Search

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja

Poput velikog staklenika

Tekst: L.L.


Image: Jewel Changi Airport,
Dezeen.com

Ove je godine unutar singapurskog aerodroma Jewel Changi dovršen najveći vodopad u zatvorenom prostoru na svijetu, a cijelom je projektu dodana i ogromna količina bilja pa sada izgleda zbilja spektakularno. Za dizajn je zaslužan studio Safrie Architects, koji je na projektu radio dugi niz godina, usavršavao ga i nadopunjavao, da bi danas, još jednu godinu za redom, s apsolutnom prednošću bio proglašen najljepšim aerodromom na svijetu.

Na ovom mjestu tako ne trebate brinuti hoćete li se izgubiti upravo zato što vas kroz pet katova vodi šuma biljaka, a negdje između sakrile su se trgovine i javna mjesta na kojima putnici mogu odmoriti. Osim gornjih, na ovom aerodromu očekuje vas i pet donjih katova, od čega je sedam funckionalnih i na raspolaganju putnicima, a kroz sve njih proteže se ogromni vodopad od čak 40 metara, prozvali su je "Rain Vortexom" i koristi više od 150 tisuća litara vode u minuti. Iako možda zvuči kao nepotrebno rasipanje vodom, zapravo je riječ o kišnici koja se prikuplja za vrijeme obilnih nevremena te se zatim prenamjenjuje za održavanje bilja unutar aerodroma.

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja (фото 1)

Za svjetlost, koje u ovom prostoru ima više nego što biste to očekivali od jednog aerodroma, zaslužne su staklene stijene koje su pak dizajnirane tako da privlače što više svjetlosti, a u isto vrijeme blokiraju zvuk od polijetanja aviona kako bi se putnici u baš svakom trenutku osjećali opušteno i smireno. Ideja oko cijelog projekta bila je, kako kažu iz dizajnerskog studija, okrenuti se problemu klimatskih promjena i pokušati napraviti nešto što će pokrenuti promjenu.

Na zadnjem katu aerodroma nalazi se "Canopy Park" u kojem se pak putnici mogu zabaviti u zelenom labirintu od bilja ili velikom zabavnom parku na mrežama, a ovdje se mogu organizirati i druženja. Za to je rezerviran dio koji se zove "Cloud9 Piazza" i može primiti i do 1000 ljudi. Također, sam aerodrom izvrsno je povezan s javnim prijevozom u Singapuru. Otvoren je u travnju ove godine i, očekivano, u svakom novom posjetitelju izaziva neočekivano oduševljenje.

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja (фото 2)

 

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja (фото 3)

 

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja (фото 4)

 

Najljepši aerodrom nalazi se u Singapuru, izgleda poput najraskošnije džungle i skriva pregršt iznenađenja (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više