Search

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna

Tradicija duga više od jednog stoljeća

Tekst: BURO.


Image: PR

Pokraj svih novih cool mjesta koji se svakodnevno otvaraju diljem svijeta, postoje ona koja su tu već godinama. I njihova tradicija odolijeva svim trendovima. U našoj novoj rubrici podsjetiti ćemo vas na neka od njih

Od silnih slastica i torti, barem jednom u životu morali ste probati Sacher tortu. Osobno poznajem mnogo ljubitelja, a posebno se svidjela i meni, pogotovo nakon što sam je kušala u njezinom pravome domu, mjestu gdje ju je "nastanio" slavni Eduard Sacher davne 1876. Priču započinjem sa slavnom tortom i poslužit ću se tipičnom floskulom: "Dragi moji, bilo je to davne...".
Naime, 1832. godine, pripremajući posebni banket za svoje uvažene goste, austrijski vojvoda Metternich naložio je svojoj dvorskoj kuhinji da za njega i njegove visoke goste kreiraju poseban desert. Kako se baš tada šef kuhinje razbolio, sve je završilo na leđima mlađahnog naučnika, 16-godišnjeg Franza Sachera koji je priredio poprilično jednostavan kolač od jaja, maslaca i čokolade premazan marmeladom od marelica i preliven gorkim čokoladnim preljevom. Banket o kojem se dugo pričalo posebno je obilježio desert koji je oduševio sveprisutne, a mladom slastičaru osigurao legendarno mjesto u povijesti Beča i Austrije. Legendarni Sacher nakon toga nastavlja samostalno raditi u Beču za najviše slojeve, te umire kao uspješni biznismen u 91. godini.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 1)
Njegov stariji sin Eduard, koji je uz svog oca profesionalca uživao vrhunsku naobrazbu, nastavio je s usavršavanjem recepta slavne obiteljske torte, te 1864. otvorio restoran u poznatoj ulici u samom centru Beča. Zamijećeni uspjeh restorana donio mu je mogućnost otvaranja hotela nasuprot restorana, u neposrednoj blizini slavne bečke Opere, pa tako 1876. otvara luksuzni Hotel de l'Opera.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 2)

Ime je zadržano sve do 1890. kada isti postaje Hotel Sacher. Već u samome početku, hotel je bio prepoznat kao idealno okupljalište "visokog društva", ali s posebnom intrigom u vidu doze flerta, tračeva i političkih razgovora. Kao glavna delicija u hotelu je, naravno, bila posluživana veoma tražena Sacher torta. Eduard Sacher 1880. ženi Annu Fuchs koja, s obzirom na sve lošije zdravstveno stanje svog supruga, preuzima značajnu ulogu u poslovanju te je zaslužna za pravi procvat i legendarni status koji hotel uživa i dan danas. Mnogi su hvalili Annino umijeće vođenja hotela, njezinu "čvrstu ruku" i "veliko srce". Uz nju, Hotel Sacher postao je aristokratski, elitistički hotel koji je dozvoljavao pristup samo gostima iz visokog društva.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 3)

Nakon više od pola stoljeća uspješnog Anninog vodstva, pred njezinu smrt, hotel upada u financijske probleme, a brzo nakon toga i bankrotira. Obitelj Gürtler u tome prepoznaje idealnu priliku te 1934. godine preuzima hotel i postaje punopravni vlasnik, zadržavajući ime, Sacher Hotel. Danas on predstavlja jedan od rijetkih privatnih, luksuznih obiteljskih hotela u svijetu, vođen isključivo obiteljskim timom. Elisabeth Gürtler, njezina djeca Alexandra Winkler te Georg Gürtler strastveno se brinu o tradiciji hotela te pružaju svojim gostima ono najbolje - kvalitetu, stil i udobnost - sve ono što je sinonim Sacher imena. Svojim uspješnim poslovanjem dodali su još jednu kariku svojem zlatnom lancu - Hotel Sacher u Salzburgu.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 4)
Bečki hotel Sacher jedan je od najboljih luksuznih hotela u Europi koji se može pohvaliti pretencioznom listom gostiju koju ispunjavaju velika svjetska imena, ali i ulogom u velikom filmu "The Third Man". Osim J. F. Kennedyja, Indire Ghandi, Kraljice Elizabete, Grete Garbo i Grace Kelly, posebnu pozornost izazvali su John Lennon i Yoko Ono. Legendarni član Beatlesa i njegova supruga sazvali su press konferenciju povodom premijere dokumentarca "Rape", koju su održali potpuno goli, ispod bijelih plahti. Hotelu, kao i paru, to je priuštilo mjesto na naslovnicama mnogih svjetskih tabloida.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 5)

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 6)
Da ne bismo zaboravili slatki dio priče, napomenimo da se u Hotelu Sacher godišnje pripremi preko 300 tisuća Sacher torti koje se prodaju u posebnim elegantnim drvenim kutijama, a u turističkoj sezoni hotelski slastičari pripreme i do 2000 "Sacherica" dnevno!

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 7)

Kroz godine, bilo je mnogo rekonstrukcija i nadogradnji, broj soba se povećavao, usluga je nadilazila sve standarde, a hotel Sacher se razvio u briljantan primjer uspješnog obiteljskog biznisa, pružajući nam "porciju" legendarne povijesti, udobnosti i luksuza, baš kao i porciju vrhunske torte.

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 8)

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 9)

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 10)

Mjesta koja traju: Hotel Sacher Vienna (фото 11)

Tekst: Marija Verović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više