Search

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi?

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi?

Tekst: Jelena Karakaš


Realno, ovo je vjerojatno suvišno pitanje, jer, manje-više svi su uvijek raspoloženi za odmor u Provansi! Mirisni zrak ispunjen aromom začinskog bilja, sunce „naštimano“ na taman, svježi hrskavi kroasani s vrućim putrom, stopala u bazenu i čaša rozea u ruci. Što se tu može ne voljeti?! Francuzi su zaista nenadmašni u disciplini dobrog života koji je u svojoj osnovi skroz jednostavan i podrazumijeva free style prepuštanje mirisima i ukusima u mjeri u kojoj to vama odgovara. Sve je odokativno i prilagođeno osobnom osjećaju, mix and match užitaka u nekim samo vama znanim mjerama. Alkemija dobrog raspoloženja.

Optimistično gledamo vijesti i u slobodno vrijeme dešifriramo poruke europskih političara, čekajući informaciju kada će granice biti otvorene i kakve nove mjere to podrazumijeva. Ako ove sezone bude prilike za neki izlet u Francusku neka to bude u srce Provanse, svi smo zaslužili malo nježnog života. Mi smo za svaki slučaj pripremili odlične preporuke.

Les Oliviers du Taulisson

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 1)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 2)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 3)

Ako želite vježbati slow living imamo pravo mjesto za to! Ovo predivno imanje na brežuljku u vlasništvu je para iz Belgije, Guy i Dina su savršeni domaćini. Kuća koja se iznajmljuje po bed&breakfast sistemu je okružena voćnjakom, malim vrtom, cvijećem i biljkama, a tu je i šumica od 50 stabala maslina. Les Oliviers du Taulisson je oaza koja će vas inspirirati da zaista zastanete i osluškujete prirodu uživajući samo u sadašnjem trenutku i ništa više. Kamena kuća ima tri spavaće sobe (kapaciteta između dvije i četiri osobe) koje su renovirane tako da je zadržan izgled old school Provanse, ali su dodani elementi za komforan suvremen život, uz to svaka ima svoju privatnu terasu. Kuća je na izdvojenoj poziciji, pa gosti mogu uživati cijeli dan u vrtu i kraj bazena, a ako žele mogu krenuti put Avignona, koji se nalazi u blizini.

Chateau St Victor La Coste

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 4)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 5)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 6)

Odmor u francuskom zamku? Oh da! Chateau St Victor La Coste je mjesto kao iz mašte, danas je u privatnom vlasništvu i interijer je uređen u eklektičnom stilu koji više asocira na nečiju kuću nego na hotel. Zamak se nalazi u malenom seocetu u Provansi koje nije pretjerano razvijeno, pa ovdje možete doživjeti kako izgleda istinski život u unutrašnjosti bez uobičajene turističke ikonografije. Kako kažu, kod njih će najviše uživati estete koji žele mir, ali i priliku da istraže nešto novo. Iako sve izgleda kao iz prohujalih vremena, razmaženi putnici se ne mogu požaliti, posteljina je od gustog egipatskog pamuka, tu su velike odlično opremljene kuhinje u kojima možete vježbati kulinarske sposobnosti... Ali, ipak najbolji deo je mirisni vrt i malo je reći, predivan bazen okružen kamenim stupovima. Ako ste oduvijek željeli vidjeti kako je živjeti kao princeza, sada imate šansu.

La Bastide de Moustiers

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 7)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 8)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 9)

Možda bi preporuka bila da kažemo samo „ovo je hotel u vlasništvu čuvenog kuhara Alaina Ducassea“, ali o ovom mjestu se može još mnogo toga reći! U pitanju je kombinacija malog hotela (od desetak soba i dva apartmana) i gourmet restorana s Michelin zvjezdicom koji je otvoren za sve. Imanje se sastoji od nekoliko kuća, a glavna građevina iz 18. stoljeća je renovirana uz pomoć lokalnih zanatlija, dizajnerica Tonia Peyrot je uredila i unutrašnjost da odgovara originalnom provansalskom stilu. Vanjski bazen se grije, a vrt, osim što izgleda divno, izvor je namirnica za Alainov restoran. Pa tako kuhari mogu birati između 13 (!) vrsta bosiljka koje ovdje rastu. Što se ponude restorana tiče, ne moramo dužiti, dovoljno je reći da je ispred postavljen heliodrom kako bi gosti koji stižu iz Monaka lako i brzo mogli stići na ručak, ili večeru. Pa, okej.

My Stylish French Box

Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 10)
Jednostavan život: Jeste li za odmor u Provansi? (фото 11)

Ako vam Provansa nije zapisana u zvijezdama ovog ljeta, glavu gore, svijet je trenutno na čudnom mjestu i svi se nadamo najboljem. Ali postoji način kako da vam Francuska bude mrvu bliža. Pretplatite se na servis „My Stylish French Box“, radi se o kutiji ispunjenoj proizvodima koji su asocijacija na francuski stil i luksuz. Svaka kutija sadrži 6 do 8 komada, koji mogu biti detalji za kuću, beauty proizvodi, ili kulinarski specijaliteti, ono što je za sve zajedničko jest da se radi o proizvodima koji su napravljeni u Francuskoj od strane lokalnih umjetnika i zanatlija. Za izbor je odgovorna lifestyle blogerica Sharon Santoni.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više