Search

Najljepša kavana na svijetu krije se u Budimpešti i zbilja je predivna

Najljepša kavana na svijetu krije se u Budimpešti i zbilja je predivna

New York Café od kraja 19. stoljeća šarmira putnike

Tekst: T.L.


Image: Instagram

Legenda kaže da je na svečani dan otvorenja 23. listopada 1894. godine mađarski pisac Ferenc Molnár bio toliko očaran uređenjem New York Caféa da je ukrao ključeve novootvorene kavane i bacio ih u Dunav kako bi vrata ovog čudesnog mjesta zauvijek bila otključana. Od tada pa sve do danas, New York Café nije prestao šarmirati kako stanovnike Budimpešte pa tako i njezine posjetitelje, a vrlo se često kičasti interijer caféa našao na prestižnim listama najljepših svjetskih kavana. Naravno, zauzimajući prvo mjesto.

New York Café (New York Kávéház) preživio je mnoge ere, političke sisteme i velike povijesne prekretnice, a tijekom gotovo stoljeća i pol posjećivali su ga kojekakvi likovi, pripadnici aristokracije, umjetnici, boemi, filozofi, pjesnici, pisci i urednici... Mnoge su se velike misli razmijenile, knjige napisale i mnoge novine uređivale upravo u galeriji New York Caféa. Na pragu 20. stoljeća svega par centi osiguralo bi vam prostor da na miru sjedite, pijuckate svoju kavu i čitavog dana neometeno razmišljate o velikim temama. Konobari su govorili nekoliko jezika i studirali književnost, a kreativne duše s budimpeštanskih ulica pozivali su da uđu čak i ako nisu imali novac. Ako biste nekim slučajem izgledali kao pisac, netko bi vam na brzinu donio papir i tintu, pa čak i rječnik. Kako mnogi nisu imali telefon u svojim kućama, New York Café bio je mjesto gdje su primali telefonske pozive ili poštu. Bilo je to mjesto na kojem su se mnogi osjećali kao kod kuće.

Izrađen u stilu talijanske renesanse, New York Café je nakon Drugog svjetskog rata, na veliku žalost, pretvoren u trgovinu sportskom opremom da bi se ponovno otvorio 1954. pod imenom Hungária. Srećom, svom se izvornom imenu, namjeni i stanju vratio 2006. godine otkad ponovno nosi ime New York Café. Kavana, restoran i bar danas čine dio New York Palace hotela, a i gastronomski je dio ovog mjesta izrazito zanimljiv. Osim u čudesnom interijeru, možete uživati u multikulturalnoj kuhinji Austro-Ugarske koju čine dobro poznata jela poput gulaša, fiš paprikaša, bečkog šnicla te Dobos ili Sacher torte.

Danas New York Café najviše posjećuju upravo turisti koji ne mogu odoljeti instagramičnom prostoru, dašku povijesti, renesansnom uređenju, freskama i mramornim površinama te antiknim svjetiljkama i satovima koji čine prostor neodoljivo lijepim, istim kakav je bio na dan otvorenja. Na TripAdvisoru ćete, doduše, pronaći komentare kako vas tamo očekuje vjerojatno najskuplja kava u životu, no rijetko tko će zaključiti da se posjet nije isplatio. Zato, ako vas put odvede do Budimpešte, zavirite barem na trenutak u slavni New York Café.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više