Search

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga

Urednik: BURO. BURO.


Prošlogodišnje proglašenje pandemije zateklo me je, baš kao i cijeli svijet, kompletno nespremnu. Je li uopće sigurno izaći? Što da radim s djecom? Školom? Poslom? Životom?! Ali vrijeme se ubrzalo i uskoro smo stekli neke nove navike i rutine. Potrošila sam litre alkohola, ali nažalost ne na nekim super tulumima, već na dezinfekciju svakog ćoška kuće. Tjedni su se pretvorile u mjesece i stvari su počele poprimati novi oblik, usvojila sam nove rutine i značajno smanjila krug u kojem se krećem. Ali ako smo išta u ovom periodu naučili onda je to da se život ne može zaustaviti. Moja obitelj i ja bili smo pred novim neočekivanim izazovom: nekoliko mjeseci u Hong Kongu, ili ne? Moj suprug Dejan je dobio sjajnu ponudu, a poučeni situacijom iz 2020. godine, odlučili smo da je najbolja opcija da se svi zajedno preselimo. I kako izgleda obiteljska selidba u Aziju usred pandemije? Pa bilo je prilično, blago rečeno, uzbudljivo i komplicirano.

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 1)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 2)

Dok smo čekali vize skupljali smo informacije i tražili stan, a ako su ove stvari komplicirane i u regularnim uvjetima, u ovima se sve diže na novi nivo. Sve se čekalo, tako da je strpljenje bilo ključno, prepustili smo se pomirljivo birokraciji i novim pravilima koja su sada na snazi u ambasadi. Uskoro su nam na mail stigli vaučeri s točnim datumom isteka naše karantene, poslije koje ćemo moći slobodno se kretati po Hong Kongu.

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 3)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 4)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 5)

Karantena? “Sitna” tri tjedna! Ravno 21 dan u hotelskoj sobi, bez prava izlaska, oni su izuzetno striktni u vezi s koronom, iako smo svi imali negativni PCR test prije ulaska u avion, pa zatim i kad smo stigli na lokaciju, strog lockdown je obavezan i s tim nema pregovora. Iz nebodera smo promatrali kako život teče, uz red filmova, knjiga, razgovora, pa sve iz početka, pa novi krug. Kao i svemu, i ovome je napokon došao kraj, što je za nas značilo da od tog trenutka možemo uživati u svakom segmentu koji Hong Kong nudi. Od tad jurimo istražujući što sve to fantastično mjesto može ponuditi, za sada djeluje da je beskrajna lista mjesta koja oduševljavaju. Kako smo već obiteljski živjeli u Seulu i Pekingu, lako smo se prilagodili azijskom načinu života i prilično brzo smo se u njega aktivno uključili.

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 6)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 7)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 8)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 9)

Hong Kong je jedna od najposjećenijih destinacija na svijetu, a ovo je bila jedinstvena prilika da ga vidimo u malo sporijem ritmu, što i dalje znači kaos, rijeke ljudi i redove, naravno maske su sada svuda obavezne. I odakle početi?

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 10)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 11)


TAI KWUN — 大館

10 Hollywood Rd

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 12)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 13)

Tai Kwun je centar za kulturno nasljeđe i umjetnost, to je savršena destinacija na kojoj možete instant dobiti inspiraciju, stimulirati sva čula i jednostavno uživati. Na ovom mjesto možete mnogo saznati i bolje razumjeti suvremenu umjetnost, kao i povijest lokalne zajednice. Svakako, radi se o mjestu na koje možete dolaziti iznova i iznova kako bi se što bolje upoznali s Hong Kongom, nasljeđem i kulturom, posebno zbog činjenice da se tijekom čitave godine tu organiziraju prezentacije i performansi. Centar postoji od svibnja 2018. godine i njegov rad je baziran na neprofitabilnom modelu poslovanja, sastoji se od nekoliko građevina, a dvije novije zgrade JC Contemporary i JC Cube projektirali su poznati arhitekti Herzog & de Meuron. Na kineskom jeziku Tai Kwun znači “velika stanica”, tako da bi ovo mjesto zaista trebalo biti svačija stanica pri istraživanju grada svakome tko je prvi put tu.


181 @ FORTNUM & MASON — 生活风尚

K11 Atelier Victoria Dockside 18

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 14)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 15)

K11 MUSEA je ganc-novo, ali već nezaobilazno mjesto u Hong Kongu! Nakon 10 godina izgradnje, svoja vrata K11 je otvorio sredinom 2019. godine, nalazi se na Victoria doku i predstavlja kombinaciju kulturnih sadržaja i najmodernijih prodavaonica, a tu je i sijaset sjajnih restorana i bistroa. Mene je lako osvojila neodoljiva čajdžinica 181 @ Fortnum & Mason, koja je svoj naziv dobila po londonskom Piccadillyju. Retro interijer je vrlo topao i privlačan, a pogled koji puca na luku je razlog zbog kojeg volim započneti dan na ovom mjestu.


LANE CRAFORD — 連卡佛

Causeway Bay, Hong Kong

Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 16)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 17)
Kako je putovati za vrijeme pandemije? Naša Miroslava Damjanović nam se javlja iz Hong Konga (фото 18)

Shopping u Hong Kongu? Očekivano je genijalan! Lako je pronaći sve nove komade i ispratiti koji god trend da vam padne na pamet. Obavezna adresa za svakog ljubitelja mode su robne kuće Lane Crawford koje postoje u Hong Kongu, Pekingu, Šangaju i Chengduu. Njihovi buyeri uzimaju najbolje i najtrendi komade iz novih kolekcija od dubokih Jacquemus hlača, preko nježno plavih slingback Prada cipela, do Eliurpi skulpturalnih torbi od trske. Izbor je drugačiji od Europe i zabavno je dobiti novu perspektivu na modu. Naravno, usporedno istražujem i lokalne azijske dizajnere, bez čije se odjeće i modnih detalja ne vraćam kući.


Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više