Search

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi?

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi?

Tekst: Jelena Karakaš


Image: BURO.


Realno, ovo je vjerojatno suvišno pitanje, jer, manje-više, svi su uvijek raspoloženi za odmor u Provansi! Mirisni zrak ispunjen aromom začinskog bilja, sunce "naštimano" na taman, svježe pečeni hrskavi kroasani s vrućim maslacem, stopala u bazenu i čaša rosea u ruci. Što tu nemamo za voljeti?! Francuzi su zaista nenadmašni u disciplini dobrog života koji je u svojoj osnovi skroz jednostavan i podrazumijeva freestyle prepuštanje mirisima i okusima u mjeri u kojoj to vama odgovara. Sve je odokativno i prilagođeno osobnom osjećaju, mix and match užitaka u nekim samo vama znanim mjerama. Alkemija dobrog raspoloženja.

Optimistično gledamo vijesti i u slobodno dešifriramo poruke europskih dužnosnika, čekajući informaciju kada će granice biti otvorene i kakve nove mjere to podrazumijeva. Ako ove sezone bude prilike za neki izlet u Francusku, neka to bude u srce Provanse, svi smo zaslužili malo laganog života. Mi smo - za svaki slučaj - pripremili odlične preporuke.

LES OLIVIERS DU TAULISSON

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 1)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 2)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 3)

Ako želite da vježbati slow living koncept imamo idealno mjesto za to! Ovo predivno imanje na brežuljku u vlasništvu je para iz Belgije, a Guy i Dina su savršeni domaćini. Kuća koja se iznajmljuje po bed & breakfast sistemu je okružena voćnjakom, malim vrtom, cvijećem i biljkama, a tu je i šumica od 50 stabala maslina. Les Oliviers du Taulisson je oaza koja će vas inspirirati da zaista zastanete i osluškujete prirodu, uživajući samo u trenutku i ništa više. Kamena kuća ima tri spavaće sobe (kapaciteta između dvije i četiri osobe) koje su renovirane tako da je zadržan izgled old school Provanse, ali su dodani elementi za komforan suvremen život - svaka ima svoju privatnu terasu. Kuća je na izdvojenoj poziciji, pa gosti mogu uživati cijeli dan u vrtu i kraj bazena, a ako žele mogu krenuti put Avignona ili Arlesa, koji se nalaze u blizini.

CHATEAU ST. VICTOR LA COSTE

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 4)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 5)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 6)

Odmor u francuskom zamku? Oh da! Chateau St. Victor La Coste je mjesto kao ispalo iz mašte, danas je u privatnom vlasništvu i interijer je uređen u eklektičnom stilu koji više asocira na nečiju kuću nego na hotel. Zamak se nalazi u malenom selu koje nije pretjerano razvijeno, pa ovdje možete doživjeti kako izgleda život u unutrašnjosti, bez uobičajene turističke ikonografije. Kako kažu, kod njih će najviše uživati estete koje žele mir, ali i priliku da istraže nešto novo. Iako sve izgleda kao iz prohujalih vremena, razmaženi putnici se ne mogu požaliti, posteljina je od gustog egipatskog pamuka, tu su velike, odlično opremljene kuhinje u kojima možete vježbati kulinarske sposobnosti... Ali ipak, najbolji dio je mirisan vrt i malo je reći, predivan bazen okružen kamenim stupovima. Ako ste oduvijek željeli vidjeti kako je živjeti kao princeza, sada imate šansu.

LA BASTIDE DE MOUSTIERS

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 7)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 8)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 9)

Možda bi dovoljna preporuka bila samo da kažemo "ovo je hotel u vlasništvu čuvenog kuhara Alaina Ducassea", ali o ovom mjestu se može još mnogo toga reći! U pitanju je kombinacija malog hotela (od desetak soba i dva apartmana) i gourmet restorana s Michelinovom zvjezdicom koji je otvoren za sve. Imanje se sastoji od nekoliko kuća, a glavna građevina iz 17. stoljeća je renovirana uz pomoć lokalnih majstora, dok je dizajnerica Tonia Peyrot uredila i unutrašnjost da odgovara originalnom provansalskom stilu. Vanjski bazen se grije, a vrt, osim što izgleda divno, je izvor namirnica za Ducasseov restoran. Pa tako kuhari mogu birati između 13 (!) vrsti bosiljka koje ovdje rastu. Što se ponude restorana tiče, dovoljno je reći da je ispred postavljen heliodrom, kako bi gosti koji stižu iz Monaca lako i brzo mogli stići na ručak ili večeru. Pa, okej.

MY STYLISH FRENCH BOX

Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 10)
Jednostavan život: Jeste li ste za odmor u Provansi? (фото 11)

Ako vam Provansa nije zapisana u zvijezdama ovog ljeta, glavu gore, svijet je trenutačno na čudnom mjestu i svi se nadamo najboljem. Ali postoji način kako da vam Francuska bude mrvicu bliže. Pretplatite se na servis "My Stylish French Box" - riječ je o kutiji ispunjenoj proizvodima koji su asocijacija na francuski stil i luksuz. Svaka kutija sadrži šest do osam komada, koji mogu biti detalji za kuću, beauty proizvodi ili, pak, kulinarski specijaliteti, a ono što je zajedničko svemu je da se radi o proizvodima koji su napravljeni u Francuskoj, od strane lokalnih umjetnika i zanatlija. Za izbor je odgovorna lifestyle blogerica Sharon Santoni.

Leave a comment

više