Search

Kako će izgledati putovanja u 2020.?

Kako će izgledati putovanja u 2020.?

Putovat ćemo više i jednostavnije

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Nakon što nas je Greta Thunberg naučila ponešto o lošem utjecaju putovanja avionom u 2019., čini se, osvijestili smo se još mrvicu više. Upravo zato, 2020. godina mogla bi nam donijeti nove trendove u putovanjima, a samo neki od njih su održivost, više kulture i izgradnja povezanosti širom svijeta.

Sve one koji vole putovati, a održiv način istog čini im se poput nečeg iznimno kompliciranog, možda će razveseliti činjenica da je zapravo riječ o vrlo jednostavnom konceptu koji ne zahtijeva gotovo nikakav poseban dodatan trud. Putovati održivo znači podupirati lokalne zajednice i male lokalne proizvođače, očuvati i poštovati kulturu, a sve to dok stvaramo što manje ekološke nepravde.

Kako će izgledati putovanja u 2020.? (фото 1)

U skladu s time, u 2020. godini mogao bi porasti i interes za putovanjima izvan sezone. Osim što su jeftinija, primjerice, u Barceloni ili Portugalu u zimsko doba nema previše ljudi, dok će u ljetno doba Finska biti odlična destinacija želite li izbjeći gužve. Osim toga, izvan sezone na pojedinim su lokacijama i cijene pristupačnije, a postoji i velika mogućnost povezivanja s lokalcima na nekoj novoj razini.

U 2020. popularne će biti i manje poznate destinacije te one nešto bliže stalnom životnom prebivalištu, one na koje nije potrebno putovati avionom već je dovoljno sjesti u auto i odvesti se na lokaciju. Također, za sve sportaše i hrabre, veliki hit bit će i putovanja biciklom.

Kada pak govorimo o smještaju, sve će se više ljudi okretati hotelima koji nude ekološka rješenja poput korištenja vode od kišnice, koji se nalaze u prirodi, podupiru male lokalne proizvođače i koji ne koriste jednokratan plastični pribor. Broj takvih hotela u 2019. godini, s povećanjem trenda održivosti, naglo je porastao, a dobra je stvar i činjenica da se u istima najčešće koriste alternativna dizajnerska rješenja koja pak cijelo iskustvo odsjedanja na pojedinoj destinaciji čine još malo posebnijim. Eko hoteli, oni u kojima se interijer stapa s eksterijerom, također su sve popularniji.

Kako će izgledati putovanja u 2020.? (фото 2)

Na kraju, putovanja u 2020. godini možda više nećemo u tolikoj mjeri gledati na Instagramu i drugim društvenim mrežama. Predviđa se, naime, kako će ona biti nešto intimnija, jednostavnija i sporija. Više ćemo vremena posvećivati znamenitostima, uživati u lokalnoj kuhinji i odmarati, a manje provesti razgledavajući i precrtavajući sve što trebamo odraditi s liste želja. Učit ćemo od lokalaca, uživati u upijanju kultura i, na kraju krajeva, upijati sve ono što svijet ima za ponuditi. Pa čak i ako to znači da se na određenu destinaciju moramo vratiti dva puta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više