Search

Mirjana Mikulec: hotel koji živi tursku povijest i mentalitet

Mirjana Mikulec: hotel koji živi tursku povijest i mentalitet

Karakoy hotel u Istanbulu

Urednik: BURO.


Image: InDizajn

Ekipa InDizajna nedavno je posjetila najveći turski grad u potrazi za interesantnim interijerima. Jedna od postaja na tom putovanju bio je hotel SuB Karakoy

Karakoy se nalazi na popisu svakog turista koji posjeti Istanbul, ali ne bez razloga - povijesni je to centar trgovine, grad pomoraca, ribara i svjetskih putnika. Karakoy se nalazi tik uz pristanište brodova, a ondje je smješten i time inspiriran hotel koji smo posjetili. More, luka, brodovi, kultura i povijest ove četvrti bili su osnovni motivi za dizajn interijera hotela otvorenog prije tri godine. Kako ističe vlasnica, nisu željeli stvoriti lijep hotel s dizajnerskim komadima, već dočarati atmosferu, stvoriti doživljaj, gotovo - avanturu. "Istina, dizajnerski su radovi sastavni dio hotela", priča nam Cigdem Sungur "ali ipak mora se sve stapati u cjelinu. Ne samo s konceptom našeg hotela, već i s ljudima, lokacijom, materijalima koji se ovdje mogu pronaći itd."

Karakoy

Karakoy

Kada su lokalni stanovnici saznali da će se u njihovu susjedstvu otvoriti ni manje ni više nego hotel, mogao se čuti podsmijeh na svakom koraku. Hotel u ozloglašenom dijelu grada u koji zalaze svakakvi ljudi, od biznismena do prostitutki, preko ribara do zalutalih stranaca - svima je to zvučalo kao recept za ekspresnu propast. Cigdem i njen suprug ipak su bili uvjereni u suprotno. Nakon odluke o otvaranju hotela, trebalo je odrediti i kako će izgledati.

Karakoy

"Razmišljali smo o tome što je najvažnije u hotelu? Što je ono osnovno i elementarno bez čega ne možete? Naravno, krevet. Zato smo odlučili dizajnirati najprije ležajeve, a zatim sve ostalo prilagoditi tome", objašnjava sugovornica. Impresivni, masivni kreveti izrađeni su od željeza, materijala koji se koristi za gradnju brodova. No odabir nije nipošto slučajan - korišteni su samo oni materijali koji se mogu pronaći u lukama, na brodovima i neposrednoj blizini.

Karakoy

Karakoy

Čak su i zidovi u kupaonici obloženi željezom. Vrata su klizna, baš kao i na brodovima. Zidovi su goli, sirovi, betonski. Ponegdje su tek ukrašeni djelima lokalnih turskih umjetnika. Koncept sobe kao "luke u malom" prenesen je i na druge prostorije hotela, prvenstveno lobby. Osmišljen je tako da gosti osjete način života lokalnih stanovnika i duh mjesta. Prometna gužva, prolaznici, vrane na svakom koraku... Sve je to dio Karakoyja. Nema uljepšavanja.

Karakoy

 

Namještaj je posebna priča. Izgleda kao da su pojedini dijelovi preplovili kilometre kako bi stigli ovdje, dok su drugi dovučeni iz susjedstva. Nađe se tu i dizajnerski namještaj, pokoja starina i antikni komad, ali i detalji koji su zapravo vlasništvo osoblja. Impresivan je to miks koji prostoru daje stvarno posebnu čar, kakvom se ne može pohvaliti svaki hotel. "Kada uđete u neki hotel", nastavlja vlasnica "na prvom koraku vidite da je to drugi svijet, lijepa mala bajka zatvorena u četiri zida. Kada izađete, stvarnost je posve drugačija i nekako vas 'zapuhne'. Česta je ta nepovezanost između mjesta i hotela. Mi smo odlučili napraviti potpuno suprotnu stvar. Želimo da gosti 'osjete' Karakoy."

Karakoy

To je vjerojatno i razlog zbog kojeg su većina gostiju stranci željni upoznavanja mjesta u koje dolaze. Posjetitelji u potrazi za istinskim upoznavanjem same esencije kulture, mentaliteta i načina života zasigurno neće zaobići ovaj mali biser na obali Bospora, u čije zidove je utkana prava priča o srcu Istanbula.

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

Karakoy

 

 

Više potražite na: www.indizajn.rtl.hr

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više