Search

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana?

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana?

Heritage Hotel Mašković Han kao biser spomeničke baštine


Image: Heritage Hotel Mašković Han

Prošlo je 370 godina od početka gradnje, a Heritage Hotel Mašković Han nedavno je konačno otvoren kao moderno uređeni baštinski hotel...

Izgradnja Mašković Hana započela je 1644. godine po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote. Naime, Han je trebao biti ljetnikovac/rezidencija samog Maškovića kada se iz Carigrada vrati u svoj rodni kraj. Zamišljen je kao raskošna monumentalna i moderna građevina koja bi imala svu potrebnu udobnost, uključujući i hamam. No, 1645. godine Mašković sa 60 000 ratnika osvaja Kretu, a plemenitost koju je ukazao prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima uzdiže ga među najuzornije ratnike svih vremena, ali izaziva bijes sultana koji ga poziva na dvor, gdje Mašković biva smaknut. Njegova tragična sudbina ostavlja trag i na Hanu koji nije dovršen u planiranom nego u mnogo skromnijem obliku.

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 1)

Tako nedovršen stajao je do 2015. godine kada je konačno konzervatorski obnovljen i građevinski dovršen od strane Općine Pakoštane koja je kao vlasnik objekta krenula u opremanje Maškovića Hana. Riječ je bilo o investiciji vrijednoj četiri milijuna kuna, a za javnost je otvoren ovo ljeto. Heritage Hotel Mašković Han smješten inače u mjestu Vrana u blizini Pakoštana i može se pohvaliti s 14 dvokrevetnih soba i dva deluxe apartmana.

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 2)

Tu je i restoran koji se nalazi na mjestu nekadašnje džamije gdje je prisutan i njezin prepoznatljiv vanjski izgled. Isto tako, unutrašnjost restorana sadrži očuvane elemente džamije (utori u zidovima koji su nekad služili za galeriju, lukovi oko prozora i vrata itd.). Ideja i filozofija gastro ponude je u svježim, sezonskim namirnicama koje se nabavljaju od lokalnih dobavljača, a zastupljene su mediteranska i orijentalna kuhinja.

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 3)

U sklopu objekta nalazi se i muzej sa stalnim postavom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Većina artefakata pronađena je podvodnim arheološkim istraživanjima u današnjoj luci Pakoštane. U zbirci iz srednjeg i novog vijeka mogu se vidjeti razni nakiti, a tu su i brojni ulomci keramike te novci kao temeljni sustav trgovine. Iz turskog razdoblja ističu se dijelovi nadgrobnih spomenika i topovska kugla koji su pronađeni u samom Hanu tijekom obnove. Neizostavne su i suvenirnica te vinoteka koje nude odličnu ponudu suvenira i vrhunskog vina, a kako kažu iz hotela, namjera im je uskoro obnoviti i nekadašnji hamam, istočnjačku varijantu današnjeg wellnessa.

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 4)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 5)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 6)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 7)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 8)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 9)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 10)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 11)

Jeste li već zapazili ovaj obnovljeni hotel u blizini Pakoštana? (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više