Search

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode?

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode?

Raskoš na potpuno novoj razini - Lucia Marinov vodi vas na put kroz troslojni koncept jedinstvenog odmarališta na otoku Phuketu

Urednik: D.D.


Image: Lucia Marinov

Phuket je otok smješten u istoimenoj provinciji na južnom Tajlandu i jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Aziji. Otok je dom gotovo pola milijuna ljudi, poznat po svom jedinstvenom arhipelagu i mnoštvu otoka i otočića s koraljnim grebenima i pješčanim plažama. Ovo je mjesto organiziranog kaosa gdje osim tropskih oaza također možete pronaći najneobičniju i najraznolikiju ponudu zabave i hrane. Bilo da se radi o krokodilima na roštilju, amaterskim boksačkim mečevima na ulici ili kabareu u kojima nastupaju isključivo transvestiti - ovaj otok ujedinjuje sve što možete i ne možete zamisliti.

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 1)

Nakon nekoliko noći u živahnom Patongu, naša pustolovina nastavila se u znaku opuštanja. U manje od sat vremena vožnje, stigli smo pred vrata našeg novog raja - odmaralište Pavilions. Ulaskom u objekt prolazimo ispod kilometarskog svoda kojeg sačinjavaju graciozni drvoredi bambusa, stižemo do recepcije smještene u jednom od paviljona, na kojoj se udarcem u gong vrši obred pročišćavanja energije i pružanja dobrodošlice.

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 2)

Stigli smo u naš novi dom - raskošna villa s infinity bazenom i veličanstvenim pogledom na zelenilo bujne prašume koja se preljeva u plavetnilo pučine Andamanskog mora. Razina ljepote i luksuza u koju smo upravo ušetali bila je neosporiva, ali da budem sasvim iskrena, to nije ono što nas je zaista privuklo. Ovo mjesto je, naime, izgrađeno na posebnom konceptu koji se temelji na održivosti, podržavanju lokalnih gospodarstava i pružanju personaliziranih iskustava. Naše je započelo s odlaskom u domaći vrt.

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 3)

Teško je povjerovati da u jednom od najturističkijih mjesta na svijetu postoji objekt koji u potpunosti redefinira pojam luksuza dajući mu dodatnu vrijednost koja je bitna za dugoročnu održivost, no mi smo ga pronašli. U vodstvu osoblja koje nije skidalo osmijeh s lica, prošetali smo kroz golemi vrt u kojem djelatnici uzgajaju nekoliko različitih kultura - voće, povrće, žitarice, cvijeće i životinje. Počevši od stabala papaje, plastenika s nekoliko vrsta salata, gljivarske kuće, kokošinjca do plantaže s rižom, ovo mjesto je u cijelosti odisalo predanošću i trudom. Osjećali smo kao da smo se vratili u djetinjstvo, u vrtove u selima naših djedova koji su rukama stvarali svu hranu na kojoj smo odrasli. Nešto na što je društvo novog doba zaboravilo, a bit će na cijeni sve više i više. Na neki inovativan način, ovaj i mnogi sljedeći trenuci našeg boravka u odmaralištu, mogli bi tvoriti poglavlje djela Marcela Prousta "U traženju izgubljena vremena".

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 4)

Putovanje kroz osjetila nastavljamo u jedinstvenom restoranu ovog odmarališta pod nazivom "Plantaža". Kao što i samo ime otkriva, cjelokupni jelovnik ovog restorana (dostupan u sezonskim ciklusima) stvoren je od namirnica koje smo netom prije vidjeli u njihovom vrtu. Svi dodatni proizvodi nabavljaju se od malih lokalnih proizvođača i prirodnog su podrijetla. Tako ovaj objekt osigurava da se poslovanje zasniva na unaprjeđenju domaćih gospodarstava i ekonomije. Nakon šest sljedova ljutog, kiselog i slatkog (inače tradicionalni spoj u tajlandskoj kuhinji), odlučili smo dočekati zalazak na samom vrhu odmarališta, u 360 panorama baru gdje smo također pod vodstvom lokalnog koktel majstora učili spravljati koktele.

Od sreće što smo tu i u strahu od prolaznosti vremena nismo htjeli ići spavati. Pola noći smo proveli gledajući u nebo, slušajući krekete žaba koje su se raspravljale i skakutale oko jezerca i lopoča. Odakle žabe pitate se? Svaka vila obogaćena je jezercima na unutrašnjoj i vanjskoj strani koje su stanište koi riba, žaba i macaklin guštera.

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 5)

Ujutro nas budi izlazak sunca i krećemo na tečaj meditacije i joge. Ova aktivnost, kao i svaka druga, za posjetioce odmarališta uključena je u cijenu noćenja. Nakon jutarnjeg razgibavanja i pozdrava našem najdražem suncu, uputili smo se na "bubbly" doručak. U prijevodu, za vrijeme ovog doručka možete odabrati što god želite - počevši od svježih namirnica koje se spravljaju prema vašoj želji (i to pred vama) do pjenušca i koktela uz svježe pečeni kroasan.

Kako uživati u luksuzu bez ugrožavanja prirode? (фото 6)

Boravak u ovom mjestu prerastao je u spoznaju da se luksuz zaista može iskusiti (i pružiiti) bez ugrožavanja prirode ili društva. Vrijednosti na kojima djelatnici ovog odmarališta temelje svoje poslovanje obuhvaćaju transparentnost i odgovornost (domaći uzgoj, reciklaža, podrška lokalnim proizvođačima, prirodno kompostiranje...), a prenose ih i na svoje posjetioce te samim time pružaju najosobniju uslugu koju smo ikada iskusili. U sanjivom tonu vraćamo se do naše vile i uživamo u ostatku dana na suncu žarko želeći da možemo zaustaviti vrijeme i ostati u ovoj čudesnoj šumi zauvijek.

Tekst: Lucia Marinov

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više