Search

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put

Tekst: Jelena Karakaš

Image: BURO.

Da budem sasvim iskrena nije mi potrebna dodatna inspiracija da krenem na put, sad sam već u fazi da bih krenula iz ovih stopa, čak i bez kovčega. Ali da, strpljenje je vrlina, a ako smo posljednjih mjeseci išta naučili to je maksimalno uživati u malim stvarima i jednostavnom životu (znala sam to i ranije, ali sada je ova vještina izbrušena do razine umjetnosti). Ipak, misaone vježbe mogu biti vrlo dobra stvar, sanjarenje se često može transformirati u planiranje, a zatim i izvršavanje. Jesu li neki od nas otvorili novi folder na Google Maps i počeli unositi mjesta u Maroku, od kuća preko muzeja pa sve do kafića koje bi trebalo obići (kriva!)? Oh, da. Maleni, ali značajan, korak, ova imaginarna lista mi pomaže da ostanem fokusirana na optimističnu viziju budućnosti. Zato dijelim s vama prave bisere, smještaje koje možete bookirati kada obiđete čarobni Marakeš i poželite vidjeti još nešto... Mjesta zaista djeluju kao da su ispala iz nečije mašte i dobro je znati da postoje ona koje su čista, "neprskana" inspiracija. Putovanja na ovakve lokacije sasvim izvjesno mijenjaju perspektivu, pomažu u slaganju prioriteta, omogućavaju da nauživate u ljepoti i punih baterija krenete u nove životne projekte i pobjede. Stavite ih i vi na svoje imaginarne "jednog dana" liste, tko zna, možda se i sretnemo u podnožju Atlasa.

5 Columns

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 1)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 2)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 3)

Essaouira je grad na obali Atlantskog oceana udaljen nešto više od dva sata vožnje od Marakeša, pa možete kombinirati odmor u ova dva grada. Medina je u tom gradu pod UNESCO zaštitom, a "5 Columns" se nalazi upravo tamo, u csredištu kamenih labirinata. Sama kuća je stara više od 200 godina, a novi život joj je udahnula londonska dizajnerica Lisa Burke. Originalni elementi, kao što su stupovi u boji pijeska, drvene grede na stropu i crno-bijele pločice na podu dizajnerici su poslužili kao savršen okvir za kreiranje interijera koji je suvremen i egzotičan. Odlučila se da minimalizam bude njezina ideja vodilja, a jednostavnost je ponegdje razbijena autentičnim vintage predmetima, modernim komadima namještaja i umjetninama iz Europe i Maroka. Osim što ovdje možete ukrasti dizajn trikove, uživat ćete u činjenici da se odmah iza debelih zidina krije ocean, pa možete sjediti na toplim zidovima i gledati valove kako se pjene i odnose sve vaše brige.

Kasbah Bab Ourika

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 4)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 5)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 6)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 7)

Ako ste bili baš dobri ove godine (a tko nije?) počastite se boravkom na gotovo nestvarnom mjestu. Kasbah Bab Ourika se nalazi na vrhu brda u dolini Ourika sa spektakularnim pogledom od 360 stupnjeva na snijegom prekrivene vrhove Atlasa, tradicionalna berberska sela i dolinu rijeke s raskošnim rastinjem. Gosti mogu uživati u pogledu iz dvorišta s terasa, iz vrta, iz bazena ili, pak, iz jedne od 26 prelijepo uređenih soba od kojih svaka ima i privatnu terasu. Riječ je o zbilja filmskoj lokaciji čija divlja ljepota razoružava, a hotel se nalazi na samo 45 minuta vožnje automobilom od užurbanog centra Marakeša. Kasbah je idealno mjesto za bijeg od zapadnjačke filozofije života, sama zgrada je izgrađena tradicionalnim tehnikama, solarni paneli su postavljeni po imanju, tako da je ovaj hotel ponosno nosi eco-friendly oznaku. Hotelski restoran nudi miks marokanskih i europskih specijaliteta od namirnica iz vlastitog vrta i lokalnih sela. Tko je u potrazi za smislom vlastitog postojanja, ovdje ga izvjesno može pronaći.

Villa Anouk

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 8)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 9)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 10)

Smješten tik pored grada Essaouira, u šumi Douar Laaraich, Villa Anouk je mali hotel izgrađen uz pomoć tradicionalne Beldi tehnike izgradnje i kompletno je napravljen od kamena i drveta s drvenim stropom kojeg su oslikali lokalni umjetnici. Imanje se sastoji od sedam smještajnih jedinica, prostranih zajedničkih prostorija, nekoliko vrtova i terasa za odmaranje. Postoji i zatvoren bazen uređen u rimskom stilu koji je smješten u predivnoj sobi s kamenim stupovima i velikim staklenim vratima koja gledaju prema dvorištu, a mogu se u potpunosti otvoriti, čime se briše granica između interijera i eksterijera. Ovo mjesto nudi sve što očekujete od Maroka, a ključne riječi su udobnost i mir pa ako ste u potrazi za malim retreatom, ovo može biti odličan izbor.

Villa Lotus

Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 11)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 12)
Maroko za napredne: Vile i hoteli izvan Marakeša koji će vas inspirirati na put (фото 13)

Gotovo sav smještaj u Maroku pripada kategoriji "nešto posebno", a kada se tamo nalazi nešto još posebnije, jasno je da se radi o dizajn fantaziji koja nas gađa u najtanje žice. Sofisticirano, elegantno, tako, tako chic! Villa Lotus je zbilja nevjerojatna! Nalazi se u Essaouriji i njezin vlasnik Willem Smit je hotelijer i dizajner interijera koji živi u Maroku, gdje radi kao menadžer čuvenog hotela El Fenn. On je pri gradnji ove vile u pomoć pozvao francuski Studio KO (oni su zaslužni za projekt YSL muzej u Marakešu). Zajedno su stvorili vilu na brdu koja je izgrađena od kamena, betona i stakla i toliko se uklapa u okolinu da praktički djeluje kao kamuflaža. Iako stil uređenja jasno pokazuje da se nalazimo na sjeveru Afrike, Smit je iskoristio i dosta modernog namještaja kao što su lampe Grasshopper dizajnerice Grete Magnusson-Grossman te stolci DCW s potpisom dizajnerskog dvojca Eames. Infinity bazen u obliku slova L, okružen jarko žutim ležaljkama, je mesto na kojem bi svatko poželio zauvijek živjeti, žarko sunce tu pravi zanimljive geometrijske sjene, a pogled puca na ogoljena brdašca. Ovo mjesto je definicija usporavanja i odmora.

više