost. Uređenje potpisuju Oscar Comtet i Pierre Lacroix, a detaljima poput baršuna, crno-bijelih podova i atmosphere tropske šume izvukli su najbolje iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Ako se vratimo na listu slavnih s početka priče, Scarlett Johansson i Tom Hanks znali su svratiti na koktel. Nije preostalo još puno mjesta koja decentno čuvaju priče iz nekih prošlih vremena, a zavodljivi Hotel Particulier Montmartre slovi za jedno od njih. Ako ste u blizini nemojte oklijevati zaviriti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više