Search

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika?

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika?

Izolacija vrijedna svake kune

Image: Booking,
PR,
screenshot,
Jez Timms

Ako ste se ikada poželjeli odmoriti u apsolutnoj izolaciji, udaljeni od svih i svega, onda su svjetionici duž hrvatske obale najbolji mogući odabir za ovo ljeto

Iako su svjetionici oduvijek u funkciji signalizacije kako bi se moreplovci bolje orijentirali i ne bi slučajno naletjeli na hridi, u turističkom smislu oni su danas postali jedan od trenutno najtraženijih destinacija za ljetni odmor. Duž Jadrana ima ih zaista puno, pa ako ste se možda ovo ljetno zaželjeli odmora u apsolutnoj izolaciji okruženi samo šumovima i mirisima mora, usred jadranskog plavetnila, donosimo vam nekoliko najljepših koje možete unajmiti i u konačnici imati uspomenu za doživotno pamćenje…

 

Svjetionik Grebeni

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 1)

Riječ je o svjetioniku koji je izgrađen 1872. godine, a koji se nalazi na otoku Greben u blizini Dubrovnika. Ovdje ćete pronaći pravi mali apartmanski luksuz s tri spavaće sobe, prekrasnom terasom i mini bazenom, iako je plaža ravno minutu hoda od samog objekta. Lijep i vrlo chic interijer samo će vam ići u prilog da još više uživate u ovom komfornom okruženju.

 

Veli Rat, Dugi otok

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 2)

Svjetionik je izgrađen 1849. godine na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka, 35 km zapadno od Zadra. Na udaljenosti od 3 km nalaze se sela Veli Rat, Verunić i Polje, a do trajektne luke u Brbinju ima 20 km. Okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama, smatra se jednim od najljepših na Jadranu. S 40 m visoke svjetioničarske kule Veloga Rata pruža se uistinu jedinstven i nezaboravan vidik.


Svjetionik Vila Korkyra

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 3)

Svjetionik vila Korkyra smješten je na privatnom otoku Vela Sestrica, ima vanjski bazen i naravno, privatnu plažu. Riječ je o objektu sa solarnim napajanjem koje uključuje četiri spavaće sobe, potpuno opremljenu kuhinju s blagovaonicom te vrt. Do grada Orebića ima 15 minuta vožnje brodom, a grad Korčula smješten na istoimenom otoku, od vile je udaljen čak šest kilometara od spomenute vile.


Svjetionik Palagruža

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 4)

Svjetionik Palagruža izgrađen je 1875. godine na istoimenom otoku smještenom u sredini Jadranskog mora, između talijanske i hrvatske obale. Ovo moćno zdanje svojim gostima na raspolaganje nudi dvije spavaće sobe, točnije može primiti četiri osobe. Iako nije riječ o luksuznom smještaju, složit ćete se svi kako je sam doživljaj boravka ovdje najdivnije iskustvo.


Svjetionik Porer

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 5)

Svjetionik Porer je izgrađen 1833. godine na istoimenom otočiću, 2,5 km ispred južnog rta Istre i mjesta Premantura. Kula mu je visoka 35 metara i nalazi se u samom središtu kamenog zdanja svjetionika, inače prizemnog objekta s betoniranim dvorištem. Potrebno je tek nešto više od minute da obiđete otočić, no ta šetnja zna potrajati i puno duže ako se zagledate u zalaske sunca koji se svrstavaju među najljepše na Jadranu. Svjetionik može primiti do osam osoba, u dva odvojena apartmana.


Svjetionik Villa Lanterna

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 6)

Svjetionik Villa Lanterna izgrađen je 1881. godine na jugozapadnom dijelu otoka Vira za vrijeme austrougarske vladavine i službeni je spomenik nulte kategorije. Zgrada svjetionika kamena je građevina koja se smjestila na osami u borovoj šumi. Objekt se nalazi uz iznimno atraktivnu pješčano-stjenovitu plažu prikladnu za djecu, a ima i vlastitu rivu. Svjetionik može primiti do osam osoba.


Svjetionik Host

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 7)

Ovaj svjetionik je smješten na otočiću Host, koji je udaljen od viške luke 1 km. Goste se brodom prebacuje na otok Host, gdje imaju vez za brod, plažu. Ovaj prilično romantičan objekt ima dvije spavaće sobe s bračnim krevetom, kuhinju, dnevni boravak, kupaonicu te ograđeno dvorište s vrtom za cjelodnevno uživanje. Prekrasan pogled ne moramo ni isticati.


Svjetionik Struga

Jeste li razmišljali da ovo ljeto provedete u jednom od hrvatskih svjetionika? (фото 8)

Na sredini južne strane otoka Lastova, na morskom ulazu u uvalu Skrivena luka nalazi se rt Struga na kojem je 1839. izgrađen istoimeni svjetionik. Zbog svoje udaljenost od obale djeluje usamljeno, pa se čini kao da uranja u plavetnilo neba i pučine. Svjetionik je smješten na nadmorskoj visini od 90 m, na samom rubu strme litice s koje se pruža izniman pogled na otvoreno more. Prekrasni vidikovci i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika čine ovu turističko odredište vrlo atraktivnim. U ponudi ima nekoliko dvokrevetnih apartmana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više