Search

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo?

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo?

Kopaonik, Jahorina, Vogel...


Image: David Klein,
Robson Hatsukami Morgan,
Daniel Frank,
Luc van Loon,
Les Anderson

Ako razmišljate o nekoj malo pristupačnijoj verziji skijanja odnosno zimovanja, imamo četiri lokacije koje bi vas u tom pogledu itekako mogle zadovoljiti...

Ako ne želite da vas ovogodišnje skijanje košta pravo malo bogatstvo ili ga pak ne želite otplaćivati na 12 rata, postoje i pristupačnija skijališta u regiji na kojima možete uživati do mile volje. Svi znamo kako su Austrija, Francuska, Švicarska… najpoznatije europske skijaške destinacije za one malo dubljeg džepa, a ako to ove godine želite izbjeći pod svaku cijenu, a ne uskratiti si zimovanje, mi vam donosimo prijedlog od četiri skijališta u regiji koja bi vam se mogla svidjeti, bez obzira na to skijate li ili ne, ili ste tek početnik ili samo jednostavno nekoliko dana želite uživati u nekom od wellnessa i šetati po snijegu… U nastavku doznajte gdje možete otići:

 

Srbija (Kopaonik)

Skijalište koje u Srbiji već dugo prati glas jedne od obaveznih destinacija jet seta. No, danas se situacija nemalo izmijenila. Srpski Kopaonik tako nudi skijalište na kojem prevladavaju plave staze, koje su idealne za početnike i nešto slabije skijaše, ali bez brige, ima i crvenih, kao i crnih. Uređenost staza je na dosta visokom nivou, slično kao i sa žičarama. Osim skijanja, tu su i mnogobrojni kafići, klubovi i restorani kao i razni smještajni kapaciteti među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe. Cijene u njima su, u usporedbi s alpskim skijalištima, dosta pristupačne. Udaljenost od Zagreba je 640 km. 

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo? (фото 1)

Bosna i Hercegovina (Jahorina)

Ne tako davne 1984. godine planina Jahorina bila je jedna od pozornica zimskih Olimpijskih igara koje su se te veljače održavale u Sarajevu. Jedna od najljepših planina u BIH danas vas očekuje u sve raskošnijem izdanju. Skijati se može na 20-tak km uređenih staza, a na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje, a ako vas od svih ovih aktivnosti previše zabole noge, možete iznajmiti motorne sanjke i uživati u čarobnim vožnjama. Ono što Jahorinu definitivno izdvaja od ostalih skijališta u blizini jest bogatstvo ugostiteljske ponude i dosta ludi noći život. I to nije zamka jer je noćni život prilično raskošan. Udaljenost od Zagreba je 400 km.

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo? (фото 2)

Slovenija (Vogel)

100% prirodan snijeg, impresivan krajolik i skijanje u nacionalnom parku s pogledom na Triglav. Jednom riječju - Vogel. Skijalište Vogel se smjestilo u idiličnom kutku Slovenije, u nacionalnom parku Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha dežele te iznad jezera Bohinj. Samo zbog takvog krajobraza vrijedilo bi ga posjetiti, no niti skijanje na njemu nije loše, dapače. Osim klasičnih skijaških staza, Vogel ima i snowpark za akrobacije, ali i neuređene staze s dubokim snijegom za one malo hrabrije i odvažnije skijaše i boardere. Na Vogelu je i nekoliko restorana i barova s terasama u kojima se skijaši mogu okrijepiti, a još bogatija gastronomska ponuda se može potražiti na kraju skijaškog dana u dolini, gdje se nalaze i brojne smještajne jedinice, od apartmana i pansiona do hotela. Udaljenost od Zagreba je 220 km.

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo? (фото 3)

Hrvatska (Sljeme)

Doma je uvijek najslađe, rekli bi mnogi, a mi bismo se uvijek složili s tom konstatacijom. Skijaši i boarderi početnici, vikend izletnici i svi oni koji nemaju izdašan budžet za odlazak negdje mondeno alpsko skijalište, bit će itekako zadovoljni i s hrvatskim snijegom. Ljubitelji skijanja i boardanja na Sljemenu tako imaju na raspolaganju pet sasvim solidnih i dobrih skijaških staza. Tu su redom Bijela livada, dužine 390 m (lagana staza), bijeli ili obiteljski spust dug 1.110 m (lagana staza) koji se spušta sve do dna sedežnice. Zatim je tu Plavi spust dužine 1.090 m, koji također dolazi do dna sedežnice. Zeleni spust je dug 480 m, i njime vozi jedno sidro, dok je prava poslastica Crveni spust, dužine 975 m, a koji je FIS homologirana staza, potpuno uređena za potrebe skijaških natjecanja.

Ukupna duljina staza iznosi oko 4.000 metara. Sustav rasvjete skijališta omogućuje i noćno skijanje na Crvenom spustu i Bijeloj livadi koje je svake skijaške sezone glavna atrakcija. U neposrednoj blizini sljemenskog skijališta nalaze se Hotel Tomislavov dom i Apartmanska kuća Snježna kraljica, koji uz udobnost i sav potreban komfor nude i ono za čim čeznemo najviše - mir, toplinu i ljepotu. Ski-centar Sljeme tak je tek na dvadesetak minuta ugodne vožnje od užeg gradskog središta. Mjesto je to gdje su svoje prve skijaške korake napravili Janica i Ivica Kostelić.

Kamo otići na zimovanje u regiji, a da pritom ne morate potrošiti pravo malo bogatstvo? (фото 4)


Izvor: Skijanje.hr

Related articles

Buro 24/7 Selection

više